Știați că nuca de cocos poate fi folosită în mai multe feluri de mâncare, nu doar în prăjituri? Că se extrage ulei din nucile de cocos și că acesta păstrează mirosul plăcut al nucii? Că se pot folosi condimente cu lingura și nu doar cu vârful de cuțit? Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le-am aflat despre mâncarea din sudul Indiei.
După 5 zile de mâncat din pungă și din conserve, am îndrăznit să intrăm într-un restaurant indian. Se întâmpla în Allepey și, după felul în care arătau împrejurimile, nu credeam că vom mai ieși pe propriile picioare. Kream Korner nu este un restaurant tradițional indian și este probabil cel mai bun business adresat turiștilor pe care l-am vazut în India. Este restaurant, galerie de artă și loc pentru organizat evenimente. Se servește mâncare tradițională indiană într-o atmosferă pe care o putem digera și noi, vesticii. Locul este înțesat de turiști, iar mâncarea e bună și ieftină. Am mâncat aici mai multe feluri: Gobi Manchurian (conopidă pane într-un sos picant), Paneer Tikka Masala (bucăți de caș dulce prăjit în sos puternic condimentat), Sweet and Sour Vegetables (genul chinezesc), Peas Masala (mazăre verde în sos de chilli verzi și nucă de cocos, incredibil de picantă), Paneer Kruma (legume și caș dulce într-un sos ușor picant de nucă de cocos și caju), Vegetable Curry cu chapati și cu Vegetable Fried Rice.
Gobi Manchurian (Manchoorion) cu Vegetable Fried Rice, Tamil Nadu, India
Paneer Tikka Masa și Sweet & Sour Vegetables, Tamil Nadu, India
Paneer Korma (Kurma) și Vegetable Curry cu orez, plus chapatti, Tamil Nadu, India
Vegetable Fried Rice, Tamil Nadu, India
Murături picante în Tamil Nadu, India
Varkala este locul cu cea mai bogată și variată ofertă de restaurante (a se citi terase). Aici poți găsi paste și pizza, mâncare chinezească sau europeană, seafood, vegetariană, orice dorești. Noi am decis să ne limităm la mâncarea indiană așa că am încercat mai multe restaurante și mai multe feluri: Navarathna Korma (legume și fructe în sos cu multe condimente și caju), Chicken Korma, Coconut Rice, Grilled Butter Garlic Tuna gătit în cuptor tandoor, Malai Kofta (chiftea de cartofi și alune, umplută cu brânză și servită într-un sos de roșii, smântână, condimente și alune), Paneer Pasanda (brânză în sos de roșii cu smântână dulce), Fish Tikka (bucăți de pește spadă, Blue Marlin), Vegetable Paneer Pulav, Cheese Garlic Naan. Și multe, multe fructe.
Navarathna Korma cu Vegetable Fried Rice și suc de mango
Grilled Butter Garlic Tuna cu cartofi prăjiți și salată
Malai Kofta, Paneer Pasanda și orez cu paneer
Fish Tikka (Blue Marlin) – pește spadă gătit în cuptor tandoori
Cheese Garlic Naan
Un Chicken Julian (Julien) Salad european style
Ananas și banane mici și roșii
Ananas, banane și papaya
În Kanyakumari, la Sea View Hotel, am servit Vegetable Korma și Gobi Manchurian cu Vegetable Fried Rice, Naan și Cheese Naan. Tot aici am observat pentru prima oară obiceiul de a și se oferi un fel de anason glazurat după masă, pentru a-ți reîmprospăta respirația.
Gobi Manchurian cu Vegetable Korma și Vegetable Fryed Rice
Fenicul glazurat
Tirunelveli a fost locul cel mai puțin turistic în care am ajuns. Cu greu am găsit restaurante „adevarate”. Până la urmă am luat singuri masa în restaurantul unui hotel, unde am comandat precauți tot Paneer Tikka Masala cu Vegetable Fried Rice și Naan simplu, servit cu un sos de lassi, ceapă și frunze de coriandru. Cu altă ocazie, în același hotel, am comandat Paneer Manchurian, Stuffed Naan și orez.
Paneer Tikka Masala, Naan simplu
Paneer Manchurian cu orez și Stuffed Naan
În Madurai, la Saratha Rajans Hotel am avut parte pentru prima dată de un mic dejun sud indian. Dosa (un fel de clătită făcută din făina de orez fermentată) cu trei feluri de sos: Sambar (un fel de mâncare de cartofi apoasă cu gust și miros puternic de asafoetida), Tomato Ginger Chutney și Coconut Chutney. Apoi Idly (un fel de papanaș din făină de orez fiert la abur), Pongal (pilaf cu alune și stafide), niște chifteluțe vegetale (Vada) cu boabe de piper întregi și Samosa (un mix iute de cartofi într-un aluat crocant).
Dosa cu 3 sosuri specifice, Sambar, Tomato Ginger și Coconut Chutney
Samosa
Samosa
Madurai a fost o delectare a papilelor gustative pentru că am avut ocazia să mâncăm pentru prima oară de când am venit în India carne de oaie: Mutton Masala, Mutton Kola Urundai (chifteluțe), Vegetable Briyani, Paneer Masala și Pulao.
Mutton Masala, Mutton Kola Urundai, Vegetable Briyani și Naan
Paneer Masala și Pulao
Am fost norocoși și la capitolul dulciuri. Carrot Halwa (un mix lipicios de morcov, lapte, stafide, alune), Bread Halwa și genialul, indescriptibilul, superbul Soan Papdi cu ciocolată (un fel de halva aerată cu alune).
Carrot Halwa
Chocolate Soan Papdi
Chocolate Soan Papdi
Ceai Masala
În Trichy am cumparat o cană electrică și am descoperit primul supermarket. Acum avem ceai și supe la discreție. Totuși ne răsfățăm ldin când în când. La Krishna Inn Hotel am avut un mic dejun fabulos. La prânz chelnerul ne-a recomandat Chicken Manchurian, Chicken Bamboo cu Naan și Paneer Briyani Rice (un pilaf cu brânză, condimentat). În timp ce ne așteptam comanda am primit Rosted Pepper (un rulou făcut din coca subtire cu mult piper).
Am încercat și mancare la plic. Nu recomandăm…
Roasted Pepper
Chicken Manchurian și Naan
Chicken Bamboo cu orez Paneer Briyani
Navaratan Kurma și Vegetable Pulao la plic
În restaurantul hotelului Anapoorna din Thanjavur am mâncat Gobi Manchurian cu Vegetable Fried Rice, servit pentru dată în India pe frunză de banan.
Farfurie cu frunză de banan
Gobi Manchurian și Vegetable Fried Rice pe frunză de banan
Tot într-un restaurant de hotel, în Chidambaram, am mâncat pentru prima oară Paneer Tikka fără sos, adică doar bucățile de brânză, condimentate și gătite pe frigărui împreună cu legumele în cuptor tandoori.
Paneer Tikka cu Vegetable Fried Rice
Paneer Tikka cu Vegetable Fried Rice pe frunză de banan
În frumușelul Pondicherry am mâncat la Restaurantul Asian House: Mustard Fish Curry, Madurai Fish Curry, Veg Rice), apoi la cantina Ashramului Sri Aurobindo am mai încercat odată Masala Dosa și Lassi (iaurt), iar la Pizza Hut – Cheesy Bite Chicken Pizza și am băut limonadă masala (limonadă cu un mix de condimente). La Restaurantul Shantes am servit Aloo Gobi Capsicum, Cheese Naan, Briyani Pulav și Aloo Paratha. La Seagulls am mâncat Paneer Tikka.
Mustard Fish Curry, Madurai Fish Curry și Vegetable Fried Rice
Aloo Gobi Capsicum cu Cheese Pulav, plus o Aloo Paratha delicioasă
Pizza Cheesy Bites la Pizza Hut, pentru că nu ne-am putut abține
Paneer Tikka
În Mamalapuram am mâncat un pește la grătar foarte interesant și, apoi la Moon Rakers, Prawns în Garlic Sauce, Red Snapper, Gobi Manchurian și Vegetable Fried Rice.
Creveți în sos de usturoi, Tamil Nadu, India
Red Snapper (biban de mare) cu orez, Tamil Nadu, India
În Kochi, am făcut schimb de experiență în bucătărie. Am gătit varză călită, zacuscă și o salată de ton și, în schimb, am primit Tapioca gratinată (cu turmeric și nucă de cocos), sos de nucă de cocos și ardei iute verde (chutney) și o tocană de legume în sos de lapte/nucă de cocos servita cu puttu. Puttu este făcut din orez (un macinis mai mare, cam ca mălaiul nostru) umezit ușor cât să nu formeze cocoloase, care se fierbe la aburi împreună cu nuca de cocos proaspăt rasă în dispozitive speciale. Puttu se serveste de obicei la micul dejun cu fructe și un strop de zahăr, dar a fost foarte bun și la cină. Totul servit doar cu mâna!
Tapioca
Puttu preparat într-un dispozitiv făcut din nucă de cocos
Dispozitiv din coajă de nucă de cocos pentru Puttu (pe oală cu aburi)
Puttu cilindric pentru familii numeroase
Preparate indiene și românești
În New Delhi, cu câteva ore înainte de plecare, am mai avut poftă de ceva tipic, așa cî ne-am aruncat la un „South Indian Platter” și niște Paneer Tikka. Aceasta a fost ultima noastră masă în India.
South Indian Platter (Indly, Dosa, Stuffed Naan cu Sambar și Coconut Chutney)
Paneer Tikka cu sos verde de chilli
Mâncarea indiană a fost excelentă! Fără incidente, fără arsuri, fără indigestii. Totul foarte picant, foarte aromat și foarte gustos. În timpul redactării acestui articol s-au sectretat cantități importante de salivă, pe masură ce ne aduceam aminte de bunătățile „de acolo”. Am experimentat deja cu succes câteva rețete la noi acasă și știm că am rămas pentru totdeauna marcați de această călătorie din punct de vedere culinar.
Ajunși acasă, am experimentat din belșug, iar Adriana a lansat o zonă separată în site de Rețete Călătoare!
Foarte, foarte interesante feluri de mancare si extrem de aventuroasa calatorie. As avea o observatie, daca-mi este permis: arborele ale carui fructe sunt bananele, se numeste bananier, nu banan. :)
Bananierul e de fapt un vas special pentru servit banane :) Serios, cred că e corect și „banan”.