Spania 2011, Ce-am mâncat în Andalusia

In Spania se mananca „tapas”. De cate ori iesi in oras la o bere, se obisnuieste sa iei si o gustarica. Gustarica se numeste „tapa” si este deseori inclusa in pretul bauturii.
Ni s-a explicat ca tapa este un cadou din partea localului, ca nu e obligatoriu sa-l primesti si ca, atunci cand e gratis, nu poti sa alegi ce primesti. Bucatarul stabileste la inceputul zilei felurile de tapa pe care o sa le prepare si ordinea lor. La prima bere primesti creveți, la a doua caracatiță, la a treia vinete, etc. O sa auzi des prin baruri strigandu-se spre bucatarie „dos primeros!”, adica „doua tape de tipul 1”.

Tapas paella în Malaga, Spania

Am auzit doua povestioare dragute despre originea tapelor. Una spune pur si simplu ca „tapa” inseamna capac si ca la un moment dat, poate din lipsa de spatiu, se servea farfuria cu mancare ca si capac peste paharul de bere.

Alta spune ca era o vreme cand mesajele se transmiteau pe distante mari prin mesageri care, oameni fiind, se opreau prin hanuri, isi beau mintile si uitau sau trunchiau mesajele. Asa ca s-a dat un decret prin care oricine serveste alcool unui mesager, e obligat sa-i dea si de mancare.

Indiferent care e adevarul istoric, sa primesti o gustare la bere e o idee foarte buna, dupa parerea noastra umila.
Asa ca am avut ocazia sa incercam o mini-varietate de gustarele de cate ori am facut pauza de bere.

Chips-uri cu jamon în Capileira, Spania

  • Caracatita (2-3 tentacule si un mic rulou) in Ronda;
  • Bocadillo cu creveti in Malaga;
  • Paella in Malaga;
  • Migas (un fel de mix de paine uscata) cu sardine in Capileira;
  • Creveti cu castraveti in Capileira;
  • Niste ficatei picanti cu cartofi in Pampaneira;
  • Migas cu bacon si peste in Granada;
  • Jambon cu chips-uri si masline in Granada;
  • Vinete prajite cu un sos dulce-acrisor in Granada;
  • Flamenquin, un fel de chiftele cu cartofi prajiti in Granada;
  • Pizze mici in Granada.

Sandwich bocadillo cu caracatiță prajită într-un bar din Malaga, Spania

Pe langa toate tapas am mai gustat si un „plato alpujarreno” (un rinichi, niste jambon, cartofi taranesti) in Capileira, un pic de „tostada con tomate” (rosii maruntite cu ulei de masline si sare, pe paine prajita) facute in casa, cod, rechin si somon la cuptor, mai multe mezeluri interesante, jambon, fuet espetec, chorizo si cateva feluri de branza curado si semicurado.

Plato alpujareno, mâncare tradițională din Alpujarras, Sierra Nevada, Spania

Un mic dejun excelent si traditional ar fi „churros”, niste cocă prajită in ulei (un carnat lung de paine incolacit si scufundat in ulei fierbinte) plus ciocolata calda. Cu siguranta nu e foarte sanatos, dar e intr-adevar gustos.

Mic dejun cu churros și ciocolată caldă în Gabia Grande, Spania

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Înapoi în Langkawi, Malaezia, pentru câteva luni   1 octombrie 2017

Aboneaza-te!

Și noi te anunțăm când ceva (cu adevărat interesant) se întamplă. Fără spam!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Copyright 2011 - 2017 cristisiadriana.ro. Toate drepturile rezervate. v4.0