Am stat în Kuala Lumpur o săptămână – cinci zile înainte să plecăm în Papua și două zile când ne-am întors din Tana Toraja, Indonezia. Adică a fost pentru noi un „loc de trecere”. Chiar dacă nu mai iubim cu aceeași pasiune orașele mari și blocurile înalte, KL are încă un farmec indubitabil, dat probabil de latura sa multi-culturală (și multi-culinară). Mai jos, o lista cu 9 (nu 10) lucruri non-turistice pe care le poți face în Kuala Lumpur.
1. Să te plimbi desculț pe pasarelele futuriste din centrul orașului.
Au aer condiționat și gresie răcoroasă pe care tălpile tale o vor iubi. În plus, vei fi în centrul atenției, diferit de mulțimea încălțată. Se închid la 22:00.
2. Să mănânci în fiecare seară ca și când te-ai afla într-o altă țară – Malaezia, China, India.
E simplu – nici măcar nu trebuie să schimbi cartierul. Aseară te-ai bucurat de restarantul indian de la colț, mâine poți să mănânci la cel chinezesc de vis-a-vis, iar poimâine la piața cu tarabe, împreună cu toți localnicii malaezieni. E în capătul străzii. Pentru mâncare bună (în aglomerație mare), nu rata străzile Petaling și Alor.
3. Să stai de vorbă cu 3 tineri musulmani despre islam și creștinism și să nu lămurești mai nimic.
Ei nu ințeleg cum de soțul își lasă soția să umble despuiată pe stradă (rochie cu spatele gol și capul descoperit), iar noi nu ințelegem cum de poți să ții maxim 4 neveste, limită impusă de guvern. De ce nu 5?
4. Să nu urci în turnurile Petronas chiar dacă sunt impresionante atât din apropiere cât și de la distanță.
Biletele ne-ar fi costat cât chiria scooter-ului pe două săptămâni, așa că ne-am mulțumit să le dăm târcoale. Așa suntem noi: mergem în India și nu vedem Taj Mahal-ul, mergem în Kuala Lumpur și nu ne urcăm în turnurile Petronas. Mai rămâne să mergem în Egipt și să nu vizităm piramidele și să ocolim cu încăpățînare turnul Eiffel atunci când ajungem în Paris.
5. Să aluneci aiurea pe străzi și să te bucuri de amestecul fermecător de Asie tradițională cu tarabe și Americă modernă cu zgârie-nori, un mix de science-fiction cu ceva arhaic, aproape necontemporan.
Nu e nevoie să iei taxiul (chiar dacă toți localnicii ți-o recomandă), sistemul de transport în comun e destul de bun. Ai legături (aproape) directe și cu aeroporturile.
6. Să mergi în cea mai apropiată piață, să cumperi fructe ale căror nume nu le cunoști și să le savurezi în bucătăria hostelului, unde le vei afla denumirile, modul de curățare și efectele farmacologice.
7. Să te duci să privești râul umflat după o ploaie torențială.
Vei vedea cu ocazia asta un șuvoi de ciocolată cu lapte care conține mai puțină apă decât gunoaie. KL-ul are un sistem de canalizare ce pare bazat pe principiul „ploaia spală tot”. Deseori am văzut pubele de gunoi vărsate direct în canal. Dacă tot ce-i facem planetei se va întoarce la un moment dat împotriva noastră, să vezi atunci karma planetară!
8. Să pierzi jumătate de zi în Low Yat Plaza Mall, o clădire circulară cu câteva etaje, plină de electronice – telefoane, tablete, camere, laptop-uri și mii de alte gadget-uri ciudate sau mai puțin ciudate.
Nimeni nu se supără dacă vrei să negociezi prețul – e chiar indicat.
9. Să te bucuri de soarele blând al dimineții, dar și de ploile torențiale din fiecare după-amiază. Ia-ți o pelerină de ploaie.
Dacă nu te mulțumește rătăcirea aiurea pe străzi și ai nevoie de un program mai clar, avem și o listă de atracții turistice în Kuala Lumpur, care se pot parcurge în 1-2 zile.