Viața satului Bigăr – Cristi și Adriana, casa numărul 83

Strada noastră din Bigăr nu are nume. I se mai spune „pe țarină” sau se pot da repere: „la prun, la semnal”, „la casa pictorului”, „mai sus de curbă”, etc. Când străzile unui sat reprezintă, în esență, o intersecție în dreptul bisericii, presupun că numele nu-și mai au rostul. Adresa noastră completă este „Bigăr, nr. 83”.

Deși vestea circulă foarte repede într-un sat mic, din gură-n gură de babă, nu toată lumea știe cine suntem și unde stăm. Ca să mai eliminăm din confuzie și incertitudine, ne vom pune semn în poartă: Cristi și Adriana, numărul 83. Am discutat ceva vreme dacă să scriem Cristi și Adriana sau Cristi a Adriana, pe cehește (sau pemește, cum se spune aici). Nu ne-am putut decide, așa că am ales să scriem, oarecum internațional, „cristi & adriana„.

Schita tehnica cioplire lemnPentru că suntem amândoi firi (modeste) cu puternice înclinații artistice și pentru că de curând descoperim surprinși plăceri nebănuite în a lucra manual, am „sculptat” semnul în lemn. A numi tehnica noastră „sculptură” s-ar putea să fie totuși o insultă pentru Brâncuși. I-am zice mai degrabă „basorelief superficial”. Constă în principal în efectuarea unei tăieturi perpendiculare pe lemn și a uneia în unghi ascuțit. La a doua cioplire, dalta tinde să se oprească în prima tăietură cu un mic clic și se crează astfel un simpatic efect tridimensional. În engleză îi spune „stop-cut”.

Pe scurt, am desenat formele, am efectuat tăieturile și am rotunjit totul cu hârtie abrazivă. Merită menționat că folosim un bisturiu pentru toate operațiunile. Am descoperit că dălțile bune par să coste bani serioși, mai serioși decât suntem noi cu micul nostru hobby, așa că nu prea putem să ne justificăm investiția. În schimb, o cutie de 100 de lame de bisturiu (se pot găsi în forme variate, drepte, curbe, late, înguste) costă sub 20 RON. Fixate pe un mâner de metal, lamele taie înfiorător de bine și, mânuite cu atenție, devin niște unelte cioplitoare redutabile.

Cristi & Adriana, nr. 83, cioplire in lemn, Bigar

Adriana ciopleste in lemn cu bisturiul, Bigar

Lame de bisturiu folosite la cioplit in lemn, Swann-Morton, Bigar

Cristi & Adriana, nr. 83, cioplire in lemn, Bigar

Cristi & Adriana, nr. 83, cioplire in lemn, Bigar

A durat ceva vreme până când ne-am luminat în privința sistemului de prindere. Semnul va sta pe peretele exterior al casei, fixat în dibluri. Soluția salvatoare a costat 1 RON și o oră de muncă. Am sacrificat două monede de 50 de bani, pe care le-am găurit cu trudă până când au căpătat forma dorită. Am scobit în scândură ca să aibă loc șuruburile și le-am fixat pe spate.

Agatatoare din moneda, Bigar

Gaurire moneda pentru agatatoare, Bigar

Moneda gaurita pe post de suport agatator, Bigar

Moneda ca suport agatare lemn, Bigar

Pentru număr am ales să scriem „č. 83”, prescurtarea de la „čislo 83”, sau „numărul 83” în cehă. Cu niște cârlige aurii (argintii nu aveau) și un pic de lanț, am atârnat numărul de nume și ne-am declarat mulțumiți. În soarele puternic de sfârșit de iulie am dat găuri în perete și ne-am agățat mândri opera lângă poartă. Oamenii uimiți s-au adunat și ne-au felicitat, am semnat autografe, am strâns mâini și am ținut discursuri despre sculptura în lemn și locul ei în arta modernă, despre tehnici, curente, influențe și simbolistică. Ne-am retras târziu în noapte, obositi de blitz-urile aparatelor de fotografiat, luminile camerelor de filmat și întrebările sâcâitoare ale reporterilor. Și-am visat că suntem artiști faimoși.

Cristi & Adriana, nr. 83, cioplire in lemn, Bigar

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Currently exploring Colombia by motorcycle for a couple of months   Nov 15, 2019
  1. Mate, m-am uitat de curiozitate sa vad unde este pe Google Earth minunatul vostru Bigar. Frate, EU credeam ca stau departe in Noua Zeelanda :) Pe unde ajungeti? Prin drumul ce duce la Moldova Noua sau din europeanul spre Timisoara?
    A, si doi la mana. Daca tot sunteti acolo, intrebati si voi de ce vb aia ceha in ceea ce ar fi trebuit sa fie zona de sarbi. I-au stramutat pe vremea Imperiului inainte de WW1?

  2. Pe la Moldova Nouă, tot pe lângă Dunăre. Drum frumos și aproape bun.
    Despre cehi, sunt aici de ceva vreme. La câtă istorie știu eu, se poate sa fac greșeli flagrante, dar eu cred ca sunt aici cu mult înainte de o mie nouă sute. De pe vremea sălbaticului Banat Austro-Ungar. Ne-am propus să tragem de limbă vreun bătrân. Știu că cel mai vârstnic e de la 1924, dar dacă s-a născut aici cred că extragem ceva informații.
    Cred că oamenilor li s-a promis lapte, miere și pământ ca să fie un fel de pionieri colonizatori.

  3. That is a beautiful sign you two, well done! Have you painted or oiled or sealed it in some way? Tara and I are still deciding what to name our little homestead. I am really looking forward to making a wooden sign of our own.

  4. Hi guys! The sign is out there in the rain as we speak :) We’ve sort of sealed it with some transparent liquid that’s not really varnish or anything, it’s for preventing those little insects that dig through wood from turning it into swiss cheese. I don’t know their name in English, but they’re really pesky bastards. That layer is supposed to also protect the sign from rain. We’ll see.
    As for the name, have fun with that. If you need any non-expert tips about carving wood, do let us know!

  5. Va admir din tot sufletul!
    Semnul este minunat, la cat talent artistic a reiesit ca aveti, puteti sculpta diverse chestii si vinde pe net!

  6. Wow!!! Foarte tare arata! Sunte-ti chiar talentati! Imi place modul in care ati scris (cine a desenat matrita?)! O intrebare: de ce nu ati atarnat numarul pe mijloc?

  7. Ce frumos v-a ieșit! Felicitări!
    Eu azi am descoperit blogul vostru și tare mă bucur că am făcut-o! Citesc, și-mi place tot mai mult!
    Felicitări!!!

  8. Citesc si eu cu placere blogul vostru. L-am descoperit dorind sa citesc ceva despre India si v-am citit jurnalul de calatorie. Foarte faina e ideea voastra de a va cumpara si amenaja casuta la tara. Mult succes!

  9. Bună!Caut informaţii despre satul Bigar,cu un număr de telefon de la primărie sau al preotului din sat mă poate ajută cineva?Mulţumesc!

Comments are closed.