Spania 2011, Ronda

Am stabilit o trezire militărească la 6 și suntem paroliști. Cu ochi puchioși și guri încleiate ne scurgem jos din patul mare și confortabil. Am dormit neintorși pentru că az’noapte, am mâncat musaca și-am băut vin roșu până la unu. Ne spălăm fețele pleoștite cu apă de robinet, periem dinții tartaroși și ieșim să înfruntăm și să ne înfruptăm din Costa del Sol.

Mozaic - orașul Ronda, Spania

Mergem în Marbella și de acolo luăm autobuzul către Ronda. Găsisem locul ăsta pe google maps sau pe flickr, nu mai știm, dar văzusem un pod impresionant într-o râpă. Biletul costă 5,70 Eur Marbella-Ronda. Drumul trece prin munți și pe geam se vede frumos. Văi adânci verzi și munți pârjoliți presărați cu așezări ca niște pete albe de iaurt. Observăm casele. N-om fi noi călători veterani, dar sunt cele mai interesante case pe care le-am vazut vreodată. Nu ca ar excela neaparat prin bun gust, dar chiar au personalitate. Sunt colorate fără să fie țipătoare și întortocheate fără să fie palate țigănești. Ne cam pică ochii în gură de somn, dar ne luptăm cu somnul și savurăm peisajul. Vedem și Africa prin ceață. Aici au ca și în Sicilia un Sciroco fără nisip, numit Telar.
În cabina șoferului scrie foarte mare și clar ca „es prohibido comer en al autobus”. Îmi muncesc creierii multa vreme imaginându-mi ce înseamnă „comer”: a vorbi, a dormi, a alerga. Aflu abia la întoarcere că „for hygienic reasons you are not allowed to eat on the bus, thank you”.

Stația de tren din Ronda, Andalusia, Spania

Intrarea moderna a Hotelului Parador de Ronda

Trasură pe o stradă din Ronda, Spania

Stradă în Ronda, Spania

Magazin cu ceramică maură, Ronda, Spnia

Strada în Ronda, Spania

Casă rotunda în Ronda, Spania

Cam după o oră și jumătate, ne dăm jos în Ronda. Vedem semne către punctul de informare turistică și ne îndreptăm alene spre el. Până acum nimic impresionant. Un orășel normal. La oficiul turistic ne dau o hartă și ne-o și mâzgălesc puțin cu căteva puncte de interes. Vedem un tablou mișto cu podul meu și întrebăm dacă putem ajunge în locul de unde a fost făcută poza. Se poate și acolo ne îndreptăm repejor, înainte să se ridice soarele prea sus și să inunde valea, ca să nu ne strice pozele. Pe sub pod trec turme de porumbei agili. Coborâm într-o mică râpă și ne avântăm aventuroși în avale. Scrie „Danger” cu litere de sânge pe o bucată de lemn, dar noi suntem profi. Se vede foarte mișto podul de aici. Se cheama Ponte Nuevo, trece peste Rio Guadalevin, a fost construit prin secolul 18 și are o inâlțime de cam 100 m.

Podul Nou din Ronda, Andalusia

Vedere asupra văii din Ronda, Spania

Podul din Ronda, Costa del Sol

Ponte Nuevo în Ronda

Adriana Ochi-de-vultur identifică niște copaci ce par comestibili. Se dovedesc a fi niște migdali, câțiva smochini și mai încolo găsim și niște cactusi. Așa ca ne înfruptăm puțin. Eu, care în mod normal urăsc smochinele, le bag sub nas cu poftă pe astea proaspete. Me gusta los smochines. Ne dau un pic de furcă fructele de cactus. Foarte bune la gust, dar prețul plătit e scump: țepi foarte fini în mâini și, dacă ții neaparat să te săruți tandru, constați dureros că ai buzele ca un arici. Vom extrage țepi cu eforturi majore chiar și după 5 zile de la „incident”.

Parc în Ronda, Spania

Stradă îngustă în Ronda, Spania

Străzile din Ronda, Andalusia, Spania

Balcon cu fratii în Spania, Ronda

Ferestre spaniole, Ronda, Andaluzia, Spania

Cum se cresc plantele decorative în sudul Spaniei

Urcăm panta înapoi spre orășel. În fuga noastră matinală către pod nu prea am apucat să observam ce drăguț e totul. Au evident una-două biserici, căteva mici muzee, „casa uriașului” (nu e nici un uriaș acolo sau urma de uriaș, spre dezamagirea noastră), totul e foarte turisticizat, cam 8-10 € pentru o masa, străzile sunt pline de grupuri mari de turiști cu vârsta medie 70. Dăm de un parc unde mâna omului a modificat forma pomului: copaci cu tulpinile unite și coroanele tunse dreptunghiular.

Biserică în Ronda, Sudul Spaniei

Biserică în Ronda, Sudul Spaniei

Fațadă biserică spaniolă

Stradă pietruită într=un sat din sudul Spaniei, Ronda

Sat alb în sudul Spaniei, Ronda

Ronda merita străbătută în zig-zag și poți să descoperi tot felul de străduțe, piațete, grădini și parcuri. Într-o laterală găsești și un pod mai vechi, punte inițială peste imensa râpă. De o parte și de alta e haul cu un pârâu îngust jos de tot, mai sunt și niște scări vechi întortocheate la care din pacate nu avem acces și bate vântul tare aici. Se pare că a bătut dintotdeauna pentru că pe peretele inclinat al văii sunt agățate o pălărie și o șapcă.

Podul Vechi din Ronda, Andalusia

Ronda, Andaluzia, Spania

Priveliște asupra unui sat alb din sudul Spaniei, Ronda

Valea săpată de Rio Guadalevin în Ronda, Spania

Podurile din Ronda, Andaluzia, Spania

După ceva vreme dăm într-un fel de stradă principală de shopping, lată și încărcată de lume. La Burger King nu au auzit de wifi. Intrăm într-un băruleț. Cerem o bere. „Mare sau mică?” „Mare.” Ni se aduce un păhărel înalt de 330 ml. Se produce subit primul șoc cultural. Aici berea mare e de 330 mL, iar cea mică de 250mL. Cea „mare” e în general cam 2€. Vedem pe meniu faimoasele „tapas”. Aici nu sunt incluse în prețul berii ca în alte orașe, și costa 1€. Încerc un euro de caracatiță. Textură îi dă creierului meu ceva bătaie de cap, dar stomacul meu digera totul impasibil.

Podul cel mare, din cealaltă parte

Ponte Nuevo, Ronda, Spania

O luăm spre autogară și luăm primul autobuz înapoi spre Marbella, apoi altul spre Benalmadena. Ajunși înapoi, vom petrece ore bune măncând porc la pungă, fumând și savurând câțiva litri de „tinto de verano”, sau vin roșu cu suc de lămaie și gheață.

Nu avem planuri pentru mâine, așa că vom lenevi în pat până la 10.

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Currently at home   Dec 23, 2023