Langkawi: un ghid complet – partea 1

După 4 luni petrecute pe mica insulă Langkawi din Malaezia, ne putem considera complet „aclimatizați” și putem vorbi despre lucrurile frumoase văzute aici în deplină cunoștință de cauză. Vom enumera mai jos atât atracțiile turistice cât și locurile mai puțin cunoscute, sub forma unui ghid cât se poate de complet. La final o să adăugăm și lucruri practice despre vize, prețuri, transport. Pentru că un singur articol ar fi fost prea lung și pentru că avem multe poze frumoase pe care vrem neapărat să vi le arătăm, am împărțit ghidul în mai multe bucăți. Acum citești prima parte.

În acest articol:

În partea a doua:

În partea a treia:

Cascada 7 Wells

Noi nu am reușit niciodată să identificăm clar toate cele 7 puțuri, fântâni sau găuri, nici măcar când le-am reperat de la înălțimea telecabinei. Dar am bătut la picior de vreo trei ori cele 600 și ceva de trepte până-n vărf. Prima dată am fost pur și simplu din curiozitate, după o perioadă de secetă prelungită. Am observat maimuțele, am studiat vegetația, lianele și florile, ne-am cumpărat o nucă de cocos răcoroasă. Cascada din vârf era doar un firicel de apă cănd am ajuns noi. Am țopăit puțin prin albiile netede de piatră acum aproape complet secate, ne-am apropiat precauți de marginea dinspre prăpastie și-am făcut cale-ntoarsă ușor dezamăgiți. Toată lumea ne-a spus mai târziu că nu are sens să vizitezi cascada dacă n-a plouat de mult.

367 de trepte în sus
367 de trepte în sus, 271 în jos. Ultima șansă de cale-ntoarsă.
Pe scări spre 7 Wells Waterfall
Scările către 7 Wells Waterfall
Copac și liane în Langkawi
Un copac înconjurat de liane
Semințe arbore tropical
Din copaci cad chestii
Ochi de apă
Ochi de apă la capătul urcușului
Curs de apă la 7 Wells Waterfall
Începuturile cascadei, atunci când nu prea are apă
Berhati-hati
Berhati-hati că altfel îți rupi gâtul
Marginea prăpastiei cascada 7 Wells
Aproape de marginea prăpastiei
Cascada Seven Wells
Cascada, subțiată de secetă

Am repetat însă plimbarea, cu un grup mare de prieteni, după o perioadă ploioasă și lucrurile au stat complet diferit. În ochiurile mari de apă lumea se scaldă cu zarvă mare, iar albiile și canalele netede săpate de curgerea apei servesc drept tobogane de piatră numai bune de învinețit curu’. Asta nu ne-a oprit să ne tăvălim și să ne bălăcim ore întregi… Cred că nu e nevoie să menționăm că totul e pe propria ta răspundere. Zona cascadei nu e un parc de distracții oficial, dar se transformă foarte repede într-unul improviat, unde băștinașii se-adună ca să scape de căldura prea mare.

Tobogan de piatra Langkawi

În apă răcoritoare, Langkawi

Animații alb-negru. Iar Cristi cade pe gânduri când realizează că ultimele GIF-uri animate le-a făcut acum… 23 de ani. Pe un Amiga Commodore 64

Se ajunge ușor cu mașina sau scooter-ul, drumul sinuos e frumos până aici. Nu poți evita escaladarea pe jos a treptelor, nu se plătește intrare, dar se plătește parcarea, 1 RM.

Oriental Village

Atracția turistică principală a insulei, telecabina SkyCab, își are punctul de îmbarcare în cadrul așa-numitului Oriental Village. Un râu plin de pești și nuferi, câteva poduri mici și arcuite, case frumoase portocalii, multă natură verde și o serie neinteresantă de shop-uri de suveniruri și alte prostioare. Alte atracții nu am descoperit în cadrul complexului, deși se pare că unele zone erau închise când l-am vizitat noi. În schimb, în lipsa mulțimilor, s-a dovedit o oază de liniște și pace și verdeață.

Pești hrănindu-se
Învălmășeală de trupuri de pești
Nuferi roz
Nuferi roz pe bălțile adiacente râului
Poduri peste râu la Oriental Village, Langkawi
Podurile de peste râu
Zona centrală din Oriental Village, Langkawi
Zona centrală din Oriental Village
Case în Oriental Village
Case în Oriental Village
Iaz și case în Oriental Village
Iaz și case în Oriental Village
Case Oriental Village, Langkawi, Malaezia
Copac în zona centrală în Oriental Village

Adriana s-a amuzat teribil pe malul râului molcom, hrănind hoarda clocotitoare de pești portocalii care te izbesc peste mână sau te ciupesc în exaltarea indusă de mâncare. Pentru senzații tari, bagă mâna în apă în aglomerarea turbată de pești mari cât antebrațul unui adult!

Nu se plătește taxă decât la Cable Car. Parcarea pare să fie gratuită.

Cable Car (SkyCab)

La Cable Car e întodeauna coadă de turiști străini și malaezieni, mai ales dacă e o zi senină. Știam în mare la ce să ne așteptăm și am evitat sistematic faimoasa telecabină. Dar, cu doar câteva zile rămase până la plecare după o ședere de 4 luni, ne-am gândit că ar fi păcat să nu ne bucurăm și noi ca turistul normal de atracția cea mai atractivă a insulei. Am stat cuminței la coadă și am pătruns docili în labirintul de cordoane negre special conceput pentru controlul maselor. Ne-am încadrat pe banda corectă, la turiști străini, pentru că tarifele diferă în funcție de naționalitate și ne-am luat puțin-râvnitul bilet cartonat.

Urcarea și coborârea decurg complet normal, dar priveliștea e într-adevăr frumoasă. Asigură-te că mergi într-o zi senină și o să ai ocazia să apreciezi jungla întinsă, cascadele, plajele, portul și albastrul mării. De o bună bucată de vreme, podul din vârf (Sky Bridge) e închis pentru lucrări de renovare și nu poate fi vizitat. Se pare că panorama e cu atât mai spectaculoasă și mai largă dacă te urci pe pod și platformele aferente ca să vezi și dincolo de versantul muntos.

Biletul a costat 30 RM de persoană.

Langkawi SkyCab logo

Telecabina Cable Car Langkawi către mare
Vedere din telecabină către punctul de plecare
Vedere telecabina SkyCab Langkawi
Vedere către vârf
SkyBridge în Langkawi
Podul suspendat care era închis temporar (SkyBridge)
Cascada 7 Wells văzută din SkyCab
Cascada 7 Wells văzută de sus din SkyCab

Portul Telaga

Portul nu e neapărat o atracție în sine, mai ales în extra-sezon când e cam pustiu, dar poți să vezi ambarcațiuni simpatice, un far la capătul unei mici peninsule, o plajă îngustă (Pantai Kok, nu neapărat cea mai frumoasă dintre plajele din Langkawi, lipită de plaja privată a complexului Berjaya) și o cafenea mică al cărei bar este frecvent devastat de maimuțe obraznice. Portul este și punctul de plecare către insula thailandeză Ko’Lipe, dar numai din decembrie până-n mai.

Ambarcațiuni în Portul Telaga, Langkawi
Ambarcațiuni în Portul Telaga, Langkawi
Maimuțe fură din bar
Client citind presa de dimineață în timp ce maimuțele devastează barul
Far în Portul Telaga, Langkawi, Malaezia
Farul din Portul Telaga
Pantai Kok, plaja port Telaga, Langkawi
Pantai Kok, plaja Portului Telaga

Laman Padi (Pantai Chenang)

N-am făcut poze în Laman Padi pentru că am fost o singură dată în grădinile cu atmosferă de muzeu țărănesc în aer liber, cu ocazia Festivalului Laksa. Laksa e un fel de supă cu tăiței iar noi am nimerit din întâmplare în mijlocul unei sărbători care adună la un loc arome și metode internaționale de preparare. Ciorbe din toate țările, uniți-vă!

Bon Ton

Dacă nu pentru a te caza aici la prețuri indecente, Bon Ton-ul, o combinație între cazare de lux și adăpost pentru animale, merită pe deplin o vizită. Pe lângă casele frumos puse în valoare cu influențe coloniale ale resort-ului, aleile complexului te vor conduce către bazine/piscine înconjurate de șezlonguri, băncuțe ascunse în vegetația luxuriantă, un „templu” dedicat se pare unui copac bătrân, un restaurant elegant, un magazin select de suveniruri și grădini frumos întreținute.

Intrarea în Bon Ton, Langkawi
Intrarea în Bon Ton
Felinar la BonTon, Langkawi
Felinar la BonTon
Casă colonială la Bon-Ton, Langkawi
Casă colonială la Bon-Ton
Interior casă Bon Ton
Interior casă colonială Bon Ton
Terasă casă colonială BonTon Langkawi
Terasă casă colonială BonTon Langkawi
Templul copacului la BonTon, Langkawi
Templul copacului la BonTon, Langkawi
Steaguri în templu copacului din Bon Ton, Langkawi
Steaguri în Templul Copacului
Piscină și șezlonguri la BonTon
Piscină și șezlonguri la BonTon
Șezlonguri la BonTon
Una dintre piscinele de la BonTon

Vei fi întotdeauna însoțit, la fiecare pas, de pisicile abandonate adunate aici de pe toată insula. De toate culorile și națiile, slabi și agili, betegi și bătrâni, grași și leneși, traversând ca niște năluci ninja aleile mărginite de garduri vii sau tolăniți indecent pe câte o masă, par a fi adevărații stăpâni pufoși ai complexului.

Pisică albă cu ochi verzi
Pisică albă încruntată
Pisică somnoroasă la BonTon
Pisică somnoroasă la BonTon
Pisică tolănită pe masă
Pisici în diverse ipostaze

Mai departe o să explorăm un mic templu indian, o să ne odihnim picioarele împreună cu prieteni într-un izvor termal și o să asistăm la crearea pe viu a unei mici lebede de către un maestru sticlar autohton. Continuă cu partea a doua a ghidului.

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Currently at home   Dec 23, 2023
  1. Pozele sunt superbe.Multumesc ca impartasiti cu noi experientele voastre minunate intr-o maniera calda.
    Keep up the good work!
    M-am uitat pe site-ul de voluntariat..mi-ar placea sa am curaj sa faca asta de una singura, macar o data in viata :-)
    Momentan ma lovesc de faptul ca nu imi pot lua concediu mai mult de o saptamana si de…propriile limite(gen varsta, teama etc:-)

  2. Bună Gabriela,
    Sunt normale fricile despre care vorbești. Sau poate nu tocmai normale, ci împământenite. Dacă o să simți destul de tare că te cheamă drumul, după ceva vreme o să ți se pară complet neîntemeiate. Dar, ca întotdeauna, primul pas e mai greu.
    Succes în a-ți găsi calea!

  3. Foarte frumoase imaginile şi de asemenea locurile.. cred că mi-ar trebui mult curaj să merg într-o „excursie” de genul..

  4. Ma bucur ca ati revenit asupra Langkawi..tare mult m-ar tenta o luna sau mai mult pe acolo. Abia astept partea 2 si mai ales 3:) si, daca se poate, o intrebare – Ce zona ar fi mai rentabila ca pret si nici departe de ceva oras + plaja? in ce zona ati inchiriat voi la 500MYR/luna, pe finalul sederii?

  5. Salut Octavian,
    Orasele cele mai mari sunt Kuah si zona Pantai Cenang. Kuah e mai putin turistic, fara cine stie ce plaja, dar cu multe magazine locale. Aici e si portul principal. Nu e deosebit de frumos sau atragator. Noi am stat aici, intr-un complex rezidential (Sri Lagenda) cu doi prieteni si am impartit chiria. Pretul intreg era 900-1000 MYR pt un apartament cu 4 camere. Cauta pe Google Images „apartment sri lagenda langkawi”.
    Pantai Cenang e zona turistica principala cu una dintre plajele aglomerate. Multe optiuni de cazare, dar si capcane pentru turisti.
    Mai sunt si alte locuri, dar nu le-am explorat pentru cazare. Am auzit si de case ieftine de inchiriat, dar nu avem detalii.
    Sper ca te ajuta informatiile!

  6. Superb imaginile, al 2-lea gif cu Cristii si cascada e genial, ma face sa plec acum de la birou, sa ma duc unde vad cu ochii.

Comments are closed.