Top 10 locuri de vizitat în Slovacia

Plimbarea noastră prin Slovacia ne-a purtat, de la vest la est, prin cam toată țara. După ce-am terminat excursia, ne-am uitat pe o revista despre Slovacia și am realizat (cu ceva întârziere) că vizitasem cam toate reperele importante. Deci ne considerăm cunoscători în ale Slovaciei. Mai jos am sintetizat un „top” subiectiv al locurilor noastre preferate.

1. Bardejov

Centru de comerț și meșteșuguri în Evul Mediu, oraș fortificat, pe lista UNESCO

Zona istorică din BardejovOraș fortificat german, superb centru istoric, piața dreptunghiulară unde troneaza Basilica St. Aegidius  (sau St. Giles) și primăria, care acum e muzeul orașului, faimos printre localnici pentru că aici s-au întâlnit Dan Quayle cu Vaclav Havel. În piața mai sunt 2 clopote masive și o fântână. Pe jos e piatra cubică, în laterale băncuțe și terase cu umbrele. Orașul e înconjurat de ziduri groase care se pot traversa pe poduri masive. Despre plimbarea noastra prin Bardejov »

Primăria și catedrala în piața centrală din Bardejov
Primăria și catedrala în piața centrală din Bardejov

2. Levoca

Istorie foarte veche, cel mai mare altar de lemn din lume, „Cușca infamiei”, moștenire UNESCO

Interior biserica Evanghelică, LevocaCentrul istoric este o zonă largă încadrată de case din secolele 15-16 cu influențe mixte. În centru găsești o biserică (cu o cupola și o mare pictura cu Isus în interior), catedrala St. James, primăria și „The Cage of Shame” unde erau băgate femeile care comiteau adulter. Tot acolo găsești un părculeț simpatic. Orașul e foarte liniștit și plăcut pentru o plimbare de 2-3 ore. Mai multe despre Levoca »

Centrul orașului Levoca
Primăria din Levoca

3. Slovensky Raj

Rezervație naturală, o mulțime de trasee prin padure, văi și albii de râu

Râu pe traseul Velky Sokol în Slovensky RajDacă îți plac traseele de dificultate medie prin munți și natură în general, cu siguranță o să fii încântat peste măsură de Parcul Național Slovensky Raj. Zona pe care am luat-o noi la picior este lângă campingul Podlesok și este într-adevar impresionantă. Noi am petrecut 11 ore într-o zi numai pe trasee. Albii de râu, podețuri de lemn și scări metalice câteodată verticale, platforme peste lacuri și văi, lanțuri în stâncă, padure foarte verde și mulți fluturi. Vezi aventura noastră în Slovensky Raj »

Traseu periculos prin Slovensky Raj
Pod și lanțuri pe traseu în Slovensky Raj

4. Banska Bystrica

Important pentru rolul în Revolta Națională împotriva naziștilor, dar nu numai

Trei turnuri în Banska BistricaÎn afară de faimoasele Muzeu și Monument al Revolței Naționale (pe care nu le-am vazut), ne-au plăcut străzile orașului, piața centrală mare (care se termină cu turnul cu ceas și biserica St. Francis), forfota de duminică, biserica Mariei (și vitraliile ei), biserica Crucii (și casa lui Matei Corvin de lângă ea).

Biserica Sf. Francis Xavier, Banska Bystrica, Slovacia
Biserica Sf. Francis Xavier, Banska Bystrica

5. Calvary

Lângă Banska Stiavnica, urcuș pentru pelerini

Capelă pe drumul patimilor lui isus Banska StiavnicaDacă orașul Banska Stiavnica nu ne-a atras prea mult, în schimb Calvary, care tronează lângă oraș, ne-a făcut să pierdem cam 2 ore. Deși pe alocuri lăsat în paragină sau crunt vandalizat, e încă un loc superb, un complex de mici capele răspândite pe un deal sub forma unui urcuș pentru pelerini. De sus ai o panoramă largă asupra întregii văi.

Panorama peste Banska Stiavnica de sus de la Calvary
Panorama peste Banska Stiavnica de sus de la Kalvary

6. Cicmany

Satul cu case pictate

Motiv pictat pe case în staul CicmanyPoate „pictate” e mult spus, pentru că e vorba de motive populare minimaliste, linii albe, trasate pe pereții caselor de lemn închis la culoare (dați cu ulei ars). E un sat mic și liniștit, perfect pentru o plimbare lejeră. În centru e un mic muzeu și o terasă cu mancare tradițională.

Casă tradițională în centru Cicmany, satul slovac cu case pictate
Casă pictată în sat Cicmany

7. Kremnica

Fost oraș minier, aici se bătea moneda, turn și muzeu

Fațadă de casă pe o stradă din Kremnica, SlocaciaÎn Kremnica ne-am plimbat într-o dimineață și am ales orașul oarecum întâmplător pe hartă. Când am ajuns noi era foarte leneș și liniștit. Nu am putut să urcăm în turn pentru că era închis, dar priveliștea ar trebui sâ fie foarte interesantă. Are străduțe înguste și un centru simpatic (dar era în reparații când am ajuns noi). Am păpat înghețată ieftină și am vizitat second-hand scump.

8.  Bratislav

Centru vechi impresionant, superb seara târziu, Biserica Albastră

Dunărea de pe Stary Most, BratislavaBratislava nu e mai sus în top pentru că în excursia asta am fost mai înclinați către natură, către locuri ascunse, mici, liniștite. Dar Bratislava e plin de lucruri interesante de văzut, cu un centru vechi impresionant de mare și variat: case și castele impunătoare, străduțe înguste, parcuri și statui, biserici și peste tot parți rămase dintr-un mare zid de fortificație. S-a lipit de noi „Biserica albastra”. Vezi articol complet aici »

9. Trencin

Orașul cu castel (și festival anual)

Trencin, SlovaciaUn oraș pe care l-am vizitat fugitiv, dar care ne-a lasat o impresie plăcută. În timpul vizitei noastre, lângă Trencin era „Bazant Pohoda”, un imens festival care atrage oameni din toata Slovacia. Întregul oraș e dominat de castel, care este și atracția principală. Nouă ne-a plăcut și orașul vechi (găsește panoul cu harta și o să înțelegi mai bine ce poți să vizitezi).

10. Peșteri

Slovacia e faimoasa pentru peșteri, de multe tipuri, dimensiuni și culori

Noi am vizitat doar una: Freedom Cave, care e cunoscută pentru culorile interesante. Țara e plină de peșteri și sunt o atracție serioasă pentru turiști. Costa 7-8 EUR intrarea la fiecare (dar se plătește si parcarea și taxă foto)

Am mai putea menționa și alte cateva locuri care ne placură:

11. Noi am campat într-o rezervație naturală (unde nu ai voie să campezi…) langa un conac. Dacă aveți drum prin zonă, căutați conacul din Kunerad;
12. Aproape de Kunerad e un Spa vestit, se cheamă Rajecke Teplice, orașel mic dar are o biserică interesantă, o casă foarte foarte mișto picatată și un parc;
13. Cu ghizi, Zilina seara ni s-a părut superbă și ne-a mai șters din impresia neplăcută de oraș modern de peste zi;
14. Deși pe noi nu ne-a impresionat neaparat, e faimos (și pe lista UNESCO) satul Vlkolinec;
15. Aproape de Bratislava e un castel, Devin, n-am zice chiar impresionant el în sine, dar priveliștea de sus asupra Dunării e foarte frumoasă;
16. Castelul Strecno, aproape de Zilinia, arată bine, are un tur (în slovacă) destul de interesant și o priveliște simpatică asupra râului;
17. Noi ne-am cam pierdut pe drum, dar în zona Zilina mai e și Terchova, ceva legat de un Janosh faimos la ei ca un fel de Robin Hood;
18. În ultima zi, eram prea obosiți și  cam lefteri ca să ne mai bucurăm de Spiss Castle (o structură masiva pe un deal) și Kosice (care e un oraș preferat de mulți turiști).

Evident, lista este complet subiectivă. În multe obiective turistice nu am intrat pentru că nu am vrut să plătim intrarea și suntem siguri că, în absența unui ghid, am ratat la fel de multe atracții interesante. Dacă te-ai plimbat prin Slovacia și ai o sugestie, o completare sau vrei să ne contrazici, te rugăm să o faci în comentariile de mai jos!

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Currently at home   Dec 23, 2023