Sfaturi pentru o călătorie plăcută în sudul Indiei

India - Fa-ti research-ul!

Fă-ți research-ul!

Fa-ti planul  de acasa. Stabileste care sunt orasele si obiectivele pe care vrei sa le vizitezi. Vei putea face schimbari pe parcurs, dar e bine sa stii macar in linii mari ce ai de facut.

Rezerva hotel obligatoriu pentru primele 2 zile. Drumul este lung si obositor si vei avea nevoie de odihna. Standardele hotelurilor si hostel-urilor din India sunt diferite fata de Europa. Cand alegi un loc ieftin de cazare, nu uita sa citesti review-uri pe net. Ele sunt sursa cea mai bogata si valoroasa de informatii.

Cauta numele hotelului si vezi ce se spune despre el. Fii atent la distantele fata de centru sau obiective turistice, zona in care se afla, facilitati (wifi-ul nu e garantat in multe locuri sau e costisitor).

India: Verifica bine camera

Verifică bine camera!

Indiferent daca ai facut rezervare sau daca ai intrat in primul hotel pe care l-ai gasit, nu te grabi cand alegi camera, uita-te peste tot, testeaza, intreaba.

Cateva probleme posibile (si probabile) in locurile ieftine: baia este murdara (sunt sanse mici sa gasesti o baie curata, dar macar incearca sa ai parte de una in care sa poti intra fara sa ti se faca rau), toaleta e turceasca (cateodata asta poate sa fie un lucru bun), colcaie gandaci prin cate un colt, dusul exista dar nu functioneaza, nu exista ferestre, exista ferestre dar nu au plasa de tantari, ventilatorul de tavan nu merge, are reglajul de viteza stricat sau e foarte zgomotos (nu pare mare lucru pana cand nu ai incercat sa dormi cu un motor de avion in camera), locatia e foarte zgomotoasa, usile nu se inchid, robinetii nu functioneaza, etc.

India: Fa singur curatenie

Fă singur curățenie!

Normele de igiena sunt diferite in India sau, de foarte multe ori, pur si simplu nu exista.

Calatorii cu buget redus vor fi aproape sigur supusi unui soc initial serios legat de curatenie.

Este foarte probabil sa intalnesti wc-uri inutilizabile (cumpara un dezinfectant sau nu te aseza pe wc), cearsafuri foarte patate (ia-ti un prosop mare de microfibra si dormi pe el, tinand minte care e fata cu care il pui pe pat, sau un sac de dormit subtire), cuiburi de gandaci sau roiuri de tantari (ia-ti un spray anti-insecte si propria plasa de tantari), gresie periculos de murdara (ia-ti slapi sau sandale).

India: Spala-te pe maini

Spală-te pe mâini!

Stii foarte bine ce te-a invatat maica-ta! Noi am reusit sa stam 2 luni in India fara sa avem probleme majore de sanatate. Credem ca acest lucru se datoreaza in primul rand atentiei acordate mainilor curate.

Foloseste sapun si ia-ti o sticluta de dezinfectant (se gasesc la farmacii). Spala mainile inainte de masa! Unghiile scurte ajuta. Servetele umede sunt si ele necesare. Se gasesc la farmacii si la supermarketuri si sunt necesare pentru ca in aer pluteste o cantitate impresionanta de praf. Ambalajele sunt foarte murdare si prafuite asa ca intai desfa punga de chipsuri, apoi dezinfecteaza mainile si abia dupa te apuci de hapait, minimizand contactul cu exteriorul ambalajului.

India: Mananca sanatos

Mănâncă sănătos!

Daca vrei, te poti hrani cu mancare ambalata toata excursia sau te poti arunca din prima la street-food. Este alegerea ta. Noi am decis sa mancam numai in restaurante destinate turistilor si intotdeauna mancaruri calde (fierbinti).

Nu am cumparat mancare niciodata din tren sau de pe strada, desi mirosurile sunt uneori imbietoare, iar chips-urile de banane si de tapioca proaspat prajite ne cam faceau cu ochiul. Nu am mancat dulciuri decat acolo unde am avut norocul sa fie proaspat preparate. De altfel, vitrinele cofetariilor (indian style ori continental style), desi apetisante, ar trebui sa vina cu un avertisment: „Atentie, poate prezenta urme de muste”. Ar trebui sa renunti in general la gheata sau sa te asiguri ca a fost facuta cu apa filtrata. Incearca sa eviti carnea. (De exemplu, in Tamil Nadu curentul electric era foarte des oprit pe perioade lungi, asa ca ne-am intrebat ce se intampla cu carnea in aceste conditii). Daca insa nu te poti abtine, cere ca halca ta de carne sa fie foarte bine gatita. Daca te afli pe langa tarmuri nu evita pestele. In general vei putea alege pestele pe care doresti sa ti-l gateasca si in acest fel te poti convinge de prospetimea lui.

Rasfata-te cu cele mai transnite mancaruri insa nu te baza pe faptul ca o sa te prinzi intotdeauna daca ceva nu e proaspat. Cantitatea de condimente din mancare va face acest lucru foarte dificil. Totusi nu te ingrijora foarte tare. Restaurantele pentru turisti nu vor sa-si omoare clientii.

India: Ai grija cu apa

Apa

Gasesti apa imbuteliata peste tot. Este ieftina (15 rupii/ litru) si nu vei face paguba prea mare la buget, avand in vedere ca va trebui sa o folosesti si in alte scopuri: ca sa te speli pe dinti, sa clatesti periuta de dinti si ca sa clatesti fructele si legumele pe care initial le-ai spalat cu apa de la robinet. Desi am cumparat o cana electrica, tot apa plata am folosit pentru ceai si supe. Intotdeauna verifica integritatea sigiliului sticlei si stalceste sitcla de plastic goala inainte de a o arunca pentru a impiedica refolosirea sticlei. Am citit despre acest obicei insa nu am vazut niciodata un astfel de caz. La restaurant se va intampla des sa-ti aduca sticla si paharul, sa ti le puna in fata si atat. Asta pentru ca vor sa te convingi ca sticla e sigilata. Si nu uita sa bei multa apa, mai ales in perioadele calde.

Noi ne-am intors acasa cu cateva reflexe folositoare: nu mai ducem mana la gura si nu ne mai scobim in nas fara asa ne spalam pe maini. La dus tinem gura inchisa si daca s-a intamplat nenorocirea sa-ti intre apa in gura, scuipi. Imbracatul chilotilor si al pantalonilor se face cu mare atentie, in asa fel incat talpa piciorului sa nu atinga tesatura (chiar si atunci cand faci dus incaltat in slapi).

India: Medicamente

Medicamente

Conform povestilor de pe internet, sunt sanse foarte mici sa petreci mai mult timp in India fara sa capeti macar o diaree crunta, o iritatie de la mizerie, o buba infectata in talpa, semne de la piscaturi de tantari, o reactie alergica sau usturimi in ochi, nas, gat si fund.

Gasesti medicamente relativ usor, dar ia si de acasa cate ceva: antidiareice, anti-inflamator, plasturi, dezinfectant, antialergice, picaturi de nas, etc. Daca stii ca ai anumite probleme de sanatate sau sensibilitati, noteaza-ti substanta activa din medicamentul cu care esti obisnuit. E important, pentru ca s-ar putea sa-l gasesti aici sub alt nume.

India: Preturi

Prețuri

India are pe toate produsele (daca nu a fost razuit de vanzator) un MRP sau Maximum Retail Price. Produsele nu ar trebui sa se vanda niciodata peste acest pret! Cateodata pot pretinde un „cooling tax” pentru o sticla de apa de la frigider sau te pot pacali cu alte tertipuri. Obisnuieste-te sa cauti MRP-ul, e pe toate produsele (pe gatul sau capacele sticlelor, pe fundul conservelor, etc). El NU este un pret recomandat ci un pret maxim. In supermarket-uri vei gasi multe produse sub acest pret.

Atentie, MRP-ul difera de la un stat la altul.
In alta ordine de idei, ca turist, va fi intotdeauna cineva care va incerca sa te pacaleasca la pret. Deseori preturile sunt umflate de 3 ori. Intreaba clar cat costa, daca e pretul total sau pe bucata, nu te lasa pacalit de asemanarea in pronuntie dintre „fifteen” si „fifty”, refuza daca pretul nu-ti convine. Cand platesti cu bancnote mari nu uita sa mentionezi valoarea lor si inainte de a le da din mana cere restul corespunzator. Numara restul primit! Nu te sfii sa numeri cu atentie restul, vei intalni aceasta strategie chiar si cand iti iei biletele oficiale de intrare in templu.

Compara preturile! In 2 zile, am realizat ca noi cumparam cu 5 rupii banane care de fapt se vindeau cu o rupie, si cu 70 de rupii ananas care in mod normal era 25.

Intreaba clar daca exista alte taxe! Majoritatea hotelurilor va pretinde o taxa (legitima, dar deseori ascunsa) numita „luxury tax”, undeva pe la 10-15%, cateodata mai mult. Uneori exista un „service fee”. Din cand in cand nu va fi mentionat TVA-ul, care variaza si el.
Cea mai frecvent intalnita pacaleala este umflarea pretului la ricse si taxiuri. Negociaza, poti reduce deseori pretul initial la jumatate.

India: bacsisuri

Tips-uri, bacșișuri, spăguțe și atenții

Daca vei calatori in India, te vei obisnui foarte repede cu obiceiul impamantenit de a cere mici „atentii” pentru servicii prestate (si deseori ne-prestate). Daca nu esti calm si stapan pe tine, vei cheltui in curand o mica avere. Ti se vor cere bani: pentru a-ti lua inapoi papucii de la standul „free” al templului, dupa ce ai urcat cu liftul in hotel, ca „donatie” in temple si obiective turistice de catre ghizi sau ingrijitori, de catre toti angajatii anumitor hoteluri, indiferent daca i-ai vazut la fata pana atunci sau nu, de catre chelneri (noi am aplicat regula de 10% in restaurantele in care ne-am simtit bine), de catre soferi. La toate de mai sus s-ar adauga si cersitul.

Depinde de tine cat vrei sa dai sau sa nu dai, dar fii pregatit pentru atacuri serioase din partea cersetorilor, in orice loc si sub orice forma. Nimic nu te va pregati pentru tertipurile si povestile fantastice pe care le inventeaza.

India: transport cu trenul

Transport cu trenul

India are un sistem extins de cai ferate. Daca vrei sa acoperi distante foarte mari, noi recomandam un avion (evident preturile sunt exorbitante comparativ cu trenul). Daca vrei sa mergi distante de maxim 200 de km, trenul poate fi o solutie buna si ieftina. Trebuie sa stii ca la clasele ieftine (Sleeper si apoi Second Sitting), conditiile pot fi extreme: caldura infernala, mii de gandaci, aglomeratie extrema pe anumite rute, scaune foarte murdare.

Jumatate din excursie am putut sa rezervam locuri online (cleartrip.com), dar apoi guvernul a introdus niste schimbari si, din cate stim noi, in acest moment este imposibil pentru un turst strain sa mai rezerve bilete de tren. Ar trebui sa rezervi bilet daca ai multe ore de mers, pentru ca e posibil ca toate locurile sa fie ocupate. Poti sa cumperi bilet de la gara (in aceeasi zi cu calatoria) si, daca in tren vrei sa stai jos, platesti o suprataxa (15 rupii pentru aproximativ 200km) ca sa capeti un loc. Teoretic, exista si centre pentru turisti unde poti rezerva bilete, noi nu le-am gasit.
Trenurile sunt deseori foarte lungi. Afla unde ti-e vagonul sau pozitioneaza-te undeva la mijloc. Se poate intampla sa fii calcat in picioare de multime sau sa nu ajungi la timp la vagonul tau.

Daca vrei sa intelegi mai bine sistemul oficial de rezervare bilete… succes! Noi nu am reusit sa o facem nici in 2 luni. Cauta pe net informatii si incearca sa te familiarizezi cu conceptele de „Berth”, „Sleeper”, „Second Sitting”, „Confirmed Ticked”, „RAC – Reservation against Cancelation”, „WL – Wait List”, etc.

In perioada anumitor sarbatori poate fi imposibil sa obtii un bilet.

India: transport cu autobuzul

Transport cu autobuzul

In multe cazuri, transportul cu autobuzul e mai convenabil decat cu trenul. Exista o puzderie de autobuze locale (foarte vechi, zgomotoase, jegoase, aglomerate, dar ieftine) iar biletul se cumpara in autobuz.

Roaga-l pe vanzatorul de bilete sa te anunte cand ajungi la destinatie, la noi a functionat. Fii atent, totul se desfasoara intr-un ritm foarte alert in autobuze, urcarea si coborarea se fac deseori din mers, opririle in statii sunt foarte scurte, calatoria e zapacitoare (claxoane, hurducaieli care te arunca din scaun sau te dau cu capul de tavan, curbe periculoase).

Pentru distante mai lungi poti incerca si autobuze mai moderne, comode, cu aer conditionat.
Vei observa ca femeile si barbatii nu se amesteca niciodata in autobuz (in functie de zona, pot exista locuri rezervate pentru femei in fata sau in spate), nu fa imprudenta de a te aseza langa sau in fata sexului opus.

India: transport cu ricsa

Transport cu ricșa, autoricșa, tuk-tuk, taxi, etc

Sunt 3 tipuri de vehicule foarte des intalnite in India: ricsa (un nene pe bicicleta si o bancheta mica pentru doua persoane), autoricsa (sau tuk-tuk, o masinuta cu 3 roti si ghidon de scooter, acoperita dar fara usi, vopsita galben-negru) si taxi-uri (de obicei masini albe HM Ambassador).

Noi le-am folosit cu moderatie pe toate si nu am avut probleme. Dar am citit ca exista sute de scheme diferite de pacaleala. Atentie la bani, la ruta, e bine sa stii exact unde trebuie sa ajungi. Fii sigur ca pretul negociat ramane neschimbat si ca ai bani marunti. Nu da banii din mana pana nu vezi restul. Asigura-te ca nu exista taxe suplimentare pentru bagaje. Nu asculta povesti de genul: „hotelul a ars”, „totul e plin acum, te duc eu la alt hotel”, „stiu eu un exchange bun”, „te duc eu la agentia de turism guvernamentala”, „oficiul de bilete s-a mutat, te duc eu in noua locatie”. Tine-te tare! Lumea transportului privat e o lume hardcore!

India: relaxeaza-te

Relaxează-te, totul e safe

Nu-ti mai bate capul chiar cu fiecare detaliu… Ca cetatean non-indian si calator modern, esti deseori incarcat cu o doza (ne)sanatoasa de stres. Sistemul tau defensiv va intra in actiune des pentru ca esti intr-un mediu strain. Dar nu ostil. Poate asta e sfatul cel mai important. Intelege ca totul e diferit aici si ca nimeni nu-ti vrea de fapt raul. Sigur, ca turist „putred de bogat” prin comparatie, esti un sac de bani umblator si vei atrage cu siguranta atentia. Multi vor incerca sa te usureze de o parte din bani.

Dar doar prin mici smecherii si nu prin violenta. Pe noi ne-a ajutat o atitudine pozitiva. Din pacate am reusit sa o obtinem foarte greu, dupa o perioada lunga de acomodare… Dar cand o descoperi, lucrurile arata altfel. Succes!

Daca vrei sa citesti mai multe despre calatoria noastra, avem un index al articolelor.

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Currently at home   Dec 23, 2023
  1. Wow! Cata meticulozitate! Facem parte din acelasi grup… :D

    Noi am ales locatia, deocamdata: Mysore. Iar ca gazduire, in seara asta mi-a dat cineva de pe indiamike linkul asta: http://www.mulberrybay.in/index.htm

    Mi se pare f. OK, pret bun, reviewuri bune pe tripadvisor.

  2. Ca zbor, m-am orientat dupa timpul mic intre zboruri si am gasit Lufthansa, escala Londra sau Frankfurt-am-Main.

    Zbor Bucuresti-Bangalore, ca n-avem treaba cu Delhi.

  3. In Mysore noi am stat doar cateva ore, intr-o statie de autobuz… Deci nu prea avem sfaturi pentru zona asta :) Hotelul arata bine. Vezi ca mentioneaza ca nu sunt incluse taxele. E foarte posibil sa existe „Luxury Tax”, „TVA” si „Service Tax”. Ar trebui sa verificati.

  4. Cristi, Adriana, sincer, daca mi-ar iesi o schema, am alege acest septembrie. Dar schema aia e influentata de mai multi factori, asa ca mai degraba mai incolo.

    Stiu de taxele astea, la toate hotelurile studiate le-am vazut. Initial, din toate ofertele de pe tripadvisor, ramasesem cu Pai Vista si Jade Garden (67 USD – 35 USD), dar apoi am primit linkul asta.

    Deocamdata, am studiat Mysore-le in sine, palatul, gradina zoologica, inca o gradina f. f. frumoasa, ca un parc imens, si mai sunt…

    Cristi, referitor la proiectul meu (stii tu care :D), incerc zilele astea sa iti trimit o mostra, am avut mai multe proiecte de terminat, si sunt cam cu ochii in gura, ca stau pana pe la 1-2 noaptea sa lucrez, e mai liniste…

  5. Ah, si la noi vor fi cheltuielile preliminare mai mari decat ale voastre, ca noi nu avem pasaport, al meu a expirat, sotul nu a avut niciodata, fetita, iar… E vreo 280 de lei un pasaport acum, de-ala cu amprenta digitala…

    Si ma gandesc sa facem si noi, adultii, vaccinul pt. hepatita A si B, cum ati facut si voi, copilul nu are nevoie, ca e in schema de vaccinare, are toate vaccinurile obligatorii de pana acum facute.

  6. Eh, de pasaportul cu amprenta digitala am scapat pana acum… Ale noastre sunt „normale” expira mai incolo, cand probabil vom face „pasaport cu implant cerebral”. Dar sa nu anticipam :) Despre vaccinuri, noi am facut mai multe. Hmm, bine ca mi-ai adus aminte, saptamana asta facem din nou vaccinul pentru hepatita A si B, ca sa completam schema.
    Succes!

  7. Daaa, am citit ca ati facut mai multe. Uitasem de DTP. :D

    Tantari hard-core? Ha! De un tantar romanesc, care sa muste, de unul singur, de 6 ori!!! intr-o noapte ati mai auzit?

    Multumesc, sa fie, ca nici la munca nu ma mai pot concentra, sotul zice „asa visezi la India asta, de zici ca maine plecam”. :)) L-am innebunit cu pozele, hotelurile, tarifele, vizitele, soferii de orice are cel putin doua roti, care nu te lasa in pace…

    I-am citit de pe blog de la voi, must-uri si don’t-uri…

  8. Cristi, am mai intrebat si pe un alt forum (pe Imperator il stiti?), stii cumva, daca facem escala la Londra, parca de 4 ore, e nevoie de viza pentru acele 4 ore petrecute pe aeroport?

  9. Ca sa ma bag si eu. Ai mare grija (verifica) in Londra-Heathrow pe ce terminal ajungi si de pe ce terminal pleci. Heathrow este freaking huge si daca ajungi pe terminalul 3 si trebuie de exemplu sa pleci de pe 5, 2 ore nu-ti vor fi de ajuns. Cu alte cuvinte, exista sanse ca tu sa ajungi iar bagajele sa nu. Tot ca sfat vis-a-vis de aeroporturi europene, evita cat se poate Paris. Charle de Gaule are CEA MAI PROASTA RATA A BAGAJELOR PIERDUTE!!!!
    Bafta

  10. Tulai! Heathrow era, dar parca 4 ore intre zboruri. Adica… sper ca in 4 ore de asteptat… sa ajungem si noi, si bagajele, macar 1 / ora…

    Urmatoarea varianta era Frankfurt-am-Main. Orasul il stiu vag, am fost, dar nu in aeroport si nu ca turist. Dar vorbesc germana. :D

    Mersi de sfat!

  11. Fix de pe 5 pleaca avionul spre Bangalore…

    Noi am ateriza la 11:25 (am o banuiala ca fix pe terminalul 3), iar celalalt avion este la 14:10.

    E prea putin timp?

  12. Terminals 1 or 3 to Terminal 5

    By train

    Use Heathrow Express for a free transfer between Heathrow Central station and Terminal 5. This quick, convenient service runs every 15 minutes and takes about three minutes. Please ensure you board the correct train as Heathrow Express also runs to Terminal 4 and non-stop to London Paddington.

    By bus

    A free bus transfer between Terminal 5 and the central bus station takes 10 to 20 minutes.
    From Terminal 5 to the central bus station: catch the 441 bus (destination Heathrow Central)
    From the central bus station to Terminal 5: catch the 441 bus (destination Englefield Green).

    The N9 night bus, which runs between 23:55 and 04:55 (times vary at weekends), also takes ten minutes.

  13. Drept, dar cand am vazut ce putine lucruri v-ati luat voi, nu mi-a venit sa cred ca se poate si asa… Fata de cate am carat noi pe trenurile romanesti, e infim…

  14. Daca ai facut check-in-ul din otopeni pana in india, transferul bagajelor se face automat si, da, 4 ore sunt suficiente pt. transferul tuturor. Vedeti eventual si o varianta cu Emirates pe care nu am cuvinte suficiente in a-i recomanda. Plus ca daca va place sa va carati cu bagaje multe, Emirates are limita la 30 kile. In general din ro pleci pe istambul, stai 2 ore si apoi pleci in Dubai – 4 ore. De acolo ai legaturi unde vrei tu. Vezi pe situl lor sau suna la o agentie.

Comments are closed.