Ah, Veneția… Rătăcire printre canale

Alunecăm de la legănatul ritmic și somnoros al trenului, direct în forfota și rumoarea poliglotă a Veneției. În Babilon, unde limbile se-ncurcă, cea mai mare înghesuială se produce la cozile pentru „vapporetti” (doar 8 EUR pentru o călătorie) și în fața ghiseului de turism, de unde poți obține o hartă a orașului (doar 2,5 EUR). Ne păstrăm banii și demnitatea și pășim încrezători, plutitori și visători, fără harta și fără planuri.

Canal Grande, Veneția

Canalul Principal din Veneția

Canalul Mare din Veneția

Canal Grande din Veneția, Italia

Catedrala San Marco și Canal Grande, Veneția

Bărci și gondole pe Canal Grande, Veneția

Vapporetti pe Canal Grande, Veneția

Orașul este, fără îndoială, superb. Sigur, forfota poate fi un pic astringentă câteodată, dar te poți delecta vizual din plin în timp ce te însăilezi prin mulțime. Veneția înseamnă canale și poduri. Rătăcirea este întotdeauna la îndemână și câteodată recomandată. Ne revine treptat entuziasmul și bucuria de a fi înconjurați de frumos. Aglomerația nu e importantă, suntem doar noi doi și Veneția.

Cristi, doi politiști, o turistă și Venetia

Case și bărci pe un canal din Venetia

Clădiri venețiene

Clopotniță în Veneția

Gură cască intr-o piațeta din Veneția

Clădire cu multe ferestre și piață cu fântnă în Veneția

Grădină în curtea unei case din Veneția, Italia

Piațetă în Veneția

Turiști într-o piață din Veneția

Balcon venețian cu arcade

Canal venețian și clădiri de cărămidă roșie

Nu putem recomanda nici un monument pentru că, în general, nu am știut unde suntem și la ce ne zgâim. Am avut o hartă offline pe telefon, care te poate ajuta la nevoie (și dacă te grăbești să ajungi de la Plazza San Marco la gara Santa Lucia, ai cu siguranță nevoie de ajutor), dar, în general, am preferat să cotim aleator pe străduțe și nu regretăm deloc. Cu mare plăcere am remarcat lipsa totală a mașinilor, mai ales atunci când, cu scandal infernal și făcând spume, a trecut pe langa noi în viteză prima salupă-ambulanță pe care am văzut-o vreodată.
În rest, totul e plăcere… Muzică suavă și gondolieri experimentați care plimbă îndrăgostiți cu ochi tulburi pe canale cu apă verzuie.

Gondolier puțin chel, Veneția

Pod în Veneția, Italia

Gondolă cu turiști în Veneția

Gondolă la poarta palatului venețian

Gondolă decorată cu bănci roșii, Veneția

Plimbare cu gondola în Veneția

Incredibilă plimbare cu gondola în Veneția

Plimbare cu gondola pe canalele Veneției

Vacanță de neuitat în Veneția

Am mâncat în curtea unei universități, cot la cot cu studenții și cu alți turiști care mănâcă din pungă. Parmegiano regianno, măsline verzi și roșii cherry. Alternativa costa 4 EUR, sub forma unui sandwich cu proscuito sau o felie de pizza care seamănă cu un carton ud. Poate sunt și strugurii acri, dar prețurile în Veneția sunt impresionante: cam 1,5 EUR o cupă de înghetată (adică o bilă), cam 10 EUR o pizza, 12-18 EUR o porție de mâncare, 8 EUR vaporașul, 8 EUR ca să urci cu litul în turnul din San Marco, 7-8 EUR intrarea în biserici și expoziții.

Arcadă venețiană

Trubaduri în Veneția

Colecție de măști venețiene de vânzare

Ziduri de cărămidă roșie în Veneția

Turn biserica în Veneția

Fațadă clădire venețiană

Canal venețian pustiu

Una dintre atracțiile principale este Piazza San Marco. Am păsit într-un dreptunghi larg, înconjurat de trepte și clădiri cu zeci de arcade clonate. În mod ciudat, nu ți se permite să te odihnești pe trepte, deși înconjoară întreg perimetrul și par a însuma un kilometru în lungime; un fel de mini-gardieni publici cu veste portocalii te interpelează prompt și te roagă să te ridici. Probabil nu le plac amărâții care nu fac vânzare teraselor scumpe și goale. Te poți plimba însă prin piață și te poți călca pe picioare deopotrivă cu turiștii și cu porumbeii.

Fațada clădirii din piața San Marco din Veneția

Basilica San Marco, Veneția

Intrare în basilica San Marco, Veneția

Arcadele decorate de la intrarea în basilica San Marco, Veneția

Arhitectura basilicii San Marco, Veneția

Detaliu arcadă, basilica San Marco, Veneția

Piața San Marco, Veneția

Piazza San Marco e înconjurată de clădirile procurație (Procuratie Vechie și Procuratie Nuove) și de muzeul Correr, iar Basilica San Marco domnește mareață în capătul dinspre Grand Canal. Până să ajungem să ne minunăm de fațadele aurite ale basilicii, ne zgâim cu capetele pe spate la turnul clopotniței (Campanile di San Marco cu Loggetta), și de turnul cu ceas (Torre dell’Orologio).  Basilica di San Marco este impresionantă. Ne place arhitectura ei bizantină și fațadele aurite. E greu să crezi că toate aceste palate sunt ridicate pe piloni de lemn care dorm în apa lagunei venețiene.

Pescăruș curios în Veneția

Plimbare prin Veneția

Macara în Veneția

Bărci cu motor în Veneția

Localnicii venețieni și barcile lor luxoase

Barcă pe un canal, Veneția

Veneția, rătăcire pe canale

Veneția, vacanță de vis

Bărci pe canale în Veneția

Clădirile colorate ale Veneției

Architectură venețiană - fațadă clădire

Interior biserică Veneția

Străzile pavate ale Veneției

Facem dreapta pe lângă clopotniță și nimerim la clubul gondolierilor. Pe Canal Grande, în fața palatului Dogilor se găsește cea mai mare „parcare” de gondole. Totul este întesat cu turiști în ciuda vremii care vântură nori plumburi. De data asta zărim cu greu câteva trepte ascunse de numeroase posterioare de turiști. Deși e dificil, găsim o bucățică de bordură și pentru noi și meditam. Oare noaptea e liniște în Piazza San Marco?

Parcarea gondolelor în Veneția

Candelabru iluminat stradal în Veneția

Ce e la modă în Veneția

Piața și bazilica San Marco, Veneția

Bărci de viteză pe Canal Grande, Veneția

Ce să faci în veneția

Câte canale sunt în Veneția

La pas prin frumoasa Veneție

În total am petrecut cam 6-7 ore foarte plăcute în Republica Venețiană. Acum ne îndreptam spre gară, încercând să descâlcim pe harta telefonului labirintul de canale și poduri. Ne rătăcim de câteva ori, dar ne adaptăm repede și ajungem cu bine la destinație. Încheiem fără pompă vizita la regina plutitoare a Adriaticii cu o scurtă oprire la buda gării.

În următorul articol explorăm Padova.

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Currently exploring Colombia by motorcycle for a couple of months   Nov 15, 2019