Plimbarea noastră prin Slovacia ne-a purtat, de la vest la est, prin cam toată țara. După ce-am terminat excursia, ne-am uitat pe o revista despre Slovacia și am realizat (cu ceva întârziere) că vizitasem cam toate reperele importante. Deci ne considerăm cunoscători în ale Slovaciei. Mai jos am sintetizat un „top” subiectiv al locurilor noastre preferate.
1. Bardejov
Centru de comerț și meșteșuguri în Evul Mediu, oraș fortificat, pe lista UNESCO
Oraș fortificat german, superb centru istoric, piața dreptunghiulară unde troneaza Basilica St. Aegidius (sau St. Giles) și primăria, care acum e muzeul orașului, faimos printre localnici pentru că aici s-au întâlnit Dan Quayle cu Vaclav Havel. În piața mai sunt 2 clopote masive și o fântână. Pe jos e piatra cubică, în laterale băncuțe și terase cu umbrele. Orașul e înconjurat de ziduri groase care se pot traversa pe poduri masive. Despre plimbarea noastra prin Bardejov »
2. Levoca
Istorie foarte veche, cel mai mare altar de lemn din lume, „Cușca infamiei”, moștenire UNESCO
Centrul istoric este o zonă largă încadrată de case din secolele 15-16 cu influențe mixte. În centru găsești o biserică (cu o cupola și o mare pictura cu Isus în interior), catedrala St. James, primăria și „The Cage of Shame” unde erau băgate femeile care comiteau adulter. Tot acolo găsești un părculeț simpatic. Orașul e foarte liniștit și plăcut pentru o plimbare de 2-3 ore. Mai multe despre Levoca »
3. Slovensky Raj
Rezervație naturală, o mulțime de trasee prin padure, văi și albii de râu
Dacă îți plac traseele de dificultate medie prin munți și natură în general, cu siguranță o să fii încântat peste măsură de Parcul Național Slovensky Raj. Zona pe care am luat-o noi la picior este lângă campingul Podlesok și este într-adevar impresionantă. Noi am petrecut 11 ore într-o zi numai pe trasee. Albii de râu, podețuri de lemn și scări metalice câteodată verticale, platforme peste lacuri și văi, lanțuri în stâncă, padure foarte verde și mulți fluturi. Vezi aventura noastră în Slovensky Raj »
4. Banska Bystrica
Important pentru rolul în Revolta Națională împotriva naziștilor, dar nu numai
În afară de faimoasele Muzeu și Monument al Revolței Naționale (pe care nu le-am vazut), ne-au plăcut străzile orașului, piața centrală mare (care se termină cu turnul cu ceas și biserica St. Francis), forfota de duminică, biserica Mariei (și vitraliile ei), biserica Crucii (și casa lui Matei Corvin de lângă ea).
5. Calvary
Lângă Banska Stiavnica, urcuș pentru pelerini
Dacă orașul Banska Stiavnica nu ne-a atras prea mult, în schimb Calvary, care tronează lângă oraș, ne-a făcut să pierdem cam 2 ore. Deși pe alocuri lăsat în paragină sau crunt vandalizat, e încă un loc superb, un complex de mici capele răspândite pe un deal sub forma unui urcuș pentru pelerini. De sus ai o panoramă largă asupra întregii văi.
6. Cicmany
Satul cu case pictate
Poate „pictate” e mult spus, pentru că e vorba de motive populare minimaliste, linii albe, trasate pe pereții caselor de lemn închis la culoare (dați cu ulei ars). E un sat mic și liniștit, perfect pentru o plimbare lejeră. În centru e un mic muzeu și o terasă cu mancare tradițională.
7. Kremnica
Fost oraș minier, aici se bătea moneda, turn și muzeu
În Kremnica ne-am plimbat într-o dimineață și am ales orașul oarecum întâmplător pe hartă. Când am ajuns noi era foarte leneș și liniștit. Nu am putut să urcăm în turn pentru că era închis, dar priveliștea ar trebui sâ fie foarte interesantă. Are străduțe înguste și un centru simpatic (dar era în reparații când am ajuns noi). Am păpat înghețată ieftină și am vizitat second-hand scump.
8. Bratislav
Centru vechi impresionant, superb seara târziu, Biserica Albastră
Bratislava nu e mai sus în top pentru că în excursia asta am fost mai înclinați către natură, către locuri ascunse, mici, liniștite. Dar Bratislava e plin de lucruri interesante de văzut, cu un centru vechi impresionant de mare și variat: case și castele impunătoare, străduțe înguste, parcuri și statui, biserici și peste tot parți rămase dintr-un mare zid de fortificație. S-a lipit de noi „Biserica albastra”. Vezi articol complet aici »
9. Trencin
Orașul cu castel (și festival anual)
Un oraș pe care l-am vizitat fugitiv, dar care ne-a lasat o impresie plăcută. În timpul vizitei noastre, lângă Trencin era „Bazant Pohoda”, un imens festival care atrage oameni din toata Slovacia. Întregul oraș e dominat de castel, care este și atracția principală. Nouă ne-a plăcut și orașul vechi (găsește panoul cu harta și o să înțelegi mai bine ce poți să vizitezi).
10. Peșteri
Slovacia e faimoasa pentru peșteri, de multe tipuri, dimensiuni și culori
Noi am vizitat doar una: Freedom Cave, care e cunoscută pentru culorile interesante. Țara e plină de peșteri și sunt o atracție serioasă pentru turiști. Costa 7-8 EUR intrarea la fiecare (dar se plătește si parcarea și taxă foto)
Am mai putea menționa și alte cateva locuri care ne placură:
11. Noi am campat într-o rezervație naturală (unde nu ai voie să campezi…) langa un conac. Dacă aveți drum prin zonă, căutați conacul din Kunerad;
12. Aproape de Kunerad e un Spa vestit, se cheamă Rajecke Teplice, orașel mic dar are o biserică interesantă, o casă foarte foarte mișto picatată și un parc;
13. Cu ghizi, Zilina seara ni s-a părut superbă și ne-a mai șters din impresia neplăcută de oraș modern de peste zi;
14. Deși pe noi nu ne-a impresionat neaparat, e faimos (și pe lista UNESCO) satul Vlkolinec;
15. Aproape de Bratislava e un castel, Devin, n-am zice chiar impresionant el în sine, dar priveliștea de sus asupra Dunării e foarte frumoasă;
16. Castelul Strecno, aproape de Zilinia, arată bine, are un tur (în slovacă) destul de interesant și o priveliște simpatică asupra râului;
17. Noi ne-am cam pierdut pe drum, dar în zona Zilina mai e și Terchova, ceva legat de un Janosh faimos la ei ca un fel de Robin Hood;
18. În ultima zi, eram prea obosiți și cam lefteri ca să ne mai bucurăm de Spiss Castle (o structură masiva pe un deal) și Kosice (care e un oraș preferat de mulți turiști).
Evident, lista este complet subiectivă. În multe obiective turistice nu am intrat pentru că nu am vrut să plătim intrarea și suntem siguri că, în absența unui ghid, am ratat la fel de multe atracții interesante. Dacă te-ai plimbat prin Slovacia și ai o sugestie, o completare sau vrei să ne contrazici, te rugăm să o faci în comentariile de mai jos!