Sicilia: prin Marineo, Ficuzza și Palermo

Deschidem ochii, ne uităm pe geam, afară se mișcă violent copacii și pare înnorat ca dracu. Decidem să mai dormim puțin pentru că nu avem putere să ieșim din casă pe vremea asta. Dormim pe canapeaua îngustă oferită de gazda noastră CouchSurfing, Daniele. Peste câteva ore ne facem curaj și descoperim că afară, în ciuda vântului puternic, era foarte cald. Este vântul Scirocco din Africa și aduce cu el valuri de căldură plus o grămadă de nisip.

Vedere asupra Marineo și vântul Scirocco

Scirocco peste Marineo, Sicilia

Băgăm sub nas, plecăm cu gazda noastră să cercetăm regiunea. Mergem în Ficuzza, vedem un castel simpatic al unui Ferdinand al IV-lea. Tot acolo e un centru unde oameni de treabă se ocupă de păsări rănite și încearcă să le reintegreze în sălbăticie. Vedem niște vulturi, șoimi, toate super mișto. Cireașa de pe tort e o bufniță regală foarte frumoasă, specie aproape complet dispărută, găsită abandonată într-un apartament părăsit din Palermo. Când să plecăm avem ocazia să vedem și niște pui super mici și pufoși într-o cutie de carton pe un calorifer. Nu știm ce specie pentru că e greu de tradus din italiană.

Palatul din Ficuzza

Palatul din Ficuzza, Sicilia

Ficuzza, Sudul SIciliei

Pui de pasare la clinica pentru păsări sălbatice din Ficuzza

Mergem într-un local din apropiere și gustăm un super-cannolo. E ceva cu ricotta bătută spumă și dulce, rulat într-o crustă de cocă sfărâmicioasă.

Canolo sicilian în Ficuzza

Trecem cu mașina printr-o pădure-rezervație-naturală, vedem o grămadă de specii de copaci, Fiore dei Morti (pe care o puneau grecii pe morminte) și vaci lăsate libere la păscut. Ieșim pe drumul spre Marineo și mai admirăm priveliști. Sunt toate ușor estompate din cauza nisipului din aer. Parcă e ceață.

Prin Ficuzza, Sicilia

Pădurea Ficuzza, Sicilia

Văcuță fericită în pădurea Ficuzza, Sicilia

După plimbare mergem acasă, mâncăm niște paste și ne îndreptăm spre Palermo ca sa-l vedem și seara. Ne întâlnim cu 2 tipi care cântă într-o formație și ne duc aiurea pe străzi, ne spun despre bombardamente și despre vremurile de altă dată. Palermo e foarte viu noaptea, toată lumea pare să fie în stradă. Localurile sunt goale în interior. Mergem la un club (Nouvo Montevergini) făcut într-o biserică! Picturi, arcade, coloane, tot ce vrei, dar e un ditai clubul. Lumea e relaxată, ascultă muzică, sunt proiecții video, expoziții. Nimeni nu dansează.

Clădire din Palermo, noaptea

Nouvo Montevergini - club într-o biserică, Palermo

Fată în scaun coolNouvo Montevergini, Palermo

Stăm căteva ore și ne întoarcem spre casă. Pe drum oprim și luăm câte ceva de mâncare. Se vorbesc între ei, îi fac un semn vânzătorului și, când să plătesc, a nu vrea să-mi ia banii. Mă chinui să-i explic în română, italiană, engleză și franceză plus body-language că vreau să plătesc, dar se uita la mine zâmbitor și dă din cap. Așa că plătesc ei. Explicația e „sunteți în vacanță în Sicilia, nu puteți să plătiți voi”. Inima mea de zgârcit tresaltă puțin. Nu s-au saturat, așa că, băuți bine, se urcă la volan și mai mergem puțin la Barbagianni. Mai bem și acolo câteva beri și ne întoarcem acasă. Ne culcăm pe la trei.

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Currently at home   Dec 23, 2023
 1. Nu-mi vine sa cred! Ce amintiri placute mi-ai trezit!! Nu credeam ca mai stie cineva de Marineo, locul meu secret :) Ati reusit sa vedeti si Bologneta? Oricum, imi place blogul vostru, succes in calatorii!

 2. Buna Andreea, nu am ajuns la Bolognetta, nu am avut timp. Stim totusi despre diferenta de limba dintre sate si cum fac misto unii de altii legat de dialectele lor extrem de diferite. Ciudat pentru 2 sate aflate la cativa km distanta.

 3. buna adriana! buna cristi!

  tocmai am terminat de citit odiseea voastra siciliana… mi-a placut enorm, inclusiv pozele, loved the cat.
  nu cred ca as fi gasit o sursa de informatii mai pe placul meu (suntem cam acelasi gen de turisti)…

  pe 7-10-2011 incepe odiseea mea siciliana: Catania, Bronte, Zafferana Etnea, Taormina….
  inca o data mersi de informatii si sa auzim de bine.

  p.s. the cat… made my day!

 4. Salutari Emil!
  Ne bucura foarte tare sa auzim ca informatiile noastre ajuta si pe altii! Sicilia e intr-adevar superba si noi ne-am simtit excelent acolo. Nu mai avem ce recomandari sa-ti facem daca ai citit deja tot :) Noi planuim sa ne intoarcem acolo in anii urmatori, simtim ca parca nu putem sa bifam Sicilia pe lista inca, mai sunt lucruri de vazut si de experimentat.
  Iti uram o experienta unica si frumoasa!

Comments are closed.