Viața Satului Bigăr – E timpul să ne facem wc

Născuți și crescuți în capitală, ne punem rareori întrebări legate de circuitul rahatului în natură. Am uitat care scriitor vorbea despre o Veneție a fecalelor pe care se înalță orașele moderne. Tragi apa și murdăria dispare. Din tronurile noastre albe de porțelan, defecăm aroganți și ne „spălăm pe mâini” de toată afacerea.

Lucrurile nu stau chiar așa într-o gospodărie tradițională de la sat. Singura experiență palpabilă legată de „shit management” o am de la bunicii mei din nordul Moldovei. Acolo se sapă gropi sănătoase de 2m adâncime în care se stochează dejecții timp de câțiva ani. Când rezervorul se apropie de capacitatea maximă, se acoperă cu pământ și se mută șandramaua câțiva metri mai încolo.

În Bigăr ar fi destul de dificil să forezi 2 metri în solul pietros. Așa că se aplică altă metodă: găleata cu căcat. Denumită mai nou „toaletă de compost”, procedura e relativ simplă. Îți faci nevoile și le acoperi cu paie sau rumeguș (ca să elimini aproape complet mirosurile) și golești recipientul când dă pe-afară. Interesantul amestec rezultat este, se pare, un fertilizator excelent. Nu se aruncă chiar direct peste salata din grădină, e nevoie de un tratament prealabil, dar s-ar putea dovedi un proces interesant. Cert este că acum avem nevoie de o hazna.

Butoi de motorina

Toxic Poison

I.M.P. Viitorul Oradea la 157 lei

Am găsit în hambar un butoi care va deveni noul nostru tron. Avem deja o anexă mică de lemn care a fost folosită pe post de wc. Setup-ul e clasic: o gaură rotundă într-o cutie de scânduri de lemn (pe care am potrivit mândri un colac de wc adus de acasă). Dedesubt nu e groapa la care mă așteptam eu. Sunt doar pietre. Mai mult, „camera” are în spate un spațiu special conceput pentru extras târâș recipientul ofensator. Acolo se va potrivi jumătatea mea de butoi.

Un bătrân din sat ne-a ajutat cu un sfat. Ar trebui să creăm o găleată pe care să putem să o extragem ușor folosind un cârlig. Așa că am tăiat cu un fierăstrău butoiul în două și i-am îndulcit marginile cu o daltă ascuțită de lemn. Ca sistem de prindere am folosit mânerele originale. Cu un cui înroșit în foc am dat câte două găuri pătrățoase pentru fiecare mâner de plastic. Pe interior am potrivit câte un piron ușor îndoit după forma butoiului.

Buton taiat pe jumatate pentru wc

Maner plastic butoi

Gauri cu cuiul incins

Maner de plastic repozitionat

Maner de plastic repozitionat

Gauri pentru maner nou de plastic butoi

Maner de plastic repozitionat

Butoi taiat la mijloc cu manere noi

Putem acum să ne relaxăm mulțumiți și împăcați în noua noastră toaletă, perfect conștienți de sorta resturilor noastre biologice. Poate nu e la fel de ușor și confortabil ca acasă, dar simt o briză răcoroasă plăcută prin scândura lipsă din perete. În stânga am o ferestruică prin care văd un copac căzut de-a curmezișul în grădină și acoperit cu un strat gros de mușchi moale și verde. Închei articolul și mă șterg la fund.

Rezultatul final

Fereastra spre gradina din toaleta

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Currently at home   Dec 23, 2023
  1. Cunosc pe cineva care poate umple butoiasul de unul singur. I se zice Compost-orul. :))

  2. copii laasta chiar nu ma asteptam :))
    pai si cei care vand tot felul de toalete ecologice, fose septice ce fac? si cei cu vidanja? nu au nici o sansa cu voi :))
    bravo voua!!! tare butoiul , intr- o poza arata de parca ar arde flacarile iadului in el

  3. Ce tare .v-am gasit si va citesc de ieri si mi se pare foarte interesant tot ce faceti,e un bun exemplu pentru dvs buc.gen beget sa va atasati de viata la tara.Daca o sa aveti tot activitati cursive o sa puteti sa va obisnuiti .sa nu abandonati nici cum . Si eu am trait pe la oras vreo l2 ani si apoi am revenit la tara .e cam greu mai ales daca vrei sa muncesti si in spirit .Sarbatori fericite .

  4. Un pont: faceți rost de var praf pe care să îl folosiți pe post de tras apa la wc. Noi facem asta de ani de zile și, spre uimirea musafirilor, wc-ul nu miroase. Avem o lădiță cu var lângă tron, o ulcică în ea și gata. A citit despre asta în Lolita lui Nabokov. Era un detaliu fără importanță din descrierea locurilor pe unde se opreau cei doi. Să vă bucurați de muuulte zile frumoase la țară!

  5. Hmm, ce idee interesantă! Noi aveam planuri în direcția asta, dar mai degrabă spre rumeguș, care știm că are întrebuințări asemănătoare. Mulțumim pentru sugestie, investigăm.

Comments are closed.