9 lucruri non-turistice de făcut în Kuala Lumpur

Am stat în Kuala Lumpur o săptămână – cinci zile înainte să plecăm în Papua și două zile când ne-am întors din Tana Toraja, Indonezia. Adică a fost pentru noi un „loc de trecere”. Chiar dacă nu mai iubim cu aceeași pasiune orașele mari și blocurile înalte, KL are încă un farmec indubitabil, dat probabil de latura sa multi-culturală (și multi-culinară). Mai jos, o lista cu 9 (nu 10) lucruri non-turistice pe care le poți face în Kuala Lumpur.

Bloc roz în Kuala Lumpur

1. Să te plimbi desculț pe pasarelele futuriste din centrul orașului.

Au aer condiționat și gresie răcoroasă pe care tălpile tale o vor iubi. În plus, vei fi în centrul atenției, diferit de mulțimea încălțată. Se închid la 22:00.

Pasarelă între mall-uri în Kuala Lumpur

2. Să mănânci în fiecare seară ca și când te-ai afla într-o altă țară – Malaezia, China, India.

E simplu – nici măcar nu trebuie să schimbi cartierul. Aseară te-ai bucurat de restarantul indian de la colț, mâine poți să mănânci la cel chinezesc de vis-a-vis, iar poimâine la piața cu tarabe, împreună cu toți localnicii malaezieni. E în capătul străzii. Pentru mâncare bună (în aglomerație mare), nu rata străzile Petaling și Alor.

Ouă fierte în ceai, lucruri non turistice Kuala Lumpur

3. Să stai de vorbă cu 3 tineri musulmani despre islam și creștinism și să nu lămurești mai nimic.

Ei nu ințeleg cum de soțul își lasă soția să umble despuiată pe stradă (rochie cu spatele gol și capul descoperit), iar noi nu ințelegem cum de poți să ții maxim 4 neveste, limită impusă de guvern. De ce nu 5?

Macheta moschee, Kuala Lumpur, Malaezia

4. Să nu urci în turnurile Petronas chiar dacă sunt impresionante atât din apropiere cât și de la distanță.

Biletele ne-ar fi costat cât chiria scooter-ului pe două săptămâni, așa că ne-am mulțumit să le dăm târcoale. Așa suntem noi: mergem în India și nu vedem Taj Mahal-ul, mergem în Kuala Lumpur și nu ne urcăm în turnurile Petronas. Mai rămâne să mergem în Egipt și să nu vizităm piramidele și să ocolim cu încăpățînare turnul Eiffel atunci când ajungem în Paris.

Fațadă Turnurile Petronas din Kuala Lumpur

5. Să aluneci aiurea pe străzi și să te bucuri de amestecul fermecător de Asie tradițională cu tarabe și Americă modernă cu zgârie-nori, un mix de science-fiction cu ceva arhaic, aproape necontemporan.

Nu e nevoie să iei taxiul (chiar dacă toți localnicii ți-o recomandă), sistemul de transport în comun e destul de bun. Ai legături (aproape) directe și cu aeroporturile.

Strada Petaling, pe înserat, Kuala Lumpur

6. Să mergi în cea mai apropiată piață, să cumperi fructe ale căror nume nu le cunoști și să le savurezi în bucătăria hostelului, unde le vei afla denumirile, modul de curățare și efectele farmacologice.

Fructe exotice Indonezia

7. Să te duci să privești râul umflat după o ploaie torențială.

Vei vedea cu ocazia asta un șuvoi de ciocolată cu lapte care conține mai puțină apă decât gunoaie. KL-ul are un sistem de canalizare ce pare bazat pe principiul „ploaia spală tot”. Deseori am văzut pubele de gunoi vărsate direct în canal. Dacă tot ce-i facem planetei se va întoarce la un moment dat împotriva noastră, să vezi atunci karma planetară!

Râul Gombak (stânga) și râul Klang (dreapta) în Kuala Lumpur

 

8. Să pierzi jumătate de zi în Low Yat Plaza Mall, o clădire circulară cu câteva etaje, plină de electronice – telefoane, tablete, camere, laptop-uri și mii de alte gadget-uri ciudate sau mai puțin ciudate.

Nimeni nu se supără dacă vrei să negociezi prețul – e chiar indicat.

Mall în Kuala Lumpur, Malaysia

9. Să te bucuri de soarele blând al dimineții, dar și de ploile torențiale din fiecare după-amiază. Ia-ți o pelerină de ploaie.

Dacă nu te mulțumește rătăcirea aiurea pe străzi și ai nevoie de un program mai clar, avem și o listă de atracții turistice în Kuala Lumpur, care se pot parcurge în 1-2 zile.
Parc în Kuala Lumpur, Malaezia

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Currently exploring Colombia by motorcycle for a couple of months   Nov 15, 2019