Piața de noapte din Langkawi

Dacă ar ști mama în ce condiții și-n ce locuri mâncăm noi în Asia, ar spune că doar printr-minune nu ne-am îmbolnăvit grav de stomac. Dragă mamă, noi suntem bine – chiar dacă aseară am fost la „piața de noapte” și am gustat 20 de feluri diferite de preparate, toate vândute în condiții pe care mulți le-ar considera neigienice.

Și totuși, ce bunătăți! Vă invităm la o scurtă plimbare culinară pe culoarele strâmte ale pieței ambulante din Langkawi, prin aglomerație, zgomot, culori și arome felurite.

Piața de noapte din Kuah, Langkawi

Știam de existența pieței (Night Market) și de faptul că se mută în fiecare zi în alt loc de pe insulă, dar nu am crezut că e mai mult decât o banală piață. Ei bine, ne-am înșelat. Cred că „târg” e mai aproape de adevăr. Deși poți să cumperi ceva fructe și legume, principala atracție pare să fie mâncarea. Aproape toate tarabele vând gustări, sucuri, dulciuri, jucării. Poți totuși să-ți cumperi și ochelari de soare, o pereche de pantaloni scurți sau de șlapi, pantofi sau un ceas cu Mickey Mouse. Dar localnicii vin pentru plimbare și mâncare.

Tarabă cu pui la grătar în Malaezia

Tarabă cu preparate din pește în Malaezia

Noi ne-am nimerit în zonă din întâmplare, în drum spre casă dinspre una dintre frumoasele plaje de pe insulă. Ne-a atras forfota și am decis să ne oprim. Precauți, am avansat cu ochii mari printre tarabele colorate. După două minute, mirosurile de mâncare au câștigat și ne-am hotărât să devorăm tot ce găsim în cale. Poate faptul că eram cu burțile goale a contribuit puțin la inopinanta decizie.

Mâncând din pungă fructe de mare la piața de noapte
Adriana, mâncând din pungă fructe de mare cu sos picant, pe marginea unei borduri

Întâi am inspectat terenul și ne-am plimbat de la un capăt la celălalt ca să studiem oferta. Pentru că rezultatul inspecției s-a dovedit satisfăcător, ne-am apucat să mâncăm: două „samosa” de 1 leu umplute cu cartofi, un mix din 7 paste diferite de pește cu tăiței, fierte pe loc, condimentate cu un sos picant și servite într-o pungă împreună cu alune pisate, un „murtabak” (ca o plăcintă de legume prinsă într-un aluat subțire și prăjită), servit cu un sos roz de ceapă și zahăr, clătite cu porumb dulce și ananas, frigărui mici de pui sau vită înmuiate într-un sos dulceag. Toate mâncate pe marginea drumului și spălate cu suc bazat pe un amestec dubios de prafuri, bucățele de fructe, zahăr și gheață.

Aromele și gusturile noi sunt excelente, ne bucurăm că ne-am făcut curaj și că am lăsat precauțiile deoparte. Cu un minim de atenție (și bazându-ne totuși pe sfaturile mamei și un strop de bun simț), am reușit să alegem mâncare bună fără efecte secundare nedorite.

Nu ne-am oprit aici: gogoșele, pastă de pește picantă învelită în frunză de banan și pusă pe grătar, orez într-o mulțime de combinații (una mai picantă ca alta), pește, pui, vită, aluaturi, dulciuri, crocante, moi, delicioase toate.

Preparate din pește în piața de noapte din Langkawi

Oferta de fructe de mare, de ales și de fiert pe loc

Murtabak malaezian cu ceapă muratăMix de fructe de mare cu sos de alune, la pungă, street-food în Malaezia

Mai întâi un murtabak, apoi o pungă cu fructe de mare cu sos picant

Mâncare malaeziană la piața de noapteStreet-food în piața de noapte în Malaezia

Frigărui felurite cu pastă de pui și pachețele cu orez, pui și sos

Clătite mici cu porumb și alune la piața de noapte în KuahClătite cu porumb dulce și alune - street-food asiatic

Clătite mari cu ananas și clătite mici cu porumb dulce

Popiah sau pachețele de primăvară - street-food în MalaeziaMâncare asiatică la pungă in piața din Langkawi

Dulciuri și pachețele triunghiulare cu orez

Puttu modern - orez fiert la abur cu nucă de cocosPuttu tradițional - orez cu nucă de cocos fiert la abur în tuburi de banbus

Puttu (orez fiert la aburi cu nucă de cocos) pe stil modern și pe stil vechi

Suc colorat cu gheață, Kuah, LangkawiButoaie cu ceai rece și suc de toate culorile

Butoaiele de suc colorat cu gheață

Pui la grătar în bețe de bambusGogoși asiatice foarte dulci

Pui la grătar în bețe de bambus și gogoși prăjite

Om mâncând frigăruieFemeie mâncând samosa

Om în toată firea cu frigăruia în gură și femeie savurând samosa

După ce ne-am umplut burțile până la refuz, în drum spre casă, ne spuneam amuzați că, în caz de-o indigestie sau diaree cruntă, nu avem cum să ne dăm seama care anume a fost cauza, pentru că am mâncat ca sparții 20 de lucruri diferite. Din fericire, stomacele noastre s-au comportat exemplar și nu rămânem decât cu amintiri plăcute despre piața de noapte.

Am uitat să menționăm prețurile. O incursiune în doi cu umplerea completă a stomacelor a costat 22 de lei. Da, mâncarea este ieftină aici și unul dintre motivele pentru care cheltuielile noastre în Asia sunt minime.

De la incursiunea noastră am mai avut ocazia să savurăm preparate locale în restaurante ieftine și bune (caracatiță prăjită, creveți, mixuri de legume fascinant de aromate și kilograme de orez); am fost invitați de localnici la masă și am devorat pește, tofu cu ou, legume fierte, prăjite, murate; toate înecate în condimentele specifice; am mâncat de pe stradă, din piață, în restaurant, din supermarket și, desigur, în timpul croazierelor.

În concluzie, deși părerile sunt împărțite, noi iubim cu pasiune arzătoare mâncarea asiatică și este unul dintre motivele importante pentru care ne place la nebunie să fim aici!

Suntem extrem de entuziasmați că ne-am expus papilele la experiențe noi și că am învățat să apreciem mâncăruri atât de diferite față de cele de acasă.

Dragi prieteni, când ne întoarcem sunteți invitați la masă!

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Currently at home   Dec 23, 2023
  1. mi-a plesnit *&%*& de pofta! asa ceva nu se face. Invitatia de la final este induiosatoare, pentru 2015 :) ( sau pentru cand va veti intoarce acasa) :)))

  2. De cele mai multe ori, condițiile igienice pentru prepararea sau vânzarea alimentelor sunt supraestimate, microbu’ are și el un rost – să dea gust mâncării :)

    P.S. De ce nu primesc pe mail ultimele articole?!

  3. Sunt microbi și microbi, unii mai simpatici ca alții :)
    Despre email-uri cu ultimele articole… Ce să spunem? Suntem atât de enervați de spam, că încercam din răsputeri să nu ne stresăm abonații în niciun fel. Ne străduim așa de tare că nu trimitem aproape nimic pe email. Cred că până acum am avut un singur newsletter. Nu avem încă o strategie prea clară, dar ne vom gândi la soluții pentru cei care s-au abonat, mai ales că este vorba de o listă destul de restrânsă de oameni care și-au exprimat explicit interesul.

  4. Din cate stiam, tocmai din aceasta cauza mancarurile din zonele tropicale sunt iuti, ca tocmai capsaicina – subtanta din ardeii iuti – omoara bacteriile. Un corolar ar fi ca papilele gustative sunt si ele bacterii :)

  5. Wooooaaa!! Cata mancare!!! Noroc ca savuram si eu ceva de-ale gurii cand am citit….bine…nu se compara, dar macar nu am salivat :) Sa mancati si pentru mine, da?

Comments are closed.