Te-ai întrebat probabil cum fac unii de călătoresc așa de mult. Ai vrea să știi și tu cum să cauți bilete ieftine de avion ca să poți pleca în vacanță mai des. O să-ți povestim cum facem noi. Este un proces care ia ceva timp. Trebuie să faci un research atent și să iei notițe, dar în final te vei plimba pe străzile orașului la care ai visat cu mai mulți bani în buzunar.
Fii flexibil cu datele
În primul rând trebuie să știi că dacă vrei să beneficiezi o de o super-ofertă de zbor trebuie să fii flexibil în privința datelor de plecare/sosire. Adică să-ți rezervi întâi zborul în funcție de cea mai bună ofertă și abia apoi să-ți faci cererea de concediu. Iar dacă vrei un city-break, fă în așa fel încât să pleci de marți până joi și nu de vineri până duminică, odată cu toți ceilalți oameni de pe planetă.
Zborurile cu escală sunt mai ieftine
Apoi, dacă nu bănuiai deja, zborul direct între orașul tău și destinația de vacanță va fi cel mai scump. Nu evita zborurile cu escală. Sigur, vei ajunge la destinație un pic mai târziu, (poate chiar a doua zi), dar e posibil să nu regreți cele câteva ore petrecute în aeroport. Oricum ești în vacanță și nu te mai grăbește nimeni. Vei avea ocazia să vezi cât de mult fumează rușii pe aeroportul din Moscova, cum stau lângă niște mașini sugătoare de fum și pufăie ca turcii, sau cât de calmi sunt vesticii, cum nu se înghesuie la porți pentru îmbarcare și nu își suflă în ceafă atunci când formează o coadă, sau o să observi un șeic cu 5 pașapoarte în mână pășind mândru în fața celor 5 neveste smerite.
Noi căutăm zborurile cele mai ieftine și, fie că am zburat în Europa sau în Asia, până acum nu am avut probleme, nici legate de bagaje și nici de zboruri în general. Aici facem o paranteză pentru că deși ni s-a întâmplat ca Aeroflotul să ne anuleze un zbor, au avut amabilitatea de a ne anunța telefonic (în rusă) cu câteva luni bune înainte. Deci timp pentru obținerea vizei de tranzit am avut suficient. Așa am văzut nu doar aeroportul Sheremetyevo, ci și Piața Rosie și faimosul metrou moscovit, pentru că am adăugat două zile în Moscova la vacanța noastră.
Sunt două moduri în care noi căutăm cele mai ieftine zboruri.
1. Facem căutări pe agregatoarele de zboruri ca să vedem ce companii zboară pe ruta aleasă. Agregatoare pe care le-am încercat: Google Flights, SkyScanner, Cheapflights, Kayak, lastminute. Kayak are o hartă superbă pe care (odată ce ai înțeles cum funcționează) îți poți face o idee despre marjele de prețuri pentru anumite zone. Dar nu ne oprim la agregatoare! Odată ce-am găsit un zbor, mergem pe site-ul companiei și refacem căutarea.
2. O altă sursă de informații este pagina Wikitravel a orașului/țării de destinație. Companiile low-cost nu prea sunt listate în căutările agregatoarelor, dar sunt menționate în secțiunea Get in -> By air a paginii Wikitravel și de obicei există și un link către site-ul companiei de zbor.
Căutarea necesită răbdare și perseverență. Poate dura 2 ore dacă te plictisești repede și vei găsi un zbor mai ieftin , dar nu pe cel mai ieftin. Sau poate dura 2 zile, timp în care încerci toate posibilitățile de conexiuni și încerci să cuplezi zboruri ieftine de la mai multe companii, în mai multe direcții, în așa fel încât, la final, să poți vizita cât mai multe locuri cu cât mai puțini bani, indiferent de numărul de escale.
Avem un exemplu clar pentru research-ul făcut de noi la biletele București – Kuala Lumpur. Noi nu am beneficiat până acum de oferte last-minute și în general am cumpărat biletele de avion cu 6 – 8 luni înainte de plecare. De data asta însă am fost nehotarâți și am cumpărat la începutul lunii ianuarie pentru sfarșitul aceleiași luni. Am fost norocoși că nu s-au modificat prețurile, dar nu te sfătuim să faci asta, mai ales la WizzAir sau BlueAir.
1. Agregatoare de zboruri
Întâi am făcut o căutare pe skyscanner.ro. De obicei prețul biletelor de avion crește cu cât timpul până la plecare este mai scurt. La companiile cu prețuri mici nu mai găsești locuri deloc. La o căutare făcută pentru zboruri din ziua următoare sau peste două săptămani, rezultatele diferă substanțial. Pentru a nu ne complica în calcule noi facem căutarile în această fază pentru o singură persoană. Chiar dacă selectezi două sau mai multe persoane, prețul afișat este deseori pe persoană și asta ar putea să te inducă în eroare. După cum se vede în poza de mai jos, opțiunile pentru un zbor peste doar câteva zile sunt limitate și scumpe.
Următoarea etapă e să afli care sunt operatorii zborurilor respective. Îi găsești la detalii despre zbor. Cauți aceleași zboruri pe site-urile companiilor respective. Vei obține prețuri și mai mici. În cazul nostru, am găsit zboruri ale AirBerlin și ale Qatar Airways. Refaci căutările pe site-ul companiei și compari prețurile. Acesta este momentul în care s-ar putea să ai nevoie să-ți iei notițe.
Un alt punct important al căutării este acela când trebuie să ții cont de durata escalei. Când călătorești în Europa nu e o problemă. Nu avem nevoie de vize așa că putem ieși din aeroport ca să mâncăm o înghețată și apoi să prindem următorul avion. Dacă însă zbori, de exemplu, cu WizzAir și faci escală în Dubai, ca să ajungi în Asia (așa cum doream noi inițial), atunci este extrem de important să te informezi bine înainte de a face rezervarea și plata zborului. WizzAir operează pe un aeroport nou din Dubai, care nu găzduiește prea multe zboruri de pasageri. Cele două aeroporturi sunt situate la vreo 40-50 km distanță unul de celalalt, deci ai nevoie de viză ca să poți ajunge de la unul la altul chiar dacă distanța dintre zboruri e mai mică de 8 ore. Dacă ai escală mai mare de 8 ore în Dubai, ai nevoie de viză de tranzit, indiferent dacă vrei sau nu să părăsești aeroportul. În cazul Dubaiului viza e destul de scumpă și se obține prin intermediul unei agenții. LATER EDIT: Românii nu mai au nevoie de viza pentru Dubai. Verifică întotdeauna site-ul MAE sau la ambasada țării respective. În concluzie, bănuții pe care ii economisești cu zborul ieftin ii vei cheltui pe vize, transferuri și eventual cazare. Am folosit Dubaiul drept exemplu de situație cu care te poți confrunta, dar sunt și alte orașe deservite de două aeroporturi. Distanța dintre ele nu trebuie neglijată, chiar dacă vorbim despre Paris sau Londra, unde nu se pune problema vizei.
Să ne intoarcem la zborul București – Kuala Lumpur. Am decis să zburăm cu Qatar Airways, deși pare mai scump. Pentru că există un parteneriat între Qatar Airways și Malysian Airlines. Noi ne doream de fapt să ajungem pe o insulă și să luăm doar bilete de dus. Ei bine, cu ocazia asta îți mai dezvăluim un „secret”. Zborurile dus-întors pe aceeași rută sunt deseori mult mai ieftine decât un singur zbor. Ca să îți faci o idee (prețuri dus-întors pentru 2 persoane):
- Doar dus (București – Kuala Lumpur) – 1550 EUR
- Dus-întors (București – Kuala Lumpur – București) – 1700 EUR
- Dus-întors plus insulă (București – Insulă – București) – 1700 EUR
Am căutat totuși și costuri pentru călătoria cu trenul sau autobuzul între Kuala Lumpur și insulă, apoi am facut alte calcule. Ieșeam mai scump.
Cu zborul ales avem escală în Doha 2 ore jumătete și 5 ore in Kuala Lumpur, numai bine cât să ne luam „permit stamp”-ul (un fel de viză) și să nu alergam între terminale. În cazul zborurilor cu escală nu mai e nevoie să verifici pe ce aeroport aterizează primul zbor și de pe care decolează următorul. Este același dacă nu se menționează în mod expres altfel (pentru noi a fost chiar același terminal). Deși, îmi amintesc că citeam despre faptul că aeroportul Sheremetyevo (Moscova) are un terminal situat la distanță considerabilă față de celelalte și că e necesar să te deplasezi cu un autobuz. În general personalul din aeroport te ghidează astfel încât să ajungi în timp util pentru urmatorul zbor. Când am zburat în India am urmat traseul București – Praga – Moscova – Delhi și nu a fost necesar să schimbăm terminalul în Moscova prin intermediul autobuzului, dar e bine sa te informezi. În Madrid, de exemplu, te plimbi cu metroul de la un terminal la altul. Aeroporturile au site-uri unde poți găsi hărți și alte informații necesare. Nu am folosit niciodată serviciile unei agenții, dar credem că e bine să te informezi oricum. Încă odată menționăm că noi nu am pățit nicioadată vreo întâmplare întâmplătore, dar nici nu am plecat la drum neinformați.
2. Companiile low-cost locale
În cazul celei de-a doua variante, pentru același zbor București – Kuala Lumpur, am căutat pagina Wikitravel pentru Malaezia și am găsit la Get in/By air companiile de zbor care operează acolo. Am verificat legăturile pe care le au cu Europa. De data asta faci cautarea invers, adica Kuala Lumpur – București (sau Amsterdam, Viena, etc), ca să vezi care este destinația din Europa unde zboară compania low-cost asiatiacă. Cu Malaesian Airlines am găsit Amsterdam – Kuala Lumpur cu cca 650 de euro dus-întors de persoană. Când nu ai opțiunea să alegi moneda în care va fi afișat prețul, apelează cu încredere la Google pentru conversie („2886 MYR to EURO”). Prețul pare bun până acum, dar trebuie să mai găsesti un zbor București – Amsterdam și încă unul intern Kuala Lumpur – insulă, care în total vor fi mai scumpe decât dacă rezervi totul cum ai văzut mai sus. Am calculat și varianta cu autobuz de la Kuala Lumpur până în orașul-port cel mai apropiat de insulă și apoi feribotul și tot ieșea mai scump.
Deci, când cauți bilete ieftine de avion, ia întotdeauna în calcul:
- Perioada de escală (apare când faci căutarea sau o calculezi tu);
- Țara în care se face escala și necesitatea unei vize (site-ul MAE e bine pus la punct și poți obține informații sigure în această priviță);
- Distanța dintre aeroporturi (uită-te pe o hartă sau pe site-ul aeroportului);
- Distanța dintre aeroport și oraș/cazare (noi am mers pe jos între aeroport și oraș în unele locuri – Cuneo în nordul Italiei, Catania în Sicilia);
Odată ce ai stabilit care este cea mai ieftină rută, fă căutarea finală. De exemplu vrei să pleci în martie, dar nu știi încă exact când? Decide în funcție de prețul zborului. Unele companii au opțiunea care permite afișarea prețurilor pentru întreaga lună, altele pe săptămână sau zi, la altele trebuie să refaci căutarea de fiecare dată…
Rezervarea efectivă
Noi călătorim fără bagaj de cală, fără loc preferat și fără preferințe speciale de mâncare (în cazul în care zborul are masa inclusă) sau cu sandwich la pachet în cazul companiilor low-cost. Trebuie să iei în calcul și faptul că se mai pot adăuga „mici” taxe atunci când faci plata online. Apropo de plata online, fii atent la câteva aspecte importante:
- Asigură-te ca ești pe site-ul corect (scrie sus in adresă).
- Să fii foarte suspicios dacă atunci când ți se cer date, adresa nu conține https (adica o conexiune securizată). Este minimul de siguranță necesar!
- Când faci plata cu cardul, cel mai des vei începe tranzacția pe site-ul companiei de zbor, vei trece printr-un procesator de carduri (alt site) și te vei întoarce apoi la site-ul inițial.
- Nu e indicat să faci plăți cu cardul pe alte calculatoare decât al tău sau pe WiFi-ul unui bar.
Am zis noi că e ușor?
Nu știm dacă am descris chiar cele mai bune metode de a căuta bilete de avion ieftine, dar sunt cele prin care noi am călătorit cu succes până acum. Dacă am uitat ceva sau dacă ți se pare prea încâlcit, dacă ai găsit zboruri mai ieftine decât noi sau dacă vrei mai multe detalii, dă-ne un semn în comentarii, mai jos, și încercăm să descurcăm ițele.
Pt intoarcerea acum in Romania (Iulie) am inceput din Septembrie sa ne uitam dupa preturi. Pana la urma am gasit ceva ce ne-a placut (agentia Emirates din Bucuresti) si am cumparat de acolo. dar totusi m-am inscris la newsletter la Skyscanner sa ma anunte cand gaseste bilete mai scumpe sau mai ieftine pe ruta selectata si intre datele dorite. Am constatat asa: in Sept au fost cele mai ieftine preturi ajungand chiar si la 2200 dolari de persoana (zborul era IMPOSIBIL si am preferat sa platim 200 mai mult doar ca sa nu mai stau O ZI pe Heathrow). Apoi usor usor au inceput sa creasca si maximul a fost atinz in perioada Craciunului desi datele sunt pt. iulie. De Craciun biletele au ajuns si la 3200 $ de om. Apoi au scazut si acum sunt pe la 2800$. E interesant sa vad cum o sa evolueze pana in momentul plecarii.
Inca o chestie, cele mai multe agregatoare nu ma lasau sa caut bilete pt. mai mult de 11 luni inainte. Cu toate acestea, agentul oficial al companiei aeriene nu a avut nicio problema sa caute si sa-mi dea preturi. Mind you, nu erau mai bune cu 12 luni ianinte decat cu 11 luni inainte. Probabil ca au un minim de la care pleaca.
Inca o chestie, biletele last minute sunt asa si asa daca ai zboruri din mai multe escale pt ca diferite rute merg cu diferite procentaje de ocupare. de exemplu sydney christchurch si retur merge cu 50% si e ok pt ei ca altfel ar trebui sa platesca taxa de stationare in sydney, asa ca e mai ieftin sa zboare cu avionul jumate gol. In schimb sydney dubai are rata de ocupare de peste 95% iar overbookingul e practica comuna.
Din ce-am observat eu, daca exista mai multe zboruri/zi pe aceeasi ruta (cum are Lufthansa) primul sau ultimul zbor e cel mai ieftin chiar si la categoria cu pretul cel mai mic. Dar deseori pleci prea devreme sau ajungi prea tarziu la destinatie, asa ca oare merita sa iau biletul care e cu 20E mai ieftin dar ajung la ora 23 si nu mai merg trenuri/autobuze spre destinatie? Sau sa am plecare inapoi pe la 7 dimineata si s-o iau din loc tot cu taxi-ul? Asa ca de multe ori prefer sa dau 20-30E in plus si sa aleg zborurile mai decente, si la dus si la intors. Sunt si mai relaxat si oricum transportul in comun e mult mai ieftin ca un taxi.
Cel mai simplu e sa fii inscris la newsletter, din ce-am obsevat KLM, AirFrance, SWISS, Lufthansa au destul de des bilete la preturi promotionale catre anumite destinatii, de multe ori cam in acelasi timp.
Nu numai că sunt algoritmii de calcul complicați, cred că e și un pic de magie neagră la mijloc :) Dar merci pentru informații, sunt interesante!
Mă uitam azi la Air Asia pentru Kuala Lumpur – Christchurch. Nu mai există :) Poate va facem o vizită, un francez de-aici ne-a zis ca sunt chestii foarte interesante în jurul vostru ;)
E foarte corect ce spui. Căutarea trebuie să fie o cale de mijloc între confort, preț și costuri pentru conexiunea cu orașul. Mulțumim pentru completări.
Hmm, eu am dat o cautare pe Skyscanner si pt iunie (am pus si eu la plezneala) ar fi un malaysia cu quantas (australienii) care are oprire in melbourne. De fapt cam asta e problema si aici mai intervine un sfat demn de mentionat: Nu uitati ca aveti pasapoarte ROMANESTI!!!
Pe francez il durea la basca lui fracofona ca nu are nevoie de viza de tranzit in australia, dar ca roman iti trebuie viza, chiar daca stai doar o ora in trecere si nici macar nu schimbi avionul. Deh, nationalitatea conteaza…
Zbor direct e foarte improbabil sa existe. Majoritatea trec prin Australia.
Cat despre ce ar fi de vazut prin Chch, din pacate noi ne-am contopit cu tara si nu mai ne dam seama de ce ar putea lua ochii turistului, asa ca nu prea stim ce ar fi de vazut notabil. Acum noua ni se par normale. Plus ca aia cu „aproape” de noi e relativa. Anywho, daca va bate gandul da semn pe mail si vb mai amanuntit.
Pentru destinațiile mai îndepărtate (a se citi „în general cele din afara Europei”) eu intru și pe site-urile aeroporturilor din orașul în care vreau să ajung și uitându-mă pe tabela cu Plecări/ Sosiri, văd în ce orașe pot face conexiunile. Uneori prin hub-uri mai necunoscute poți găsi zboruri mai ieftine.
pt cautari folositi si momondo. com ( este cel mai tare). dupa aceea dati search si pe kayak. Pe fiecarte din ele sunt mai multe tari . schimbati tara si veti obtine preturi diferite.
Un articol foarte interesant si de ajutor. Pe langa tot ce ai enumerat tu mai sus, mai sunt cateva ”secrete” care pot ajuta mult la gasirea unui bilet ieftin. In primul rand, din propria experienta (zboruri in cam toata europa, asia, australia si america de sud) va pot spune ca este foarte important nu neaparat sa rezervati cu mult timp inainte, ci ziua in care efectuati rezervarea. In general, de marti dupa ora 16:00 pana miercuri ora 16:00 se gasesc cele mai ieftine zboruri, indiferent de data de plecare. Short story, companiile/agentiile de turism vand biletele dupa niste algoritmi complicati despre care am vazut ca se vorbea mai devreme, dar marti se reseteaza si se re-adauga biletele nevandute la preturi mici. Spre exemplu. un zbor Bucuresti – Singapore cu Quatar care sambata costa 1200E, a costat marti noapte 700E.
Apoi, in postare ai mentionat ca e mai ieftin sa cumperi zboruri cu escale..in mare parte ai dreptate, dar doar daca aeroportul de tranzit este in sens opus aeroportului de destinatie (si aici nu vorbesc despre Low-cost-uri). De exemplu am verificat un zbor KLM si am vazut ca un zbor Buc-Ams-Sin si retur este 700E pe cand acelasi zbor doar Ams-Sin si retur este 900E. Asta se intampla pentru ca ei calculeaza pretul in functie de km intre aeroportul de plecare si cel de destinatie, adica vor calcula distanta directa intre bucuresti si singapore.
Data viitoare încercăm lucruri noi :)