Slovacia: Trasee prin Slovensky Raj și camping Podlesok

E marți de dimineață tare și noi suntem deja la Freedom Cave sau Peștera Libertății sau Jaskyna Slobody pe slovacă. Așteptăm cuminței în parcare să se deschidă. Știm tarifele de pe net: 7 EUR pe om, așa că suntem pregătiți sufletește. Ce nu știm e că și parcarea costă 5 EUR. Când ni se cer, reacționam ca orice român inteligent, zâmbim, facem cale-ntoarsă și mutăm mașina 200 de metri mai sus în pădure, pe marginea drumului. Oi vrea eu să vizitez peștera, dar nu dau 5 EUR pe parcare nici dacă mi-o spălați, lustruiți, uscați și pupați în bot. La mașină mă refer.

Din peșteră nu punem poze, deși am furișat cateva (nu am vrut să plătim taxa foto de 10 EUR). E mișto înăuntru, însă tot turul e în slovacă. Peștera e faimoasă pentru culorile ei. Am văzut și la noi peșteri frumoase, cu stalactite și stalagmite impresionante, dar a lor este mai frumoasă pentru că e mai mare și mai bine amenajată și întreținută. Culorile sunt și ele bine puse în valoare de spoturi colorate. Sunt construite poduri și podețe pe care se poate merge fără frică. Serios, peștera e frumoasă și își merită toți banii. Hai bine, poate mai puțin aia 5 EUR pentru parcare.

Parcul Național Paradisul Slovac

Ne cam ajunge somnul din urmă așa că ne cărăm spre camping. Se cheamă Podlesok și e chiar în buza rezervației naturale Slovensky Raj. Ajungem și ne cazăm. Costa 2 EUR de om, 2 EUR de cort, 2 EUR de mașina, 0,5 EUR de om taxă de localitate, 10 EUR garanție, 1,5 EUR ca să intri în padure, 0,30 EUR dușul. Aerul e complet gratis și ne bucurăm de el. Lăsând gluma la o parte, prețul e bun pentru că locul e mișto, arată bine, totul curat, liniște, civilizat.

Cu cortul la munte, Podlesok, Slovensky Raj, Slovacia

Autocamping Podlesok, lângă Hrabusice, Slovacia

Comparație Marlboro Filter Plus Romania și Marlboro Flavor Plus Slovacia

Ne gătim niște mâncare la plic, bem niște bere, fumăm țigări marlboro proaste. Apropo, știați că? Da, știați că Marboro Filter Plus se cheamă Flavor Plus în Slovacia și are gust de Carpați rulat pe blană de câine ud? Și ca să înțelegeți mai bine frustranta noastră dilema de fumători într-o țară străină, știați că în Slovacia toate pachetele de țigări conțin doar 19 țigări? Nu, nu ne-am luat noi țeapă (așa cum am crezut prima oară), scrie clar și pe pachet: „19 cigariet s fitrom„. Nu știm de ce și nici nu vrem să știm.

Bem niște Demanovka (lichior bun, 40%, digestiv din plante luat din supermarket) și ne cam târâm în cort. Vom dormi neîntorși, mulțumiți și cu bale.

Ziua următoare

Hartă trasee Slovensky Raj din PodlesokNe trezim de dimineață, ne stropim cu-apă pe față, ne spălăm un pic pe dinți și plecăm aiurea-n munți.

În mijlocul camping-ului e o mare hartă cu toate traseele posibile și imposibile. E foarte mișto gândită și are o legandă clară cu culori, numere, timpi, dificultate, etc. Ne alegem un traseu bazat pe intuiție și culori preferate. O să-l reproducem aici pentru cei temerari care or vrea să ne calce pe urme:

Sucha Bela (1a – verde), 2h
până la Rumanova
Sucha bela vrch. (10 – galben), 0,25h
până la Vtaci hrb.
Podlesok-Klastorisko (3 – rosu), 1h
până la Klastorisko
Lannova Lavka-Klastorisko (8 – galben), 0,45h
până la Lanova Lavka (nu o iei aiurea pe pod, verifici bine semnele aici!)
Prielom hornadu (2a – albastru), 2,45h
până la Hrdlo Hornadu
și apoi până la Podlesok

Începutul traseului Sucha Bela din Podlesok, Slovensky Ray

Bilete intrare în Slovensky Raj - Podlesok CampingImediat cum dai cu nasul de pădure, găsești un mic pădurar într-o mică gheretă fix pe potecă. Dăm să trecem, dar tre’ să plătim bilet… Ca români ni se pare puțintel ciudat, dar ce sa-i faci… 1.5 EUR de om.

Plecăm bombănind pe un traseu care până aici nu e tocmai impresionant. Același look ca la noi în munți, pe albia unui râu. Pe masură ce înaintăm devine totuși ceva mai interesant. În primul și-n primul rând pentru că lipsește ceva. Gunoiul! 11 ore prin munți și n-am văzut un muc de țigară! Ceva nu e-n regulă cu oamenii astia!

Trunchi de brad

Sucha Bela, traseu din camping Podlesok, Slovansky Raj, Slovacia

Traseu Sucha Bella, Slovensky Raj, Slovacia

Sucha Bella, Slovensky Raj, Slovacia

Poduri de lemn pe un traseu prin munți, Slovensky Raj, Slovacia

Traseu cu scări pe stanci, Slovensky Raj, Slovacia

Scări metalice, traseu la munte, Slovensky Raj

Canion Sucha Bella, Slovenscky Raj, Slovacia

Fotograf acrobat pe traseu în Slovensky Raj, Slovacia

Traseul te plimba pe albia unui pârâiaș (din ce-am citit pe net se pare că atunci când plouă zona e impracticabilă) printr-o pădure ca la noi acasă Curând apar urcușuri și trebuie să sărim pârâiașul dintr-o parte într-alta. Apar și podețe simpatice și solide de lemn. La început câțiva bușteni peste pârâu, apoi scări de metal fixate în piatră, apoi lanțuri și scări verticale de 15 metri pe lângă cascade zgomotoase.

Aici zona e într-adevar frumoasă. Trecem prin canioane foarte înguste, prin găuri în stâncă, țopăim pe grilaje metalice ținându-ne de lanțuri reci. Deși nu e prea dificil sau periculos, este o aventură! Cred că dacă am fi fost singuri pe aici ne-am fi considerat adevarați temerari! Totuși, curajul nostru eroic e diluat de prezenta pe lângă noi a familiilor slovace cu copii de 2-3 anisori… Chiar și-așa, traseul e superb. Ne place tare și ne avântăm entuziasti spre următorul traseu.

Podeț de lemn în traseul Sucha Bla din Slovensky Raj, Slovacia

Fată cu rucsac roșu pe traseul Sucha Bela, rezervația Slovensky Raj

Marcaj traseu, Slovensky Raj, Slovacia

Pădure inverzită, Slovensky Raj

Fluturi de varză, Pieris sp

Traseul nu a fost chiar greu, dar am transpirat puțintel. Ne plimbăm urcând și coborând pe următorul traseu, cumva pe coama muntelui. Nu știm ce e în jur pentru că totul e inconjurat de copaci.

Cam 4 ore mai târziu ajungem la Klastorisko, un luminiș gen popas cu restaurant. Ne hotărâm să nu dăm 13 euro pe un mic meniu fastfoodian cu snițel și cartofi și, retrași puțin, păpăm un pic de conservă de pește cu sos de roșii. Burți pline și frunți descrețite am vrea să ne pișăm, dar e cu plată. Așa că facem ca ursul când nu ne vede nimeni. Totuși, să fim serioși, suntem în pădure, cum dumnezeu să dau bani ca să fac un shushu?
Ne dumirim cam cum e cu traseele ajutandu-ne de un panou și o luăm la vale. O oprire scurtă la niște ruine. Nimic extraordinar, doar un bondar gras cu două desagi mari de polen, care îndoaie florile când își așează curul mare în ele.

Podul Lanova Lavka unde ne rătăcim aiurea, Slovansky Raj, SlovaciaCoboram pe un traseu îngust și abrupt și-i compătimim pe nefericiții care au ales să-l facă în sens invers. Probabil și ei ne-ar compatimi pe noi dacă ar ști, că în entuziasmul nostru nejustificat de pueril și iresponsabil, vom greși în curând drumul, țopăind pe un pod peste râu, fără să mai consultăm cu atenție semnele. Greșeala o să ne coste vreo 3 ore întârziere și o pereche de testicule opărite.

Înaintând bezmetic, străbatem un traseu sinuos și dificil până la o poiana cu bar. Aici bem bere, ne odihnim și aflăm că trebuia să mergem în sens invers. Tanti de la bar (care e foarte amabilă și vorbește și engleză!) ne spune că am luat-o aiurea-n tramvai-n padure și că tre’ să mergem înapoi până la pod, timp de două ore (ne lămurim uitandu-ne pe poza harții cu trasee de pe noul meu blackberry – iata, tehnologia inlesnește comunicarea, infrățește popoare și poate salva vieți, toate cu modicul preț al insignifiantului tău suflet).

O să fie un traseu lung și obositor înapoi dar, după 2 ore care sunt 4, ieșim din pădure pe o potecă îngusă flancată de urzici imense și aproape inofensive. Intrăm cu picioarele goale și umflate într-un râu rece. Mai avem puțin până la camping.

Prielom Hornadu, traseu în rezervația Slovensky Raj

Prielom Hornadu, rezervația Slovensky Raj, Slovacia

Prielom Hornadu, traseu cu lanțuri în rezervația Slovensky Raj

Râu în Slovensky Raj, Slovacia

Camping Podlesok în Parcul Natțional Paradisul SlovacAjunși „acasă”, mergem desculți și abătuți către o terasă, comandăm cel mai ieftin meniu (șnițel, cartofi prăjiți, niște roșii și o fanta) pe la vreo 3-4 EUR, plus 2 beri reci. Hăpăim și ne tragem sufletul și zâmbim. Realizăm că suntem plecați de 11 ore și ne cresc pipotile. Mai zacem puțin pe lăngă cort, ne culcăm devreme, dormim evident ca niște miei. Mâine o să explorăm în continuare Slovacia de est.

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Currently at home   Dec 23, 2023
  1. I remember camping in Podlesok in july of 2010, what an amazing place! I found your blog while looking for slovensky raj images, too bad all of it is in romanian, google translate does such a nasty job at these things :)
    All the best from a fellow traveler!

  2. Hi Miguel, you’re right, it is an amazing place! In the future we’ll probably start posting in English as well. Thanks for visiting!

  3. Am incercat acum 2 saptamani sa mergem pe „7 scari” dar Valea Prahovei era atat de aglomerata ca am facut cale-ntoarsa. Am fost totusi la Padina Fest :) Spectacol misto, gratis, lume multa, 5 grade noaptea, inghetat in cort.

Comments are closed.