Parcul Național Lacurile Plitvice din Croația

Pești în lacurile Plitvice, Croația

Apă curgând pe mușchi, Lacurile Plitvice, Croația

Probabil cea mai mare atracție turistică a Croației, am trecut și noi lacurile Plitvice pe lista de lucruri de vizitat în scurta noastră vacanță pe coasta Croației. Deși în tot timpul excursiei am pronunțat „plitvice” ca-n română, am aflat mai târziu că pronunția corectă e „plitvițe”. Asta dacă nu spui Plitvička Jezera (denumirea oficială a parcului) care se pronunță „plitvicica iezera”. Am realizat greșeala mulți ani mai târziu, când am făcut un curs de limba cehă. De ce am face un curs de cehă? Pentru că avem o casă într-un sat cehesc din România și ne-am gândit că am putea comunica mai bine cu localnicii.

Revenind în Croația, Plitvice merită cu siguranță o vizită! Țineți totuși minte că este principala atracție a țării și valurile de turiști pot să te ia pe sus dacă nu ești pregătit. Noi am ajuns acolo dimineață-devreme și am fost printre primii vizitatori. Asta ne-a permis să ne plimbăm în voie pe podețele de lemn și pe cărări, fără să fim călcați în picioare.

Poți alege trasee care țin de la 2 la 8 ore, noi am ales unul mediu, care s-a dovedit a fi exact pe gustul nostru. Probabil caracteristica cea mai interesanta a locului o reprezinta faptul că lacurile sunt la niveluri diferite, ca niște terase, cu cascade superbe între ele. Cărările și podurile de lemn șerpuiesc pe marginea lacurilor într-un cadru natural minunat. Simțeam că ne-am dori să ne pierdem în verdeață și să ascultăm la nesfârșit curgerea molcomă a apei. Nu știm cum o fi acum, dar când am fost noi, nu exista nimic care să-ți distragă atenția. Nu erau chioșcuri, vânzători, puteai să te bucuri în liniște de o plimbare în natură.

Totul e cu atât mai interesant cu cât locul a fost scena a mai multe conflicte, cel mai recent, între sârbi și croați, între 91 și 95, care a lăsat locul răvășit și plin de mine. Ca parte din UNESCO Word Heritage, a fost destul de repede curățat și reintrodus în circuitul turistic.

Plitvice promite o ieșire în natură, cu foarte multe oportunități de poze superbe, cu peștisori care se adună pe sub poduri ca să-i hrănești și cărări înguste printr-o pădure verde și misterioasă. Toate, cu condiția să ajungi acolo înaintea primelor autocare pline de turiști!

Vegetație sub apă, Parcul Național Lacurile Plitvice, Croația

Cascadă în Parcul Național Lacurile Plitvițe, Croația

Lacurile Plitvice din Croația

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Currently exploring Colombia by motorcycle for a couple of months   Nov 15, 2019