Trebuie să recunosc că nu e întotdeauna ușor să găsești mâncarea potrivită la locul potrivit atunci când călătorești în Asia. Dar am reușit să facem față cu bine încercărilor culinare în ultimii 6 ani, așa că o să povestim cum, unde și ce am mâncat în Asia. Sfaturi pentru a nu te căca pe tine!
Om fi noi mai fițoși, o fi chestie de educație, sau poate am văzut prea mulți paraziți la microscop și viermi formolizați în borcane (Adriana a făcut Biologie și mama lu’ Cristi e laborantă la Universitatea de Medicină și Farmacie) – dar amândoi suntem ușor germofobi și precauți, mai ales când e vorba de mâncare. În India (primul contact cu Asia), ne-am făcut curaj să intrăm într-un restaurant local doar după vreo două săptămâni de la sosire, iar din perioada Vietnam-Myanmar-Laos ne-am întors cu câteva kilograme în minus din motive de igienă. Chiar și așa, nu regretăm nimic și în continuare recomandăm și ne bucurăm maxim de călătorii.
Găsești mai jos câteva idei despre cum, unde și ce să mănânci ca să te întorci sănătos dintr-o călătorie în Asia.
Cuprins:
- Ia și bea multă apă
- Gheață din apă filtrată
- Evită băuturile reci
- Sucuri și alcool
- Mâncare servită caldă
- La ce să mai fii atent
- Unde mănâncă localnicii
- Alege locurile populare
- Mănâcă vegetarian
- Regula celor 3 secunde
- Fructe, legume, semințe și nuci
- Gătit în camera de hotel
- Alege cazare cu bucătărie
- Nu toată mâncarea asiatică e sănătoasă
Ia și bea multă apă
Și doar îmbuteliată. Sticle cu apă filtrată se găsesc ușor în țările asiatice. Asigură-te că au capacul sigilat. Depinde de țară, dar apa de la robinet nu ar trebui băută în Asia. Nu prea ar trebui folosită nici ca să te speli pe dinți. În unele țări, de exemplu Singapore și Malaezia, ei zic că e bună de băut. O fi ea potabilă la ieșirea din stațiile de epurare, dar chiar și localnicii o fierb pentru ceai și aproape toată lumea are filtre instalate în casă. Dacă chiar vrei să fii sigur, ia-ți un mic fierbător electric (am facut-o și noi în India).
Gheață din apă filtrată
Iară, depinde de țară, dar încearcă să nu consumi băuturi cu gheață dacă nu ești sigur că a fost făcută din apă filtrată. N-o să mori, dar poți evita niște dureri de burtică. Dacă nu găsești apă îmbuteliată, ia-ți o nucă de cocos și bea-i sucul. Satisface setea, conține vitamine și minerale și are numai câteva calorii. La final, cere-i vânzătorului să o desfacă și bucură-te și de pulpă!
Evită băuturile reci
Mda, poate sună aiurea pe căldurile din Asia. Dar bea apă la temperatura mediului ambiant, chiar dacă este aproape caldă. Apa rece de la frigider, deși răcorește, nu hidratează corespunzător. Cercetătorii spun că organismul face un extra-efort ca să încălzească apa pentru a o putea folosi.
Dacă tot suntem aici, nu bea apă (rece) înainte și în timpul mesei pentru că diluează sucurile gastrice și îngreuneză digestia (grăsimile sunt mai greu de digerat). Ia exemplu de la localnici: chinezii au aproape întotdeauna pe masă un bol cu supă fierbinte, un pahar cu ceai cald sau pur și simplu un pahar cu apă caldă. În multe locuri în Asia o să observi ritualuri legate de ceaiuri calde/fierbinți în mijlocul unei zile toride. Bagă la cap.
Sucuri și alcool
Sucurile dulci conțin (mai ales în Malaezia) foarte mult zahăr și nu satisfac setea, iar berea și băuturile alcoolice deshidratează ca naiba. Nu zic să nu te bucuri de apus pe plajă ca un boss în șezlong cu un cocktail în mână. Dar eu personal mă uit un picuț strâmb la ăia care se duc la 5000 de km distanță ca să se porcească la bere. Mai ales faimoasa bere asiatică…
Mâncare servită caldă
Mâncarea trebuie să fie proaspăt preparată și servită fierbinte! Nu contează că ești în restaurantul resort-ului de 5 stele, în warung-ul pentru localnici de la colțul străzii, la piața de noapte sau la o tarabă ambulantă: asigură-te că mâncarea e preparată pe loc și tratată termic corespunzător înainte de a-ți fi servită. Așa se omoară majoritatea bacteriilor.
Sigur, dacă mâncarea e veche și a fost reîncălzită, poți face o toxiinfecție alimentară de toată frumusețea. E greu să îți dai seama dacă e vechi curry-ul, are prea multe condimente dubioase în el. Așa că alege ceva ce știi că se prepară pe loc. E mai ușor decât pare. Asiatici prepară mâncarea repede și o consumă imediat. Dacă vrei chipsuri de tapioca, cere-le pe alea pe care vânzătorul tocmai le-a scos din uleiul încins, nu pe alea pe care le-a bâzâit musca juma’ de zi.
Apropo de mâncare „veche”, unele restaurante tradiționale chinezești au vase mari de supă care fierb în continuu mai multe zile. În principiu e ok să mănâci de acolo, pentru că în acest caz nu a existat niciun moment în care bacteriile să aibă timp să se dezvolte. Totuși, nu uita să îți folosești bunul simț.
P.S. Ca o notă de subsol, ai auzit de tocănița infinită?
La ce să mai fii atent
La vasele din care mănâci. Au fost uscate pe iarbă în grădină sau pe un uscător de vase descoperit și au colectat căcat de muscă din belșug? Dar tacâmurile? Fundurile din lemn nu se pot curăța ușor și sunt focare scârboase de microbi (alături de bureții pentru spălat vase sunt cele mai murdare chestii din bucătărie, chiar și la tine acasă!).
Când te-ai spălat pe mâini ultima dată? Mă, nu minți! După ce te-ai spălat pe mâini:
- Ai pus mâna pe mânerul ușii de la baie? Ai colectat ceva materie fecală și niște stropi de pișat. Poftă bună.
- Ai folosit telefonul mobil? Știi cât e de mizerabil?
- Ai desfăcut un ambalaj jegos și prăfuit?
- Ai pus mâna pe bani?
Mai spală-te odată.
Unde mănâncă localnicii
Din experiență, unde mănâcă localnicii e cea mai bună mâncare. Evident, trebuie să ai în vedere că mâncarea pe care o preferă localnicii ar putea fi prea iute sau prea condimentată pentru tine. Noi încercam mereu mâncăruri noi, dar nici nu ne este rușine să lăsăm în farfurie ceva care nu ne place.
Chiar dacă locul e curat, mâncarea e bună și localnicii se înghesuie, noi, turiști neofiți, tot putem face o diaree la fel cum și asiaticii ar face dacă ar bea apă de la robinet din Brașov. Pur și simplu sunt alte nații de bacterii în apă, mâncare, aer, etc. Sau pur și simplu e o reacție a aparatului nostru digestiv la prea multe condimente. Sau la prea multe fructe (nu vreau sa descriu ce-am scos din mine după o zi întreagă de bingeing cu ananas)…
Alege locurile populare
McDonalds, PizzaHut, KFC sau restaurant cu pretenții, e bine să alegem locuri care atrag mult trafic. Dacă localul nu are clienți, rulajul materiilor prime este mic și pot fi învechite. Nu suntem noi adepții localurilor turistice, dar când nu avem alte variante și foamea ne dă ghes, noi alegem mai degrabă un loc cu vad decât unul unde am fi singurii clienti.
Apropo, Mac-urile din țările musulmane n-or avea ele mici de porc, dar au variante locale de meniuri câteodată foarte interesante. Poate îți face cu ochiul un burger coreean, un pui cu brânză sau un pepsi cu înghețată :)
Mănâcă vegetarian
Câteodată ne facem temporar vegetarieni. În India, în unele zone din Tamil Nadu unde curentul pica pentru câteva ore bune în fiecare zi, ne-am gândit noi că ar fi mai bine să nu ne bazăm pe felul în care a fost păstrată carnea.
Asiaticii sunt experți la gătit legume. Au multe feluri de măncare cu tofu proaspăt sau tempeh, cu orez sau tăiței proaspăt fierți; teoretic, nici nu o să simți lipsa cărnii. E bine de ținut minte și pentru acasă: produsele de origine animală care au intrat într-un proces de degradare dau foarte ușor toxiinfecții alimentare.
În plus, ieși mai ieftin mâncând vegetarian. Și văcuțele te iubesc mai mult.
Regula celor 3 secunde
Nu băga-n gură ce ți-a căzut pe jos. Nu există excepții, decât poate la tine acasă. Deși regula celor 3 secunde a fost explicată știintific și are o oarecare bază în realitate (un biscuit căzut pe covor va aduna mai puțini microbi decât o felie umedă de pepene pe gresie). Cu cât suprafețele de contact sunt mai netede și mai umede,cu atât contactul e mai bun și transferul de microbi mai facil.
Vorbim despre cum să mănânci sănătos în Asia, departe de casă, unde insectele, microbii, bolile, sunt la fel de exotice ca și palmierii. Nu abuza de capacitatea sistemului tău imunitar de a te proteja. Are și el limitele lui. https://en.wikipedia.org/wiki/Five-second_rule
Fructe, legume, semințe și nuci
Ce faci dacă nu găsești niciun loc care să-ți inspire încredere? Ni s-a întâmplat. Mai ales în perioada în care eram la regim și nu voiam sub nicio formă să mâncăm chips-uri, supe instant sau junk food.
În cazurile astea am mâncat multe fructe, legume crude (morcovi, yam, conopidă, roșii, ridichi, salată, varză, castravete, dovleac), alune, caju, semințe și alte nuci. Toate spălate bine. Conopida, salata și varza pot fi ținute câteva minute într-o soluție de apă cu oțet ca să te asiguri că ouale de insecte se desprind de pe frunze.
Pare exagerat? Poate, dar atâta vreme cât suntem dispuși să plătim prețuri umflate pentru produse bio în supermarket, nu vad nimic exagerat în a investi în sănătatea noastră.
Yam-ul, dovleacul și mazărea crudă sunt foarte gustoase, dar nu mânca prea mult pentru că au un conținut ridicat de amidon. Amidonul, netratat termic, este puțin disponibil organismului nostru și, deși nu face rău în general, prefer să nu fac experimente în vacanță. Ambalate într-o pungă cu fermoar, pot fi un snack foarte bun pentru ziua următoare când ieși la plimbare prin oraș, la templu, la plajă, etc.
Gătit în camera de hotel
Deseori am gătit în camera de hotel. Ouăle pot fi fierte în cana electrică; trebuie să le speli cu săpun înainte să le pui la fiert, ai grijă să nu fie reci ca să nu se crape și, dacă ai oțet, adaugă 1-2 linguri în apă. E greu să speli o cană electrică așa că ai mare grijă. Dacă oprești din când în când cana, astfel încât apa să nu atingă punctul de fierbere prea repede, reușești să fierbi ouăle fără probleme.
De unde mi-a venit ideea? Am stat 5 zile în Hanoi și, în fiecare dimineață, primeam la micul dejun câte două ouă ochiuri. În a cincea zi am cerut ouă fierte și am stricat ordinea lucrurilor în micuța bucătărie. A fost o lecție despre versatilitatea cănii electrice.
Tot în hotel am făcut și supă miso. Am găsit pastă pentru supă miso aproape peste tot pe unde am fost în Asia. Cutia este ușor de transportat și te ține 1-3 săptămâni. Este mult mai sănătoasă și nu se compară cu supa instant cu tăiței. Adăugăm alge sau frunze de salată sau câțiva tăiței de orez subțiri și bok choy preparate în prealabil. Nu e ca la restaurant și nici nu este o masă completă, dar pentru noi merită efortul.
Alege cazare cu bucătărie
Dacă ești la regim sau ai restricții alimentare, poți găsi cu ușurință hosteluri, pensiuni sau apartamente de închiriat care au bucătărie utilată cu tot ce ai nevoie ca să îți poți găti. Nu e o rușine să faci cumpărături din supermarket și să gătești în vacanță. Există diferite feluri de a călători și merită experimentat.
Nu toată mâncarea asiatică e sănătoasă
Pentru că nu se consumă produse lactate, margarina se folosește des în bucătăria asiatică. Pâinea și în general produsele de patiserie nu reprezintă un atuu al asiaticilor. Glutamatul de sodiu (MSG) se găseste aproape în orice fel de mâncare, fie adăugat cu lingura, fie din surse naturale (sos de soia, sos de pește, sos de stridii, boabe de soia fermentate, pastă miso). Wikipedia și comunitatea internațională nu s-au hotărât asupra beneficiilor și dezavantajelor MSG-ului, dar noi încercăm să evităm preparatele în care este adăugat inutil (supe, curry-uri) pentru că ni se pare că ne face rău. Totuși, gătim acasă cu un pic de sos de stridii și ne place mult sosul de soia.
Maionezele și produsele pe bază de maioneză sunt de foarte proastă calitate, amestecuri de grăsimi și chimicale care nu au nimic de-a face cu maioneza preparată în casă.
Am fost acuzați că suntem maniaci pentru că ținem o evidență strictă a cheltuielilor în vacanțe. La fel de maniaci suntem și atunci când vine vorba de sănătate. Nu știm dacă la mijloc e natura nostră de perfecționiști, frica de boală sau nevoia de control. În orice caz, pentru noi, combinația asta a funcționat. Nu am avut niciodată nevoie de spitalizare sau de vizite medicale în călătoriile noastre.
Unele dintre ideile de mai sus poate par nebunești sau presupun un efort prea mare. Poate așa e. Nici noi nu le respectăm 100%, dar încercăm tot timpul să fim atenți. Normal că ne face cu ochiul o gogoașă neambalată de pe tarabă, un hamburger de la care știm că vom avea arsuri sau știu eu ce dubioșenie de mâncare greu de identificat.
Sigur că am făcut diaree, dar foarte rar. Cea mai rea, în Indonezia, acum 5 ani. Probabil aveam creierele prăjite de căldură. Am mâncat într-un warung dubios. Am luat un cocktail de antibiotic și antimicrobian, apoi, la câteva zile după, un antihelmintic ca să fim siguri că totul e curat pe interior și ne-am continuat vacanța un pic mai deștepți.
Am pățit și diareea de ananas. Cum să mănânci doar ananas de dimineața până seara? Ce să zic, era ananasul bun. Greul a venit pe seară și a ținut toată noaptea. De data asta ne-am tratat cu Smecta, era clar că ne-a fermentat ananasul in interior.
În concluzie, chiar dacă au dreptate cei care ne-au făcut maniaci, nouă ne place mai mult să fim niște maniaci sănătoși decât niște bolnavi nerealiști.