Spania 2011, Ce-am mâncat în Andalusia

În Spania se mănâncă „tapas”. De câte ori ieși în oraș la o bere, se obișnuiește să iei și o gustărică. Gustărica se numește „tapa” și este deseori inclusă în prețul băuturii.
Ni s-a explicat că tapa este un cadou din partea localului, că nu e obligatoriu să-l primești și că, atunci când e gratis, nu poși să alegi ce primești. Bucătarul stabilește la începutul zilei felurile de tapa pe care o să le prepare și ordinea lor. La prima bere primești creveți, la a doua caracatiță, la a treia vinete, etc. O să auzi des prin baruri strigându-se spre bucătărie „dos primeros!”, adică „două tapa de tipul 1”.

Tapas paella în Malaga, Spania

Tapa cu caracatiță, Spania

Am auzit două povestioare drăguțe despre originea tapelor. Una spune pur și simplu că „tapa” înseamnă capac și că la un moment dat, poate din lipsa de spațiu, se servea farfuria cu mâncare ca și capac peste paharul de bere.

Alta spune că era o vreme când mesajele se transmiteau pe distanțe mari prin mesageri care, oameni fiind, se opreau prin hanuri, își beau mințile și uitau sau trunchiau mesajele. Așa că s-a dat un decret prin care oricine servește alcool unui mesager, e obligat să-i dea și ceva de mancare.

Indiferent care e adevarul istoric, să primești o gustare la bere e o idee foarte bună, după părerea noastră umilă.
Așa că am avut ocazia să încercăm o mini-varietate de gustarele de câte ori am făcut pauza de bere.

Chips-uri cu jamon în Capileira, Spania

Tapa la bere în sudul Spaniei

  • Caracatiță (2-3 tentacule și un mic rulou) în Ronda;
  • Bocadillo cu creveți în Malaga;
  • Paella în Malaga;
  • Migas (un fel de mix de pâine uscată) cu sardine în Capileira;
  • Creveți cu castraveți în Capileira;
  • Niște ficăței picanți cu cartofi în Pampaneira;
  • Migas cu bacon și peste în Granada;
  • Jambon cu chips-uri și măsline în Granada;
  • Vinete prăjite cu un sos dulce-acrișor în Granada;
  • Flamenquin, un fel de chiftele cu cartofi prăjiți în Granada;
  • Pizze mici în Granada.

Sandwich bocadillo cu caracatiță prajită într-un bar din Malaga, Spania

Hamburgeri și migas cu sardine, Spania

Vin spaniol pentr tinto de verano

Pui la grătar, salată și tinto de verano

Musaca la cuptor

Pește în sos de portocală

Cină în patru

Pe lângă toate tapas am mai gustat și un „plato alpujarreno” (un rinichi, niște jambon, cartofi țărănești) în Capileira, un pic de „tostada con tomate” (roșii măruntite cu ulei de masline și sare, pe pâine prăjită) făcute în casă, cod, rechin și somon la cuptor, mai multe mezeluri interesante, jambon, fuet espetec, chorizo și câteva feluri de brânză curado și semicurado.

Plato alpujareno, mâncare tradițională din Alpujarras, Sierra Nevada, Spania

Delicatese spaniole

Mezeluri spaniole

Fuet Espetec, Spania

Un mic dejun excelent și tradițional ar fi „churros”, niște cocă prajită în ulei (un cârnat lung de cocă încolăcit și scufundat în ulei fierbinte) plus ciocolată caldă. Cu siguranță nu e foarte sănătos, dar e într-adevar gustos.

Mic dejun cu churros și ciocolată caldă în Gabia Grande, Spania

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  În Românica, lucrăm la casa de paie   1 august 2018

Aboneaza-te!

Și noi te anunțăm când ceva (cu adevărat interesant) se întamplă. Fără spam!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Copyright 2011 - 2019 cristisiadriana.ro. Toate drepturile rezervate. v4.0