Slovacia: Zilina, Strecno, Vlkolinec, Terchova, Stefanova

Ne trezim intr-o camera luminoasa, cu mobila din lemn galbui si rafturi pline de carti religioase si jucarii Lego. Gazdele noastre pe CouchSurfing locuiesc și au grijă de casa parohială din Zilina si, in timpul liber, întrețin ca voluntari trasee și poteci montane. Păpăm si ne uităm pe maldărul de hărți turistice primite de la gazde. Facem rapid un traseu, cu ajutorul lor: castelul Strecno, satul Vlkolinec si Terchova sau Stefanova, de unde putem face trasee prin munți, dacă ne apucă pofta.

Castelul Strecno, Slovacia

In Strecno parcăm ilegal si incepem cu câr și mâr urcușul catre castel. Alte puncte de interes nu cred ca mai sunt in zona Strecno, in afara poate de faimosul bac, sau plută peste raul Vah. Se cheama kompa si trebuie sa platesti ca sa treci râul cu masina. Noi l-am evitat inteligent. Urcăm dealul, platim 3 EUR la intrarea in castel si ne învârtim o dată în jurul lui. Pentru că admiram pierduți superba priveliste, aproape că ratăm intrarea oficială, cu tot grupul. Nici nu știam că există un grup sau un ghid. Oricum, vom afla informații uluitoare despre castel, glume sărate la care râde cu poftă tot grupul, explicații inedite și comentarii istețe. Toate în limba slovacă…

Castelul a fost reconstruit, multe camere pot fi vizitate si sunt decorate și mobilate în stilul vremii. Pe ici pe colo ferestrele vechi au termopane. Vedem o bucatarie, o fantana foarte adanca, scari in spirala, o gaura in subsol pe unde se baga mancare ca sa stea ca-n frigider, un turn inalt si privelisti superbe de jur imprejur (click pe poză ca să vezi panorama mai mare):

Priveliștea din castelul Strecno, Slovacia

Mai asistam si la un mini-concert de chitara intr-un fel de capela a castelului. O ora mai tarziu, eram convinși că am scăpat și totul s-a terminat, dar nu putem iesi inca pe poarta principala. Inclusa in cei 3 euro e si un fel reprezentatie amuzanta de teatru. In slovacă… O domnișoară în roșu cu ochelari și perucă creață, foarte expresivă și vorbăreață și încă o tipă care bănuim ca imită un cântăreț faimos pe care noi nu-l recunoaștem. Obligați-forțați, mai intră în joc și doi membri din public plus un porc roz gonflabil. Cel mai amuzant e cântecelul pe care-l interpretăm cu toții în cor. În slovacă.

In drum spre faimosul sat-muzeu in aer liber Vlkolinec, ne oprim insetati de wireless in Ruzomberok, in Cafe Cuba. Cerem politicosi 4 beri reci fara alcool si o portie de wifi. Parola retelei cafe_cuba e „fidelcastro” in caz ca o sa calatoriti prin zona. Ne facem traseul de maine pe Google Maps pentru ca suntem calatori moderni si conectati. Impachetam si plecam.

Vlkolinec e situat într-o vale dintre munți, o zonă superbă. Oi ca la noi acasă se mișcă punctiform pe pășunile din jur.

Vale simpatică, sat UNESCO Vlkolinec, Slovacia

Pentru că e sat UNESCO și muzeu în are liber, trebuie să plătești ca să intri în el sau să perchezi în apropiere. 2 EUR omul și 1 EUR mașina. Să puneți deoparte și 0.30 EUR pentru WC, în caz că te apucă nevoia. Nouă ni se pare un sat relativ normal, foarte curat; multe case locuite sunt transformate in pensiuni. Dar discret si cu gust. Ne învârtim o oră pe ulițe, vedem biserica și cimitirul, vizităm și o casă unde remarcăm stilul extrem de asemănător cu casele vechi românești din Banat și Transilvania. Lăicerele de pe jos sunt identice cu ale noastre. Tragem poze, căscăm gura turistic și plecăm.

Ulița principală din Vlkolinec, Slovacia

Ne-a fost recomandata si Terchova, locul de nastere al lui Janoshik, un fel de Robin Hood local, faimos si iubit de slovaci. Terchova e si un loc bun de plecare daca vrei sa faci trasee prin munti. Pe noi ne prinde o furtuna monstruoasa in masina, asa ca trecem relativ rapid printr-o Terchova cumva asemanatoare cu Poiana Brasov, plina de pensiuni, hoteluri si figuri.  Ajungem si in Stefanova, alt capat de lume, de aici se iau telecabine in sus. Pe drum ne insoteste un pârâiaș simpatic in care lumea face baie.

Inapoi in Zilina, cautam prin supermarket-uri ceva de mancare, ne decidem la pui cu smantana si mamaliga. Ceva mai greu de gasit malai totusi… Semne, explicatii, dansuri tribale, chițăituri si holbări tâmbe. Si tot nu ne facem înțeleși. Dureaza mult pana aflam ca se cheama kukuricna muka (adica cu-cu-rici-na cu accentul pe a treia silaba). Acum stim cum se cheama! Dar nu o au la raft…

Zilina pe seară, Slovacia

Zilina pe seară, turnurile orașului, Slovacia

Gătim puiul cu smântână ca un gest de mulțumire față de gazdele noastre, ne îmbuibăm cu mâncare și iesim împreună prin oras. Avem noroc de ghizi buni (profesioniști, de alfel) care ne duc departe de zona modernă și urâtă la care ne-am strop-shit ieri, printr-o piață draguță, un parc, niște turnuri. Simpatice si suav-portocaliu luminate seara. Asteptăm cuminți câteva minute, până la 10 fix, ca să auzim cântarea din clopoțeii automați ai ceasului primăriei. Au si un mall (detestat de gazdele noastre pentru ca un afront adus Zilinei), un fel de fagure imens luminat puternic. Nu apucăm să facem o poză sau un filmuleț, dar luminile sunt „animate” cumva și par să alunece organic pe fațada ca un plămân imens a clădirii. Dupa ce vedem și arcada cu o deschidere de 7-8 metri ne declarăm numa’ buni de-o bere. Stam si sporovaim intr-o terasa, mergem acasa si dormim ca niste îngerași nespălați, fără să știm că următoarea noapte o s-o petrecem în mașină, într-un sat pierdut prin munți.

 

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Înapoi în Langkawi, Malaezia, pentru câteva luni   1 octombrie 2017

Aboneaza-te!

Și noi te anunțăm când ceva (cu adevărat interesant) se întamplă. Fără spam!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Copyright 2011 - 2017 cristisiadriana.ro. Toate drepturile rezervate. v4.0