O casă mică din paie – introducere

În căutarea noastră de moduri de a trăi mai bine și mai simplu, ne-am lovit și de inevitabila problemă a spațiului locativ. Unde stăm și unde ne întoarcem când avem nevoie, care e locul pe care-l numim „casă”?

Momentan „casa” e o garsonieră în București, cumpărată cu împrumut la bancă. O vom putea numi „a noastră” abia peste 15 ani, în ritmul curent. Avem și plan de backup, casa noastră de la țară, dar lipsa internet-ului e o piedică reală care nu ne permite să ne mutăm cu cățel și purcel acolo, deși tare ne-ar plăcea.

Deci, cum facem să scăpăm de apăsarea unei rate lunare și să locuim totuși în condiții acceptabile aproape de capitală? Ne facem o casă foarte-foarte ieftină din baloți de paie.

Baloți pentru casa de paie

De ce din paie?

  • Ne atrage foarte mult ideea de a putea construi cu mânuțele noastre, lucru posibil cu baloții de paie, dar puțin mai dificil cu betonul și cărămida.
  • Ne place foarte mult gradul de izolație termică pe care-l oferă un perete gros de paie. Am studiat puțin atât lemnul cât și lutul și ne-am hotărât că paiele sunt alegerea corectă pentru noi.
  • Nu ne putem considera „prietenii cei mai buni ai planetei” atâta timp cât folosim telefoane, laptop-uri și consumăm în principal produse din supermarket. Dar factorul „bio” atârnă și el puțin în balanță.
  • Și poate cu atât mai mult o vrem din paie cu cât lumea în jur ne spune că facem o greșeală. Așa suntem noi, doi „Gică Contra”, nu credem pe nimeni pe cuvânt și preferăm să învățăm doar din propriile greșeli.

Ce fel de casă facem?

O casă mică din paie. Un dreptunghi de 8,20 m pe 5,70 cu o suprafață utilă de 7 m pe 4,5 m, adică 31,5 mp. Cam cât garsoniera noastră. O singură cameră cu spațiu suficient pentru doi oameni și două pisici.

O să aibă o fundație de beton de mică adâncime, slab armată și izolată cu polistiren expandat, pe un pat de piatră spartă.
Pe fundație facem un schelet de lemn, cât se poate de simplu și de țeapăn, cu tot cu acoperiș.

În cadrul structurii de lemn băgăm cu forța baloți frumoși de paie pe care-i tencuim cu un amestec de argilă și var praf de marmură, zgură, pastă de var și var hidraulic. Notă: am renunțat la argilă pentru că am întârziat mult cu lucrările. Ni s-a spus că, la mijlocul lui octombrie, riscăm ca tencuiala din argilă să nu se usuce cum trebuie. Nu izolăm pereții cu altceva și nu-i îndreptăm cu gips-carton.

Facem un acoperiș cu pantă mică (15%), oarecum clasic, într-o singură apă, acoperit cu tablă cutată (sau plană sau fălțuită) de altă culoare decât vișiniu sau maro. Până la urmă ne-am decis la gri-albăstrui, nume comercial „granit”.

O să facem două ferestre clasice, două înalte și două uși cu geam de sticlă. Pentru lumină (și acces) o să dispunem de 4 spații simetric așezate care vor funcționa ca geamuri și uși.

Cât o să coste?

7.000 euro.

Am pus un punct în sumă ca să fie clar. Și ar trebui să explicăm și ce anume NU includem: finisaje interioare de lux, gresie, faianță, chiuvete de la Franke, mobilă, branșamente la gaze, electricitate, apă, fosă septică, aprobări, acte, arhitect.

Dar ce includem?

  • Fundație de beton izolată de adâncime mică
  • Structură de lemn
  • Acoperiș într-o singură apă cu termoizolatie
  • Baloți de paie pentru pereți
  • Tencuială interior/exterior
  • Uși și ferestre

Cel puțin ăsta e planul pentru vara lui 2015 vara, toamna și iarna lui 2015, plus primăvara și vara lui 2016. Cât o să coste în realitate… om trăi și-om vedea. În septembrie 2016 încă ne incadrăm perfect în buget, dar nu mai avem loc pentru niciun fel de cheltuieli neprevăzute.

Vrei mai clar de atât? Avem (evident) o listă cu chetuielile detaliate: cât costă o casă mică de paie?

„Dar n-o să vă cadă în cap?”

Acceptăm cu plăcere orice critici constructive sau (mai ales) încurajări pentru că e un proiect mare pentru noi. Comentariile de tipul „o să regretați mai târziu”, „o să vă plouă-n cap”, „o să ardeți de vii”, „o să vă mănânce șoarecii” nu sunt tocmai binevenite. Pe cuvânt că le-am auzit pe toate. Poți proteja baloții de umezeală, paiele compactate nu ard deloc așa cum își imaginează lumea, iar cu șoriceii ne descurcăm noi, că doar avem două pisici :)

Nu facem o casă pentru o familie mare, nu vrem să reziste 100 de ani, nu ținem neapărat să o lăsăm moștenire cuiva și nici nu o vom înscrie la vreun concurs de frumusețe.

Și nu, nu ne e frică de cutremur… Credem că procentul de persoane ucise prin strivire cu baloți de paie e destul de redus la nivel mondial…

În ce etapă suntem acum?

Povestea completă se regăsește în articolele de mai jos, scrise pe măsură ce lucrările avansau.

Cronologie

2014-08-15: Plănuit cam 6 luni și schimbat proiectul de 10 ori
2015-02-01: Făcut machetă de carton (și jucat cu lanterna în jurul ei ca să ne dăm seama cum cade lumina)
2015-06-04: Săpat fundație și făcut cofraje, adăugat țevi necesare (3 zile)
2015-06-11: Băgat piatră și polistiren în tranșee (2 zile)
2015-06-14: Așezat delicat o armătură din plasă sudată plus o folie de plastic (1 zi)
2015-06-15: Turnat beton fundație (perimetru) (1 zi)
2015-06-25: Polistiren interior, piatră, plasă sudată și turnat placă (5 zile)
2015-08-10: Tocmit oameni si ridicat o structură de lemn (5 zile)
2015-08-15: Terminat acoperis cu tablă cu tot
2015-08-24: Tăiat baloți și bârne de lemn pentru pereți
2015-08-28: Făcut rost de araci de salcâm pentru prins baloții între ei
2015-08-28: Ridicat pereți din baloți de paie cu multă trudă (cam 2 luni în total)
2015-09-01: Făcut suporturi pentru pat, blat de bucătărie, dulapuri (2 zile)
2015-09-05: Construit suporturi pentru pervaze și șlefuit tocuri ferestre și uși (1 zi)
2015-10-04: Tuns toată suprafața pereților cu polizorul (cu disc cu lanț de drujbă), ca să iasă totul drept și să prindă tencuiala (12 zile)
2015-10-15: Strâns pereții în plasă de sârmă și modelat colțuri rotunde din turtă dulce (în total cam o lună)
2015-10-15: Cumpărat materialele pentru tencuială: praf de marmură, zgură de cărămidă, pastă de var și var hidraulic
2015-11-06: Tencuit cu mânuțele exteriorul (aproximativ 14 zile)
2015-11-15: Comandat geamuri
2015-11-30: Făcut și montat pervazuri (3 zile)
2015-12-07: Montat uși de termopan
2015-12-20: Montat geamuri
2016-03-20: Sigilat acoperiș (capace pentru spațiile dintre căpriori)
2016-04-12: Dulap (cămară) și pat deasupra
2016-06-01: Construit încă un acoperiș în exterior, un fel de terasă
2016-09-15: Vopsit astereala din acoperiș, la exterior
2016-10-12: Termoizolatie acoperiș (polistiren între căpriori)
2016-11-11: Um… plecat în aventuri noi prin Asia un an și jumătate…
2018-05-01: Tencuit tot interiorul cu un strat final
2018-05-25: Reparat și lăcuit toate tocurile interior/exterior
2018-07-01: Săpat puț, conectat pompă
2018-07-15: Instalații sanitare: scurgere ape gri
2018-08-15: Instalații sanitare: magazie pentru puț, pompă, recipient hidrofor, filtre, stație dedurizare, etc
2018-09-01: Instalații sanitare: boiler, cabină de duș, chiuvetă, lavoar, toate conectate și funcționale
2018-09-15: Pardoseală: șapă de egalizare, încălzire electrică, gresie frumoasă
2018-10-15: Electronice: televizor, boxe, sistem supraveghere, lumini exterioare
2020: Instalații electrice corecte: traseu cabluri, prize, întrerupătoare, lumini interioare

Notă: Pluralul corect al substantivului „balot” este „baloturi”. Un balot, două baloturi, substantiv neutru, aşa zice dex-ul din biblioteca noastră. Având în vedere că până şi Google preferă „baloţi”, vom folosi pluralul incorect, dar, credem noi, mult mai des utilizat.

Ultimul update: 1 august 2018.

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Currently at home   Dec 23, 2023
  1. Aaaaaa!!! Am inteles, nu sunteti la Bigar, mi s-a parut mie dupa peisaje!Stiam ca aveti deja o casuta partial renovata cu multe peripetii! Da, felicitari! Acelasi vis ecologic il am si eu – casa din baloti de paie- dar din pacate sotul nu agreeaza ideea, deci nu am o sustinere morala! El este un urban inrait, pe cand eu as trai restul vietii mele in padurea cu ciripit de pasarele! Da, in legatura cu casa inteleg, a-ti ales varianta cea mai simpla si practica. Eu am plusat mai mult si anume as renunta la forma geometrica, care mi se pare atat de banala si as merge pe varianta pe rotud fara colturi. Casa tip iglu, pat, mobila bucatarie, etc. Defapt casa in care traiesc sa fie o forma de arta. Va urez mult, mult succes!!!

  2. Salutare,
    Ne mișcăm tare încet când e frig afară, pentru că trebuie să facem naveta. Dacă ar fi mai cald, am dormi în casă. Suntem încă la tencuit, dar am mai făcut câte puțin din toate: uși, geamuri, pervazuri, etc. Momentan se pare că ne vom încadra în buget.

  3. Sunt foarte curios in privinta câtorva aspecte :
    Cum ati pus primul strat de baloti peste fundatia de beton?
    Cu ce s-a izolat termic acoperisul?
    Tencuiala lasă peretele sa respire? E greu de produs/aplicat?
    Este munca multa la așezarea balotilor?
    La cati euro estimati ca va incadrati pentru suprafata de 30mp?(finisata-fara mobila)
    Scuzati-mi multitudinea de curiozități :) dar cochetez si eu cu ideea construirii unui asemenea camin, dar ceva mai maricica.

  4. Salut Daniel. Bune întrebări. Avem chiar acum articole în pregătire care vor răspunde cam la toate, dar îți răspund și mai jos:

    1. Cum ati pus primul strat de baloti peste fundatia de beton?
    1. Am desfășurat o rolă de carton bituminos gros, peste care a venit o „talpă” de lemn de 15cm lățime (face parte din structura de lemn) și apoi baloții peste, „decupați” cu drujba ca să se potrivească bine peste talpă.

    2. Cu ce s-a izolat termic acoperisul?
    2. Nu s-a izolat încă. Ne gândim la celuloză reciclată sau cânepă. Izolarea s-ar face la interior, sub astereală, între căpriori (15 cm înălțime). Izolarea cu baloți ar fi fost și ea o idee, dar greutatea e o problemă.

    3. Tencuiala lasă peretele sa respire? E greu de produs/aplicat?
    3. Da, îl lasă să respire. Am zis mai sus că amestecul e format din praf de marmură, zgură de cărămidă, var pastă și var hidraulic. Se amestecă ușor, de preferat într-o betonieră mică. Se aplică relativ ușor, cu mâna. Primul strat mănâncă mult pentru că intră între paie. Varul hidraulic e scump.

    4. Este munca multa la așezarea balotilor?
    4. Da, în doi. În mai mulți sau mai pricepuți, poate nu ar mai fi așa greu. Durează mult să-i redimensionezi (să-i tai și să-i coși). Dacă îți poți calcula structura de lemn luând în calcul dimensiunile baloților, cu atât mai bine.

    5. La cati euro estimati ca va incadrati pentru suprafata de 30mp?(finisata-fara mobila)
    5. Nu avem motive serioase să credem că vom depăși bugetul de 7000 EUR, dar finisările noastre nu includ decât tencuiala pe interior. Finisări ulterioare, obiecte sanitare, mobilă, racorduri la utilități nu prea sunt incluse.

    Scuzati-mi multitudinea de curiozități :) dar cochetez si eu cu ideea construirii unui asemenea camin, dar ceva mai maricica.
    Mult succes! Noi ne-am bucurat nespus că am ales-o așa mică. Volumul de muncă pare să crească exponențial cu mărimea. Volum care poate fi foarte ușor înlocuit cu bani, desigur :)

  5. Buna! Va multumesc pentru raspunsurile prompte!
    Întrebarea care încă ma obsedează este daca merita o astfel de casuta 7000 euro, când cu o suma putiiiin mai mare poti face casuta din cărămidă?

  6. La întrebarea asta doar tu poți răspunde, sunt prea multe lucruri de pus în balanță. Dacă eram zidari de meserie, poate nu am fi ales paiele.
    Dar pentru noi cu siguranță merită. Ne-am apucat de căsuța asta tocmai pentru că nu am găsit soluții mai ieftine cu alte materiale. Nu știu cum îți faci calculele și de unde îți iei informațiile, dar noi nu ne imaginăm că s-ar putea face la fel de ieftin o casă comparabilă din cărămidă. În căutările noastre am dat întotdeauna de prețuri mai mari, indiferent că a fost vorba de lemn, cărămidă, BCA, garaje din beton sau containere. Pentru noi au cântărit mult încă două lucruri: posibilitatea de a o ridica aproape complet în regie proprie cu riscuri minime și gradul ridicat de izolare oferit de pereți. Pentru tine s-ar putea să conteze cu totul alte lucruri.

  7. Si pentru mine contează cam aceleasi lucruri, insa am o frica in ceea ce privește umiditate in partea de jos (din cauza ploilor), a întreținerii ei si a comportării în timp. Mi-a dori un cămin natural, in care sa ma simt bine,….dar totusi cred ca pentru inceput, daca ma voi decide voi începe si eu cu un proiect mic.

Comments are closed.