Împachetarea și transportul bicicletelor cu avionul

Am transportat bicicletele cu avionul, ca echipament sportiv, pentru o taxă extra de 30 EUR per bicicletă. Ne-am gândit mult și bine cum să le dezasamblăm și să le împachetăm ca să ajungă întregi la destinație. Până la urmă am optat pentru izolație pentru țevi și multă folie de plastic. Se pare că am făcut o treabă bună, pentru că bicicletele au ajuns fără zgârieturi și chiar am fost felicitați la întoarcere de angajata WizzAir pentru metoda de împachetare!

Singurul dezavantaj la care ne putem gândi e timpul necesar: la plecare (începători fiind) 2 zile și la întoarcere 4 ore. În rest, multă muncă manuală și câteodată murdară. Pentru noi a fost o reală aventură și ne imaginăm că or mai fi și alți doritori de informații despre cum împachetezi bicicletele pentru transportul cu avionul la o companie low-cost.

Opțiunile majore sunt relativ simple:

  • geantă specială pentru bicicletă, „tare” sau „moale” – protejează binișor, dar trebuie să ai unde să o lași la destinație;
  • cutie de carton – ne era frică să nu fie trântită, plus că de unde iei o cutie potrivită la întoarcere?
  • folie de plastic – genul folosit la înfoliat paleți; deși poate nu pare la prima vedere, e o idee bună

Învață cum să-ți desfaci bicicleta în bucăți și cum s-o faci la loc

După cum am citit eu odată în „Zen and the Art of Motorcycle Maintenance„, nu toată lumea vrea să învețe cum funcționează și ce face fiecare părticică din bicicletă. Unii vor doar să se bucure de pedalat. Din păcate, dacă vrei să-ți pregătești bicicleta pentru transportul cu avionul, trebuie să înveți măcar câteva lucruri elementare despre viteze, pedale, frâne și derailleur.

De ținut minte că noi avem MTB-uri, sau mai degrabă biciclete cross-country, cu frâne pe disc și suspensie doar pe față. Unele metode sunt probabil diferite pentru un tandem, de exemplu.

Nu avem cum să intrăm în detalii complete, dar hai să zicem că e important să înțelegi că:

  • pedalele trebuie date jos și se desfac în sensul în care pedalezi cu o cheie de 15;
  • cauciucurile trebuie parțial dezumflate, probabil ca să nu pocnească de la presiune, în avion;
  • roțile trebuie date jos și așezate paralel cu cadrul, de o parte și de cealaltă a lui;
  • ghidonul trebuie întors la 90° sau dat jos și legat de cadru;
  • lanțul se poate suci și încâlci în moduri enervante; învață-i secretele sau fixează-l ca să nu se miște;
  • partea cea mai murdară și enervantă a fost derailleur-ul (schimbătorul-spate).

Pregătește-te să te murdărești

Lanțul în special, dar și alte angrenaje sau îmbinări, sunt acoperite cu uleiuri și alte grăsimi. Cam toate sunt greu de dat jos de pe piele și fac ravagii dacă îți desfaci bicicletele în casă. Din proprie experiență, dacă ai făcut prostia și-ai călcat într-un pic de vaselină, o să umpli casa de urme negre. Eu am putut să dau vina pe pisici, dar nu toată lumea are scuza asta la îndemână.

Murdar de vaselină biciclete

Soluția a fost să întindem ziare pe jos și să folosim mănuși chirurgicale. Apoi am putut să operăm ca niște experți. Cea mai murdară parte e, după cum ziceam, schimbătorul de pe spate. După ce ai dat jos roata, trebuie să tragi de el, să ții de lanț, apoi să desfaci două șurubele și sa-l dai la o parte ca să-l împachetezi frumos. Noi nu dăm lanțurile jos și nu desfacem cablurile pentru viteze, așa că schimbătorul rămâne atașat de bicicletă.

Protejează-ți părțile sensibile

Am descoperit că locurile la care trebuie să fii atent când îți împachetezi bicicleta sunt multe și variate. Cadrul trebuie protejat anti-zgârieturi, spițele, jențile și furca anti-îndoituri și cam toată bicicleta anti-lovituri. Părțile mobile ar trebui demontate sau protejate bine. De la față spre spate, noi am recomanda:

  • ghidonul dat jos și „ascuns” în triunghiul cadrului; noi am legat mânerele direct de cadru;
  • date jos lumini sau alte accesorii de pe ghidon și ambalate separat; noi le-am pus într-o cutie ambalată împreună cu bicicleta;
  • pus un distanțier în furcă, în locul axului roții; noi am folosit o tijă filetată și 4 piulițe;
  • date jos orice suporturi pentru sticle sau pompă de pe cadru;
  • dată jos șaua; are loc undeva pe lângă cadru;
  • date jos pedalele și întoarse invers sau ambalate separat;
  • dat jos lanțul de pe foi și învelit în pungă de plastic; atenție să nu stea întins și să nu se torsioneze ușor;
  • dacă vrei să eviți chinul de a le separa mai târziu, pune un distanțier între plăcuțele de frână, dacă bicicleta are discuri.

Pentru toate operațiunile am folosit izolator pentru țevi cumpărat din Hornbach, pungi de plastic, multe bucăți de carton, două role de bandă izolatoare și o rolă mare de folie de plastic pentru înfoliat paleți. Am confecționat tot felul de protecții custom ca să ne asigurăm că nimic nu e prea expus. Ca „echipament sportiv”, bicicleta nu va fi (sper) tratată la fel ca orice bagaj de cală. Dar nu strică să-ți iei măsuri de precauție.

Bicicletă împachetată pentru avion
Bicicletă împachetată pentru avion

Înfoliază până amețești

La aeroporturi ai deseori opțiunea serviciului de înfoliere bagaje. Ceva asemănător am făcut și noi, întâi cu roțile, apoi cu întreg ansamblul. Nu e de ajuns să acoperi bicicleta cu plastic. Vrei să creezi un cocon, o membrană groasă, sau, mai degrabă o carapace elastică destul de rezistentă, capabilă să absoarbă tamponări ușoare: dacă bicicleta va fi aruncată de la câțiva metri, va suferi cu siguranță deformări; dacă se va rostogoli sau tampona cu alte bagaje, efectele vor fi minore sau insesizabile.

Noi am tras cât am putut de tare, aș zice cam 15-20 de straturi bine întinse de plastic, pe toate direcțiile. La final am lipit și cu scotch, ca să nu ni se deșire capodopera.

Bicicleta ca bagaj de cală

Biciclete transportate pe avion

Genți, scule, accesorii

Nu e locul aici pentru detalii despre sculele și accesoriile necesare pentru o plimbare mai lungă cu bicicleta. Poate în alt articol. Hai să zicem doar că noi am luat cam multe și nu prea am avut nevoie de niciunele. Poate am fost norocoși, dar n-am avut nicio pană, nimic de reparat sau ajustat.

Totuși, lasă loc pentru scule și accesorii. Noi am achiziționat și un bagaj de cală (prima oară în viața noastră!) pentru gențile de bicicletă, scule, cort, saci de dormit și saltele gonflabile.

Genți de bicicletă pe avion

Ce-am învățat

  • Atunci când achiziționezi bagaj ca echipament sportiv, se pare că e tratat și stocat un pic diferit. În cazul nostru, bicicletele au fost luate pe altă bandă și, mai departe, nu prea știm ce se întâmplă… Judecând după urmele de pe ele, nu au fost trântite sau aruncate, dar au fost lovite și târâte.
  • Dacă nu am fi protejat cu carton anumite părți care ies în afară, probabil nu ar fi ajuns întregi la noi. Cartonul a absorbit multe șocuri.
  • Plasticul întins bine peste roți a protejat suficient spițele. Nu am fi fost deloc pregătiți pentru spițe îndoite sau rupte.
  • O cutie cu înveliș tare (hard case) le-ar fi protejat mai bine, dar ar fi adăugat multe kilograme. Cele bune costă mult și trebuie să ai în vedere un loc pentru depozitare la sosire.

În final, la aeroport așa arătau bagajele noastre: două biciclete înfofolite bine, o cutie de carton cu genți și scule, înfoliată și ea, o geantă de bicicletă și un rucsac, ambele ca bagaj de mână. Acum, după două săptămâni și 500 km pedalați în Suedia, suntem acasă cu toții, oameni și biciclete, întregi și nevătămați!

Bagaje WizzAir biciclete

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Currently exploring Colombia by motorcycle for a couple of months   Nov 15, 2019