O plimbare prin junglă – vârful Gunung Raya din Langkawi

În februarie, de Sf. Valentin, Cristi și baieții s-au decis să plece într-o o aventură non-romantică și deloc primejdioasă: o plimbare prin jungla din Langkawi. Poate „pădure tropicală” e o descriere mai bună, eu prefer să-i spun junglă. Deși aveam o macetă la noi pentru tăiat liane și pantere, nu a fost cazul să ne dovedim bărbăția și nu aș insinua că a fost vorba de mai mult decât o plimbare. Una abruptă, lungă și epuizantă, dar totuși doar o plimbare.

Liane intortocheate în pădurea tropicală din langkawi

Liane pe copac în junglă, insulă tropicală, Malaezia

Un român, un francez și-un german se trezesc de dimineață și se decid să facă o expediție prin junglă. Undeva pe la 13:00 pornesc la drum. Francezu’ e cel mai bine echipat, cu bocanci, rucscac cu apă, mâncare, briceag și o macetă de 20 de lei. Germanu’ are apă și-un briceag mai mic. Românu’ are o cameră foto. Fără român n-am fi avut poze pentru acest articol; fără francez n-am fi rezistat nici 15% din traseu; fără neamț ar fi fost liniște în junglă. O echipă bine unsă. Cu transpirație. Pentru că traseul înseamnă de fapt urcarea a 4287 de trepte de beton, o diferență de nivel de 720 și ceva de metri, o distanță de 3.1 km și un timp total de 2 ore și 15 minute, cu scopul nobil de a atinge vărful Gunung Raya din mijlocul insulei. Plus drumul înapoi.

Realizăm destul de repede că aproape toate cunoștințele noastre despre păduri tropicale sunt bazate pe Cartea Junglei. Din fericire, nu e nevoie să ne asumăm rolul de exploratori. Au făcut-o alții cu mult înaintea noastră. Urcușul până la Gunung Raya îți oferă priveliști frumoase, o tonă de natură verde, câteva șanse să observi animale și păsări și insecte și să te minunezi ca orice om-de-oraș.

Pădurea tropicală din Langkawi, Malaezia

Copaci înalți în junglă, Langkawi, Malaezia

Plimbarea începe dintr-un parc simpatic creat pe marginea unui râu. Din multitudinea de semne deduc inteligent ca parcul se numește Hutan Lipur din regiunea Lubok Semilang. Aproape nimeni nu-l vizitează. Doar e foarte liniștit și frumușel. Ne minunăm pe scurt la câteva plante și continuăm de-a lungul râului. Pentru cei care nu vor să urce până în vărf, parcul merită o vizită.

Parc in Langkawi

Parc în Langkawi, Malaesia

Parc in Langkawi

Nuferi in parc in Langkawi

Pod in parc in Langkawi

O cotitură la dreapta și urcușul începe. Nu pare mare lucru la început, dar vă asigur că febra musculară este garantată. 15 minute mai târziu românul se bucură copilărește când află că rucsacul francezului conține o sticlă de apă în plus și că nu va fi nevoit să recurgă la acțiuni extreme, cum ar fi să stoarcă seva din vreo plantă necunoscută sau să-și bea propria urină. Bucuria e dublată de faptul că Mama-Adriana a inclus într-un pachețel pâinici făcute în casă pentru băieței cuminți.

Potecă prin junglă, Langkawi, Malaezia

Trepte prin junglă, Langkawi, Malaezia

Urcarea catre Gunung Raya, Langkawi, Malaezia

Pasarea rinocer pe bancnotaPe la jumătatea drumului, ne oprim ca să observăm un râu de furnici grase, gros de câțiva centimetri, furnici care traversează scările și dispar într-o scorbură. Profităm de ocazie și ne luăm prânzul. La câțiva copaci distanță, maimuțe fac gălăgie. Probabil macacii gri cu care ne-am obișnuit deja. Mici și agili, îți fură mâncarea de la gură (sau din frigider) dacă nu ești atent. Împânzesc insula și sunt adevărații regi ai (marginilor) șoselelor aici. Hoți obraznici, se mișcă în grupuri și fac măgării. Bine, maimuțăreli.

Avem ocazia să vedem mai multe păsări rinocer cu două coarne, pasărea-emblemă a Malaeziei. Ne atrag atenția după zgomotul de mic motoraș pe care-l fac în zbor de la fâlfâitul aripilor. Nu avem poze pentru că deși sunt destul de mari, sunt păsări retrase și ușor de speriat, iar eu nu sunt un fotograf rapid. Dar am inclus poza unei bancnote de 5 Ringgit ca să vă faceți o idee. Bancnota stă la poză, dar păsările sunt mult mai frumoase în realitate.

Copac în pădure propicală, Asia de Sud Est

Ciuperci pe trunchi de copac în junglă, Langkawi

Copac căzut în junglă, Asia

Continuăm cu stomace mai grele și rucsacuri mai ușoare. La o oră de la plecare suntem toți fleașcă, indiferent de condiția fizică individuală. Din fericire, suntem aproape tot timpul protejați de soare, altfel traseul ar fi imposibil sau oribil. Cu câte o glumă, o gură de apă, o îmbărbătare bărbătească, reușim să continuăm fără probleme.

Urcus prin jungla din Langkawi

Un fel de libelula in jungla din Langkawi

Plimbare prin jungla din Langkawi

Frunza de palmier in jungla

Mi-ar plăcea să pun poze din vârf, cu superba panoramă de 360 de grade a insulei. Doar că sus e o șosea plictisitoare și încă un vârf abrupt cu o antenă drept moț și nu am avut putere să-l escaladăm. De unde ne-am oprit noi, abia vezi marea printre copaci. Ușor dezamăgiți, ne întindem la umbră, fumăm o țigară și o luăm la vale.

Un singur mic avertisment: nu subestimați (ca mine) efortul necesar pentru coborârea a 4300 de trepte. Nu se simte imediat, dar a doua zi te prăvălești ca un bolovan șchiop când cobori din pat. Și durerea de gambe te ține vreo săptămână. Dar a meritat. Dacă ești prin zonă, jos de tot, în parc, nu rata ocazia să faci o baie în râu. E finalul perfect după o zi caniculară.

Râu în pădure tropicală, Asia

Nu ne-am tăiat drumul printre liane, nu ne-am luptat cu tigri, nu ne-au mâncat țânțarii, nu l-am văzut pe Balu și nici pe Tarzan și nici alți băștinași sălbatici. Să sari din liană-n liană s-a dovedit a fi imposibil fără antrenament prealabil. Dar, chiar și-așa, cu o companie plăcută (și cu apă la tine!) plimbarea prin jungla din Langkawi poate fi o experiență foarte interesantă.

Avem totuși în plan o excursie ceva mai aventuroasă, dar momentan nu spunem mai multe. În curând!

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Currently at home   Dec 23, 2023

Comments are closed.