Pe geamul autobuzului ne zgâim cu capetele date pe spate la clădirile înalte. Venind din Langkawi, prin Georgetown-ul vechi, diferența e izbitoare. Ajungem târziu la hostel, pe o ploaie de tip potop biblic. Ne oprim totuși în fața ușii de la intrare ca să ne uităm la cele trei rațe mari care fac baie fericite în mijlocul străzii, în apa de jumătate de metru.
A doua zi am mers la un punct de informare turistică (se poate și la recepția hotelului) și am cerut o hartă. Deși e un oraș măricel, atracțiile principale ale KL-ului se pot vedea în mare parte pe jos, în câteva zile. Noi am avut la dispoziție trei zile pentru plimbări (și două în care a plouat torențial și am stat bosumflați pe laptop-uri în hostel). Lista de mai jos include doar atracții turstice în Kuala Lumpur văzute personal de noi. Avem un articol separat cu idei despre lucruri non-turistice de făcut în KL – dar dacă te intereseaza traseele clasice, citește în continuare.
Cartierul chinezesc
Un amestec foarte interesant, oferă străzi întortocheate, temple și mâncare bună. Atracția principală pare să fie strada Petaling, pe care am avut ocazia să o cunoaștem bine – am stat într-un hostel din capătul sudic al străzii. Mâncare bună ziua și o aglomerație de bazar noaptea, sub luminile roșii-portocalii ale lampioanelor. Merită vizitată și Piața Centrală, construită în 1888, câteva temple chinezești și unul indian.
Strada Alor
La ceva distanță de Cartierul Chinezesc, același fel de amestec, dar la superlativ, în special în privința mâncării. Aglomerație, cerșetori în scaune cu rotile care cântă muzică pop, tarabe cu mii de snacks-uri diferite și restaurante cu mese de plastic. Imposibil să te plictisești, foarte posibil să-ți iei vreo țeapă.
Centrul colonial
În jurul Pieței Merdeka (momentan goală cu excepția unui foarte înalt băț cu steagul Malaeziei în vârf) găsești clădiri foarte simpatice, numai bune de fotografiat. Poți să intri în Galeria Kuala Lumpur (gratuit) pentru un pic de istorie și o machetă frumos luminată a orașului. Foarte aproape, găsești Biblioteca, Muzeul de Textile, Palatul Sultanului Abdul Samad și Moscheea Jamek. Mai sunt și alte străzi și clădiri interesante în jur, le găsești pe harta turistică. Durează 3-4 ore să le descoperi pe toate la pas molcom.
Turnurile Petronas
Nu le-am pus pe ultimul loc pentru că nu ar fi interesante. De fapt, înainte să ajungem aici, erau singurul lucru pe care îl cunoșteam despre Kuala Lumpur. Dar, după ce am bătut orașul la picior, am găsit alte „atracții” mai pe sufletul nostru. În orice caz, merită vizitate. Poate merită și biletul de 20 EUR pentru a merge în vărf. Noi am ajuns aici în timpul campionatului de Formula 1 și era agitație mare înăuntrul și în afara turnurilor. Putem să vă spunem că sunt impunătoare în orice moment al zilei, cu o vedere bună dinspre parcul KLCC.
KL nu ne place pentru că e câteodată sufocant și te face să te simți mic între betoane, sticlă și oțel. Dar ne-a surprins prin diversitate și culoare și pentru că, printre clădirile rigide, se simte puternic suflul vieții orașului.
A aparut un articol despre voi in revista „Ioana”!
Da, asa e, despre couchsurfing: http://www.revistaioana.ro/peste-tot-prin-lume-pe-bani-puini.html
ma intereseaza daca stie cineva cum trebuie sa procedez sa pot sta perioada de iarna din decemb.pana in martie 2018 undeva cu bani putini caci in romania sa treci iarna te costa foarte mult intretinerea acolo as vrea sa stau cu chirie sau cazare 3 luni sa ma bucur de verdeata de soare de liniste si frumusetile malaeziei sa fiu linistita si sa ma bine dispun de natura cu bani putini msy
Este într-adevar mai ieftin să locuiești în Malaezia decât în România cu condiția să ai un prieten localnic sau să vorbești limba malaeziană. Altfel vei fi tratată ca turist. De exemplu unde stăm noi, poți inchiria o vilă cu prețuri variind între 650 și 3500 de lei pe lună. Evident există mari diferențe între cele două proprietăți (mobilat sau nu, cu acces la piscină sau nu, oraș sau sat, etc.) Din păcate nu cunoaștem pe nimeni care să faciliteze astfel de tranzacții fără să-și adauge un comision consistent. Sugestia noastră: planifică-ți o vacanță de două săptămâni, timp în care să stai la ho(s)tel și să cauți ceva pe placul tău la fața locului. Un buget realist minim pentru chirie (condiții decente) plus utilități este în jur de 1000 RON pe lună în Langkawi, unde suntem noi acum.