Pregătiri pentru o călătorie în India (vaccinuri, avion, vize, bagaje)

Decizia de a călători în India timp de aproape două luni nu a fost una simplă, dar nici extrem de complicată.

Am decis să punem în balanță pro-uri și contra-uri și, după multe socoteli, se pare ca nu e chiar așa de greu. În cel mai rău caz Adriana și-ar pierde slujba (lucru care chiar s-a întamplat și, până la urmă, nu a fost nici pe departe așa o mare tragedie), iar Cristi ar pierde 2-3 clienți și și-ar spori șansele de a face ulcer pe bază de stres.

La întoarcere, Adriana poate căuta și găsi relativ ușor un nou loc de muncă, iar Cristi e oricum obișnuit în domeniul lui (freelance web developer) cu suișuri și coborâșuri fulminante respectiv deprimante.

Ne-am informat părinții și câțiva confidenți, dar, în rest, am decis să ne ținem gura. Probabil pentru că nu vroiam reacții alarmiste, sfaturi neavenite, avertismente si profeții fataliste. Mai ales că e vorba de India, țara maimuțelor cu rabie, țânțarilor cu malarie și vacilor cu tupeu.

Deci, decizia nu a fost chiar așa de grea, iar pregătirile sunt prezentate mai jos, în ordine.

Cuprins

  1. Vaccinuri
  2. Bilete de avion
  3. Vize
  4. Traseu
  5. Bagaje

Vaccinuri

Am citit pe net și despre călători care merg în India neînfricați și nevaccinați. Noi am decis (de data asta) să ne protejăm un pic.

Primul pas a fost o programare la un medic epidemiolog. Noi am fost la Dr. Adriana Pistol. La vremea respectivă am găsit-o la Regina Maria și o recomandăm oricând datorită răbdării de care a dat dovadă în a ne raspunde la întrebări tâmpite și stresuri neîntemeiate (mărturisim că aveam ceva temeri în ceea ce privește sănătatea pe perioada călătoriei).

În urma consultației ne-am hotărât asupra urmatoarelor vaccinări:

a. DTP adică anti-difterie, tetanos și poliomielită. O singura doză oferă protecție pentru 10 ani. Am făcut vaccinul acesta cu toții în fragedă copilărie;

b. Vaccin împotriva febrei tifoide. O singura doză oferă protecție pentru 3 ani;

c. Vaccin împotriva hepatitei A și B. Acest vaccin are o schemă ce se întinde pe o perioadă de 6 luni, timp în care se fac 3 doze care oferă protecție pentru 10 ani;

c. Vaccin antirabic – pe care am decis să nu-l facem, pentru că ne plac câinii și de maimuțe nu ne e frică. Oricum, pentru cei interesați schema profilactică se face cu 3 doze în decurs de 6 luni și un rapel la 12 luni pentru protecție pe 5 ani.

d. Profilaxia malariei, care a început înainte cu o saptamană de data plecării cu tablete de HCQ 200mg/săptămână, se continuă pe toata perioada șederii și vreo două săptămâni după revenirea în țară.

Asta nu înseamnă că nu trebuie să te protejezi cu repelente. Se pare că Autanul nostru nu funcționează la țânțarii hardcore de India, așa că am cumpărat un singur flacon, dar ne vom face cumpărăturile imediat ce ajungem în Delhi. Am mai cumpărat și o plasă de țânțari tip baldachin, care ocupă ceva loc în bagajele noastre minuscule, dar credem noi că merită, deoarece țânțarii pot transmite și alte boli, pentru care nu există profilaxie.

Ca sa ieșim mai ieftin, ne-am procurat singuri vaccinurile din farmacii. Am folosit pluralul pentru că nu a fost ușor să găsesti 10 doze de vaccinuri într-o singură farmacie și a fost ceva alergătură. Dar a meritat pentru că am plătit jumătate din suma pe care ar fi trebuit să o plătim la clinică. Am obținut și un carnet de vaccinări: International Certificate of Vaccination or Prophylaxis pe care îl purtăm mândri cu noi, alături de asigurarea medicală, care ne-a costat 95 RON de persoană pentru toată perioada.

Mai multe informații despre vaccinări pentru India am găsit aici:

Disclaimer: Toate detaliile de mai sus sunt pur informative, de aceea nu dăm nume de vaccinuri sau medicamente și recomandăm consultarea unui medic cu cel putin 3 luni înaintea plecării. Vorba aia, dacă apar manifestări neplăcute, adresați-vă medicului sau farmacistului, nu nouă. Noi am zice că vaccinările sunt o idee bună. Dar nu suntem siguri.

Bilete de avion

Întâi descoperi Lufthansa la 4000 EUR (pentru doi oameni, dus-intors), apoi, în ordinea prețului, KLM, Turkish Airlines pe la 1500 EUR și, în final, Aeroflot, la 950 EUR. Am ales fără ezitări Aeroflot, București-Praga-Moscova-Delhi la dus și Delhi-Moscova-București la întoarcere, cu escală la Moscova de 12 ore. Am luat biletele in septembrie pentru februarie-martie, dar se pot lua si cam cu o luna inainte, la preturi bune. Ne-am bucurat de deal-ul cu Aeroflot (si am ignorat prietenii alarmati care ne spuneau ca Aeroflot-urile cad ca mustele) pana prin decembrie, cand ne-au decalat zborul de intoarcere si a rezultat o escala la Moscova de 48 de ore si 10 minute. Daca stai in aeroportul din Moscova, in zona de tranzit, mai putin de 24 de ore, nu ai nevoie de viza. In cazul nostru, a trebuit sa facem o cerere si pentru viza de tranit prin Mama Rusie.

Undeva prin noiembrie ne-am pus la punct un traseu si am decis sa fugim de nordul turistic al Indiei, asa ca am mai rezervat un zbor intern cu SpiceJet, Delhi-Kochi (Cochin) si Kochi-Delhi pentru 300 EUR.

Vize

Românii au nevoie de viză pentru India. Se dă pentru maxim 3 luni (de la data emiterii) si, atentie, trebui sa ai bilete de avion dus-intors (sau intrare si iesire din tara, orice directie) si rezervari de hoteluri pentru cel putin jumatate din perioada de ședere!

Documentele necesare sunt:

  • formular completat (se descarca online de la http://www.embassyofindia.ro/visa_info.html) (cele mai importante intrebari par a fi cele legate de legaturile tale si ale strabunicilor tai cu Pakistanul) UPDATE: se foloseste aplicatia online
  • pasapoarte (ideal inca valabile);
  • o poza format pasaport;
  • bilete de avion dus-intors;
  • rezervari la hoteluri;
  • taxa de 147 ron/ persoana (in februarie 2012)

Tips & tricks:

Cand am depus noi actele (24 ianuarie 2012) dura o singura zi eliberarea vizei. Acum dureaza 3 saptamani!

Erau două fete la biroul respectiv. Una calmă și de treabă, care cred că vine o singură zi din săptămână, una cu două capete și scuipă pucioasă. Noi am luptat cu Mama Zmeilor, dar, cu zambete si politeturi, am imblanzit bestia.

Este necesar sa aduci de-acasa formularul printat (si completat) pentru ca nu au formulare si te trimit la plimbare.

O rezervare de hotel nu trebuie sa fie neaparat oficiala, functioneaza chiar si o confirmare pe email. Noi, de exemplu, am rezervat cateva zile in Delhi, prin hostelbookers.com (se plateste un mic comision) si restul le-am facut trimitand o cerere pe email catre hostel-uri sau homestay-uri, primind o confirmare pe mail, prezentand confirmarea la Ambasada si apoi anuland rezervarea. Simplu. Acum stim ce e un „Reservation Cancelation Confirmation„. Dar nu stiam ce e un „Reservation Against Cancelation„. Nici acum nu stim prea clar, dar are legatura cu biletele de tren si e o alta (lunga) discutie.

Pentru a obtine mai usor viza pentru India, consultati si urmati sfaturile de pe site-ul Ambasadei Indiei la Bucuresti.

Am luat si viza de tranzit pentru cele doua zile pe care le vom petrece la Moscova. Pe 26 ianuarie, dupa un viscol cumplit, pe strazi ticsite de nămeți si dupa un trafic ingrozitor, am ajuns la Ambasada Rusiei cu toate documentele pregatite (2012):

  • formular descarcat si completat + fotografie
  • pasapoartele cu viza de India
  • biletele de avion si mailul in care am fost anuntati ca s-a anulat zborul initial
  • asigurarea medicala (22 Ron de persoana pentru 3 zile)
  • taxa de 35 euro de persoana, de achitat in dolari la cursul zilei (!!)

Am avut la noi si rezervarea de la hostel, dar nu au avut nevoie de ea.

Am intrat in Ambasada fara sa ne intrebe nimeni nimic, am trecut printr-un detector de metale impunator si nefunctional. In stanga este o antecamera si un ghiseu (pare blindat) in spatele caruia se vede un cap normal de rus. S-a dovedit a fi foarte amabil si vorbea romana cu accent moldovenesc multumitor de bine. Ii explicam de ce am venit si ii intindem actele pentru studiu. Rusul face niste insemnari cu un marker galben, platim cei 35 de euro sub forma a 46 de dolari si suntem anuntati ca putem ridica viza pe 2 februarie.

Traseu

Dupa cum spuneam, noi vom vizita sudul. Da, se pare ca suntem genul de oameni care merg in India si nu vad Taj Mahal-ul. Alta data.

Avem fix 50 de zile de petrecut in India asa ca am ales cam 15 locatii si ne-am impartit zilele intre ele.

Nu stam nicaieri mai mult de 5 zile. Odata ajunsi in sud, vom calatori predominant cu trenul (pentru ca e ieftin) si vom face un circuit pornind din Kochi. Zonele pe care o sa le strabatem se numesc Kerala (fasia din vest) si Tamil Nadu (cam tot ce e sub Bangalore). Avem si o harta aici (sigur ca avem, suntem bine organizati).

O sa includem Kochi (Cochin) pentru ca acolo e aeroportul, Allepey (Alappuzha) cu o delta si niste canale, Varkala (plaja interesanta), Kovalam, Kanniyakumari (varful cel mai sudic al Indiei), templele din Madurai si Mahabalipuram, Puducherry, Chennai, poate Bangalore, Mysore, Ooty si iar Cochin.

Resurse prețioase

Noi ne-am imbuibat de informatii pretioase din resursele de mai jos. Recomandam:

  • sa citesti forumul de pe indiamike.com
  • sa te informezi despre trenurile din India http://www.seat61.com/India.htm#classes
  • daca ai ocazia, sa arunci o privire pe cate un ghid (noi am avut un National Geographic si am spicuit cate ceva despre sud din Frommer’s si Lonely Planet)

Bagaje

Oricum nu vom fi niciodată într-adevăr complet pregătiți pentru India, așa că ne facem bagajele cât mai mici. Am citit undeva că poți găsi în India cam orice ai nevoie, deci nu vrem să cărăm mai mult decât strictul necesar. Includem cateva haine, device-uri, medicamente și ceva mâncare pentru drum.

Bagaje Cristi calatorie India
Rucsacul lui Cristi
Rucsac Adriana călătorie India
Rucsacul Adriane

Un update după ce călătoria s-a terminat

Cam astea au fost pregătirile. Am omis intenționat să vorbim prea mult despre stresuri și frici. Pe astea știm că le are toată lumea, nu mai are rost să punem și noi accentul pe ele. Acum, că am trecut prin experiența asta și totul s-a terminat cu bine, am putea spune că n-am făcut nicio greșeala majoră în timpul pregătirilor, dar, în același timp, toate pregătirile au fost aproape inutile odată ce am ajuns acolo.

Cine ne-a urmărit peripețiile indiene, știe deja ce-a însemnat pentru noi primul contact cu India. Dar, la câțiva ani după, știm sigur că ne-am întoarce oricând cu plăcere.

Nu ne rămâne decât să vă recomandăm să aflați mai multe despre cum a fost acolo pentru noi și ce fel de aventură am ales noi să experimentăm:

Locuri vizitate

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Currently at home   Dec 23, 2023
  1. A fost ok pana la urma zborul cu Aeroflot exceptand delay-ul ? Si noi am gasit legatura buna cu Aeroflot pentru China. La urma urmei este tot un avion, ce naiba :)

  2. Salutare Adrian,
    Delay-ul a fost pana la urma binevenit (am petrecut 2 zile interesante in Moscova) si in rest totul a fost ok. Cand am spus prietenilor prima ora despre Aeroflot, multi ne-au zis ca suntem nebuni, ca le pica avioanele ca mustele, ca sunt vechi si au o multime de probleme. Am cautat informatii pe net si ne-am speriat si noi putin, foarte multe plangeri legate de ei. Dar am vorbit si cu doi prietnei rusi pana la urma, care ne-au spus ca e vorba de „vechiul Aeroflot”, ca acum lucrurile s-au schimbat si ca e o companie de zbor „normala”. Noi, care zburam aproape exclusiv low-cost, ne-am bucurat de sucul la discretie, mancarea decenta si serviciile profi (rigide si fara zambet, dar profi). In concluzie, fara probleme pentru noi.

  3. Va felicit pentru drumul care l-ati strabatut in India, din ce am citit (astazi am citit toate articolele) sunt sigur ca a fost o experienta incredibila. Au fost cateva momente cand simteam nevoia sa vad si o imagine la ce ati povestit, atat de mult eram prins in randurile scrise de voi.

    Toate cele bune!

  4. Buna,
    Impreuna cu sotul meu in decembrie vom pleca in Keny si suntem si noi acum cu febra vaccinurilor. Din pacate am apelat la Medicover si ne-au jupuit de bani doar pentru vaccinurile de hepatita. Acum am vrea sa ni le procuram noi dar cine va completa detaliile din acel carnet? voi unde le-ati facut? de unde le-ati procurat? mai multe detalii ar fi binevenit:)

    Multumesc!

  5. Buna Raluca,
    Imi place ca ai ales sa spui „febra vaccinurilor” :)
    Am uitat sa mentionam ca injectia propriu-zisa am facut-o tot la Regina Maria, desi am cumparat vaccinurile din alta parte. Avand asigurare medicala privata la vremea respectiva, nu a fost prea complicat.
    Tu cumperi vaccinurile de unde vrei (in general de la orice farmacie, e posibil sa trebuiasca sa insisti sa le aduca, lanturile mari ar trebui sa aiba preturi decente, nu uita le pastrezi la frigider).
    Apoi poti face injectiile la o clinica privata (trebuie sa semnezi un act care spune ca esti pe propria raspundere pentru ca nu le-ai procurat de la ei – tot ei iti stampileaza carnetul de sanatate), sau vi le face oricine se pricepe. Pentru India, noi nu aveam neaparat nevoie de carnetul de sanatate, nu stiu cum e la voi.
    Pentru rapeluri, ne-a intepat o cunostinta, cateva luni mai tarziu.
    Calatorie placuta!

  6. Am aruncat si eu un ochi peste tot ce ai scris aici si mi-au fost de folos informatile scrise in acest text Buna trbea cu acest topic .

  7. Salutari, uite incerc sa fac si eu o expeditie in India si tinand cont ca voi deja ati trecut prin proba de foc am si eu o singura intrebare: ce e de facut ca sa primesti viza, am inteles ce acte sunt necesare, ma intereseaza daca trebuie sa imi fac vrero programare sau ma prezint pur si simplu la ambasada.

  8. Salut Mihai si bine ai venit! Gasesti toate informatiile necesare aici: eoiromania.in, inclusiv formularele. Nu mai tin minte daca ne-am dus direct, fara programare. Suna la ei, ai niste numere de telefon la „Contact”. Si succes!

  9. interesant….plec saptamana viitoare…..india 15 zile…..ma intreb cum sa procedez cind vreau sa prelungesc viza….este vreo solutie?…….

  10. Vă salut. In august, impreună cu soția mea, vom vizita India, timp de o lună. Noi, deoarece locuim în Zalau, ne-am luat bilete de la Budapesta, pe traseul, Budapesta-Helsinki-New Delhi si retur pe acelasi traseu, cu Finnair, la pretul de 540 euro/persoană. Nedumerirea mea este legat de vaccinare. Este ceva obligatoriu, gen vaccinul impotriva febrei galbene pentru Africa, sau sunt doar recomandari pentru India? Nu as vrea sa introduc o gramada de substante in mine, decat daca este „musai”.

  11. Salut Cristian! Toate vaccinurile au fost optionale. A fost decizia noastra sa le facem, la recomandarea unui medic. Nu ne-am mai gandit mult la problema asta. Daca am merge acum pentru prima data, cred ca tot le-am face, desi avem si noi in general retineri in ce priveste vaccinurile… Efecte secundare nu au existat, cel putin nu vizibile :) Drum bun!

    Salutare Marius! Nu stim ce sa spunem despre prelungirea vizei. Ar trebui sa intrebi la ambasada, regulile s-au schimbat putin de cand am fost noi.

  12. Foarte utile informatiile. Am o intrebare in legatura cu vaccinurile, de unde ati obtinut carnetul de vaccinari: International Certificate of Vaccination or Prophylaxis si asigurarea medicala de 95 RON de persoana? Multumesc anticipat

  13. Bună Roxana,
    Carnetul de vaccinări („International Certificate…” scrie si pe al nostru) l-am primit la prima consultație, de la medicul care ne-a vaccinat.
    Asigurarea medicală se poate face la orice agenție de turism. Nu vrem să recomandăm niciuna.
    Cel puțin ăștia sunt pașii pe care i-am urmat noi.
    Dacă plănuiești o plimbare, mult succes din partea noastră!

  14. Buna, vreau sa va intreb cum v-ati descurcat cu banii. Eu plec in cateva zile si nu stiu ce moneda sa iau cu mine ( euro/dolar). Cam ce preturi sunt pentru turisti si cat de des intalnite ar fi casele de schimb? Multumesc in avans. O zi frumoasa!

  15. Buna Cristina. In India ai nevoie de rupii sau dolari. Rupiile sunt acceptate peste tot. Noi am folosit doua carduri si am extras rupii cand am gasit ATM-uri. Pe traseul nostru, ATM-urile nu sunt chiar la orice colt de strada, dar in orasele mari le gasesti usor. Nu am schimbat decat o singura data bani la o casa de schimb, in aeroport, la un curs dezavantajos. Intrarile la obiectivele turistice au deseori preturi diferentiate, dar, in rest, nu te lasa pacalita! Gasesti mult mai multe detalii aici: https://cristisiadriana.ro/cheltuieli-complete-detaliate-calatorie-india/

  16. Buna, puteti sa-mi spuneti de unde ati luat CARNETUL INTERNATIONAL DE VACCINURI? Cat costa si ce documente am nevoie pentru eliberarea lui. Va multumesc mult

  17. Ciao !
    Din noiembrie Wizzair zoara pana in Dubai, round-trip ar trebui sa fie undeva la 150 de euro si din Dubai in India e o aruncatura de bat. Cu 350 de dolari dus intors. deci cam cu 500 te duci acolo.
    Ce spui de acest pret?

  18. Mihai, am gasit zboruri Bucuresti – Dubai sub 150 EUR la WizzAir, dar pentru Dubai – Delhi vad preturi doar de la 200 EUR in sus, pe Expedia. Adica 350 EUR in total. Ori doua persoane, 700 EUR. Oricum, suna atractiv. Am mai cautat pe Aeroflot acum ceva vreme si am gasit preturi doar peste 1200 EUR (doua persoane) pentru Moscova-Delhi. Plus Bucuresti-Moscova, e cam scump…

  19. Incercati holidaypirates, acum 2 zile zboruri din Geneva-Delhi round trip 250 toate taxele incluse cu Klm dar trebuie sa fii pe faza, a durat 2 zile promotia

  20. Buna, am citit articolul tau, eu vreau sa merg in India on vacanta pentru o saptamana, am plecarea pe data de 18 luna aceasta, am aplicat pentru viza, as putea sa o obtin in trei zile??? Va rog sa ma ajutati cu un raspuns! Va multumesc!

  21. Corina dragă, te-am ajuta cu drag dacă am avea cum. Atunci când am plecat noi (februarie 2012) viza se obținea în câteva zile. Nu știm care este perioada de obținere a vizei acum. Te sfătuim să te informezi la ambasadă. Succes!

  22. Buna! Imi puteti spune va rog cat de usor se gasesc acolo repelantele? Am inteles din ce ati scris mai sus ca autanul nu e bun pentru speciile de acolo….imi puteti recomanda altceva? unde pot sa le gasesc.
    multumesc frumos!

  23. Bună Alexandra,
    Le cam găsești pe acolo, oriunde. Farmacii, mici magazine de cartier, multe dughene. Recomandam cremele, par să fie extrem de eficiente (arată ca o un tub de pastă de dinți și se găsesc într-o multitudine de arome).

  24. Buna,

    Urmeaza sa plec intr-o calatorie in Singapore, Malaiezia, Thailanda.Am fost le Regina Maria la o consultatie insa doctorul mi-a spus contra caror boli ar trebui sa fac vaccinurile. Cum pot sa aflu numele vaccinurilor care trebuie sa le fac ca sa stiu ce trebuie sa cumpar din farmacie? Trebuie sa am reteta pentru procurarea vaccinurilor?

  25. Cristina dragă, poţi să mergi în orice farmacie şi să obţii recomandarea farmacistei. Dacă această călătorie este o vacanţă de două săptămâni şi mergi din hotel în hotel, nu ştiu dacă merită să faci vaccinurile, riscul nu e aşa mare. Distracţie plăcută!

  26. Salut. Ma pregatesc si eu pentru o excursie de 3 saptamani in India, iar acum am ajuns la partea cu asigurarea de sanatate. Aveti vreo recomandare legata de firma de asigurari la care ati apelat? Noi vom merge fara sa avem prea multe rezervari (doar cazarea in Dehli cand ajungem). Stiu ca acum e complicat sa cumperi bilete de tren din afara Indiei, as vrea sa va intreb daca ati reusit sa cumparati bilete de tren la fata locului sau daca incercai sa iei cu 2-3 zile inaintea calatoriei nu mai gaseai locuri libere? Mersi. Orice alt sfat este binevenit :)

  27. Bună Irina,
    Nu avem nicio recomandare pentru firma de asigurari. Cred ca toate sunt cam la fel. În orice caz, să ai bani pregătiți la tine; asigurarea te despăgubește în țară, dar intervenția o plătești singură inițial.
    Noi în 2012 am găsit și la fața locului bilte de tren. Câteodată, în preajma sărbătorilor locale, e imposibil să mai găsești bilete. Dar nu prea rămâi blocat. Sunt și autobuze multe.
    Sfat? Încercați să nu înghesuiți prea multe locuri de vizitat în 3 săptămâni, sau la distanțe prea mari. India functionează în alt ritm :)

  28. Mersi de sfaturi. Noi vom merge in Rajasthan ( Dehli – Jaipur – Udaipur – Jodhpur – Jaislamer), si daca mai apucam in Amritsar. Dar totul e flexibil.

  29. Felicitari pentru articol, multumesc pentru sfaturi. Acum ma duc la farmacie :). La 2 ani departare biletul pana in New Delhi prin British e 430 lire/pers. Pe distante lungi in India, avionul e foarte ieftin.

  30. Probabil, dar niciodată nu am simțit vreo lipsă. Chiar nu ne aducem aminte să fi regretat într-adevăr că am uitat ceva. Totuși, nu am uitat niciodată lucruri gen acte, bilete de avion, telefon, laptop, aparat foto :)

  31. Bai Cristi,

    Astia de la Ambasata Indiei mi-au zis ca nu ai nevoie de vaccinuri pentru India, ca suntmedicii nestiutori sau vor sa-ti ia banii. Am zis hai sa nu-mi fac vaccinuri. Dar macar sa iau ceva pt profilaxia malariei. Tocmai ce m-am intors de la o farmacie din Dubai, unde ala mi-a zis ca nu e malarie in India, si ca nu e nevoie sa iau si mephaquine. Am luat-o totusi, for the fun of it, ca daca nici asigurare nu am, macar impotriva malariei care nu exista sa ma protejez ;).

    Apropos, ati gasit un loc dragut unde sa stati in New Delhi? Eu caut un hostel cu backpackeri, poate agat pe cineva sa facem un traseu prin India. Ma gandesc mai intai sa opresc CS host, poate fac traseul impreuna cu ei.

    Anyway, va salut din Dubai.
    350lei cu wizz pana aici, si 450 lei dus, pana in New Delhi. Daca n-ar fi fost cazarea asa scumpa in Dubai, ar fi fost o afacere buna…

  32. Salut Florin! Călătorie plăcută și să te întorci cât mai târziu și cât mai îmbogățit!
    Despre vaccinuri, cred ca am mai spus pe undeva, astăzi nu le-am mai face nici noi iar pentru malarie ai cumpărat cel mai hardcore medicament, ma îndoiesc că o să-ți fie necesar.
    Hosteluri ieftine știm doar în Paharganj, nu te du totuși chiar la cele mai ieftine, cum am făcut noi…
    Prețurile pentru zboruri par incredibile! Ține-ne și pe noi la curent din când în când cu locurile în care ajungi! Succes!

  33. Buna,
    Referitor la Vaccinurile contra Hepatitei A si B, a fost nevoie sa faceti inainte un set de analize? Am inteles ca ar fi nevoie, sa vezi daca esti infectat si daca ai deja anticorpii.
    Multumesc!

  34. Buna!
    Ma bucur sa va descopar, cu fiecare articol pe care il citesc despre calatoriile voastre! Va doresc la cat mai multi kilometri parcursi si la cat mai multe experiente frumoase, inedite!
    Multumesc ca impartasiti cu noi inside info, ca sa zic asa! Pentru mine si prietenul meu, care sunt pe ultima suta cu pregatirile de calatoria in India, ati fost de un real ajutor. Mereu, in discutiile si planurile noastre legate de Asia, ne intrebam: „Cristi si Adriana ce au facut in cutare moment?” Deci, cu ocazia plecarii noastre in Asia, veti putea „vedea” din nou minunatul continent, caci vom fi cu gandul la voi!
    Am avea o intrebare intrebatoare: am mai citit pe la altii, cum ca, in India, it’s a must sa iei masina cu sofer. Chiar asa sa fie? Va intreb, doar pentru ca am vazut si pe la romani problema asta, nu doar pe la americani si englezi, care oricum au o zona de confort foarte limitata si orice este dubios si periculos.
    Multumim!

  35. Mi se va face o invitatie din Mumbai pentru ambasada Indiei va rog sa-mi spuneti ce acte imi trebuiesc in aceasta situatie? Va multumesc mult

  36. Căutând informații despre India am dat peste articolele și sfaturile voastre foarte utile privind diferite călătorii.
    În martie ar trebui să plec într-o descoperire a Indiei, alături de prietenul meu. Citind diferite articole, am observat că majoritatea nu recomandă un voiaj prin această țară, iar în cazul în care încurajează plecarea, expun niste riscuri enorme legate de siguranță, mai ales pentru femei.

    Având în vedere că voi ați fost acolo în cuplu, ai putea să îmi spui din experiența ta (voastră) daca te-ai confruntat cu momente din acestea de nesiguranță (majoritatea afirmând că femeile se expun foarte mult la tot felul de abuzuri cu conotație sexuală) și dacă călatorind alături de un partener aceste riscuri s-au diminuat?

    Mulțumesc anticipat de sfaturi.

  37. Dragă Ilona,

    India este o altă lume, o altă cultură. Când vine vorba despre sexualitate și relații intime, povestea lui Eliade și a Maitreyi este încă vie. Sexualitatea în afara căsătoriei este tabu, motiv pentru care există o tensiune în aer. O vei simți peste tot.

    Totuși, nu există motiv să te sperii citind tot felul de articole. Nu m-am simțit niciodată în pericol fizic iminent (de natura sexuală sau nu) în India. Desigur, ne-am luat măsuri de siguranță și am respectat regulile locale – locul unde am stat în autobuz, felul în care m-am îmbrăcat, etc. Oricum nu vei/veți putea trece neobservați. Oricât de îmbrăcată vei fi și oricât de mult vei respecta regulile, tot vei atrage priviri. Ca să te liniștesc, vreau să-ți povestesc două întâmplări:

    Într-o seară am mers singură cu autobuzul până la templu și m-am întors dupa căderea nopții fără probleme. Eram într-un oraș mai puțin turistic, în Trichy, unde bărbații își țineau mâinile la spate când treceau pe lângă mine ca nu cumva să mă atingă din greșeală.

    Cealaltă întâmplare este legată tot de un autobuz. Eram cu Cristi de data asta. Pentru că eram împreună, stăteam în zona rezervată bărbaților. Ținându-mă de bară, unul dintre barbați și-a apropiat foarte discret mâna de mâna mea pe bară și m-a atins. Eu, fără să realizez ce face, am mutat pur și simplu mâna mai sus. El la fel. Nu am apucat să mă dumiresc și nici să îi atrag atenția lui Cristi, că unul dintre barbați, indian și el, l-a mustrat agresiv, în gura mare, pe primul. Indisciplinatul și-a retras mâna și a lăsat privirile în pământ de rușinea ce i s-a întâmplat.

    Eu sper că te-am liniștit puțin. Vă urez călătorie frumoasă. O să aveți ce povesti și ce învăța!

  38. În caz că te interesează și perpectiva unui bărbat, pot să spun că mi-a fost foarte ușor să suprind deseori privirile aruncate pe furiș către a mea frumoasă nevastă, din partea bărbaților de toate vârstele. Îmi imaginez că, dacă era singură, privirile ar fi fost ceva mai insistente. Important de menționat și că Adriana nu a avut niciodată decolteu sau fustă scurtă în India, ba și-a acoperit și umerii în general. Din punctul meu de vedere, despre pericol real nu a fost niciodată vorba. Îmi imaginez zone din București mai periculoase noaptea decât India. Dar senzația de pericol, da, poate exista. Și e normal, tot ce e nou sau diferit ne sperie.

  39. Bună Teodora,
    Ca să nu oferim informații eronate, te îndrumăm spre ambasadă sau site-ul ambasadei. Cu siguranță te vor putea lămuri mai bine decât noi.

Comments are closed.