Acum patru ani am descoperit din intâmplare un loc izolat, frumos și linistit, la care ne-am întors an de an pentru a petrece câteva zile ascunși de lume. Un sat mic, situat într-o vale înconjurată de munți scunzi și împăduriți, cu o mână de oameni liniștiți si zâmbitori. Ne-am ales un loc în marginea satului, ne-am ridicat cortul și, de fiecare dată, ne-am bucurat din plin de atmosferă. Liniște deplină, natură curată și o priveliște cu care merită să-ți începi diminețile. În fiecare zi.
Așa că, fără să intrăm în prea multe detalii, suntem astăzi proprietarii unui teren de 3000 m și a unei case din 1923, plus anexele corespunzătoare. Nu avem decat planuri vagi pentru viitor, nu am luat nici o hotărâre definitivă, nu renunțăm inca la stilul de viață actual, la tumultul Bucureștean, la tehnologie și confort. Dar ne gândim serios la variante.
Am extras de pe carduri toti banii stransi cu greu in ultimii ani (am platit totul cash) si ne-am balacit putin in casa pe maldarul de bancnote, inainte sa-i dam din mana. Vanzatorii nu vor sti niciodata ce am facut noi cu banii lor…
O sa atasam astazi doar un set de imagini si promitem sa revenim cu detalii cand ne mai linistim. Momentan, ni se invarte capul de planuri si idei…
Apropo de struguri, am cules doi saci mari de struguri buni. Am baut apoi must pana cand stomacele noastre au cedat.
Plimbarea avea ca scop si delimitarea clara a zonei unde avem semnal la telefon. Vodafone si Orange sunt prezente cu patru liniute, dar doar pe coama dealului, adanc in padure. Nu exista linii telefonice, cablu TV sau internet.
Unde e locul? Se numeste Bigăr si e un sat de cehi din Muntii Almăjului, județul Caraș-Severin. E aproape de Cazanele Dunării, de Orșova, de Moldova Nouă. Știi locul ăla de la Dunăre unde granița României cu Serbia face o șicană? Cam pe acolo. La 17 km de Dunăre.
Satul a fost intemeiat pe la 1800 prin colonizarea cu 66 familii de cehi. Majoritatea a lucrat prin minele din Cozla si Baia nouă. Azi minele sunt închise. Prin zonă mai sunt câteva sate mici (Eibenthal ne-a placu tin mod special), plus valea Cernei, Cazanele Dunării, Cetatea Drencova (doar niște ruine pe Dunăre), statuia mare a lui Decebal si Mănăstirea Mraconia. Bigăr face parte din Parcul Național Porțile de Fier.
Am știut întotdeauna că „Jurnalul de călătorie in doi” o să ajungă să includă și alt fel de călătorii decât cele convenționale. Cu permisiunea publicului larg si îngăduitor, o să vă ținem la curent.
- Cum am descoperit zona? Camping alertor cu cortul. Așa a devenit Bigăr locul nostru preferat în România
- Am stat acolo mai multă vreme ca să vedem cum e? Da, aventura noastră a durat două luni și o să ne întoarcem cât se poate de des
- Ce facem acolo efectiv? Momentan am recondiționat un banc de tâmplar, ne-am făcut WC, duș dintr-un butoi și multă curățenie
Nu stii cat de mult admir ceea ce faci! Am multe bucurii in viata mea, pentru care ii multumesc lui Dumnezeu in fiecare zi. Dar nu am acea doza de curaj pe care am intuit-o la tine de la inceput de cand te-am cunoscut Adriana!
Incurajarile prietenilor insemna mult pentru noi, pentru ca, deseori, nici noi nu avem habar ce facem. Doar asa, un „feeling” ca o sa fie bine ;) Multumim!
Ce pot sa spun decat ca peisajul arata mirific,,,buna alegerea. Iar locuinta arata foarte…medievala:) superb.
Ma bucur ca va pregatiti sa va infigeti radacinile. Statul pe pamant prelungeste viata in toate directiile, ne reactiveaza simturile atrofiate si emotiile restrictionate. cand eram mica imi placea sa stau intinsa pe iarba,sa ascult mustele si albinele, sa-mi incalzeasca soarele fata si sa simt tot felul de mirosuri. Sa va fi bine cu el, si sa-l stapaniti sanatosi!
Esti prea draguta… Multumim!
Cristi, Adriana, este pe forumul Softpedia, la sectiunea Cafepedia, o Cafenea a orasenilor care se intorc la tzara. Poate gasiti acolo idei folositoare.
Multumim pentru sfat, dar nu reusim sa gasim sectiunea… Daca mai ai drum pe acolo si poti sa ne arunci un link, ar fi ideal. Multumim!
Dupa o pauza de cand nu am mai intrat pe blogul vostru, iar am inceput sa-l iau la citit din articol in articol, am cautat satul Bigar pe google maps, foarte izolata zona, de aia nu exista linii telefonice sau internet. Oricum e un mic paradis acolo, neatins de epoca moderna care distruge tot, de curiozitate am cautat si eu pe softpedia, si daca nu ati gasit link-ul, va ajut eu: http://forum.softpedia.com/topic/633309-cafeneaua-orasenilor-ce-vor-sa-se-mute-la-tara/
Astept sa va mai plimbati, ca la randul meu sa am si eu ce sa citesc.
Toate cele bune.
Multumim, ne-am pus pe citit!
mama ce colt de rai ati gasiiiitttt! va invidiez sincer si cu admiratie.
ca semnalul la mobil e slab – se rezolva cu o antena. nu-i telefonie fixa – merg fixo-mobile de genul digi. nu-i tv – exista antene parabolice. nici fibra optica – dar merg stickurile, da, net de tara, dar toate lucrurile bune – de genul coltului de rai – vin la pachet si cu chestii mai rele – viteza mica la net.
Salut simf și mulțumiri pentru încurajări!
Planul include cam 2 luni de „test” în vara asta, cu sau fără net… Trebuie doar să ne adunăm resursele mentale și financiare ca să facem saltul. Scopul e să înțelegem mai bine dacă simțim o atracție reală către locul respectiv sau dacă e doar un „moft” de orășeni care se plictisesc. Înclinăm puternic spre prima variantă.
Hey, pe unde mai hoinariti anul acesta?
Este superb coltisorul vostru de rai. s-aveti parte de multe bucurii acolo si chiar daca nu va grabiti sa-l puneti la punct , ati facut o investitie buna!
Salut! Avem niste planuri, dar sunt secrete :) Momentan ne platim datoriile investitiei. Aproape am terminat. Si apoi o sa fim din nou liberi. Dar va tinem la curent!
Am dat peste blogul vostru şi-mi place muuult de tot de voi, mai ales c-am văzut şi în ce zonă v-aţi luat căsuţă! Cunosc locul, mergem şi noi de două ori pe an pe-acolo. O să învăţaţi ceva cuvinte în cehă :-)
Ne place și nouă de tine dacă ție îți place de noi :)
Cât despre limba cehă, te rog frumos, vorbești cu posesoare de diplomă de începătoare în ale cehei. Am luat-o acum câteva zile :)
Poate ne faceți o vizită într-o bună zi!
Aveam în plan să vizităm satele ceheşti din zonă, pe biciclete. Acum, că avem şi la cine să stăm, sigur facem tura aia ;-)
Noi încă nu am reușit să planificăm un traseu în zonă (poate și pentru că Adriana nu are bicicletă încă), dar e pe listă. Dacă va hotărâți, anunțați-ne și pe noi! Avem și email-uri la „Despre noi”, ne găsim și pe facebook.