Un pic de Bansko (cu video!)

Bansko cu videoIarna perfectă pentru noi? Undeva la plajă, înnegriți de soare, cu sare uscată pe piele și nisip în fund. Dar n-a fost să fie anul ăsta. Căsuța de paie nu e gata și nu vrem să plecăm nicăieri până nu o terminăm. O pauză de ski/snowboarding ne putem permite însă, chiar dacă iubim plaja mai mult decât pârtia.

Drumul

Drumul prin țara vecină și prietenă are de obicei o trăsătură importantă predominantă: frica de polițiștii bulgari. Traseul ăsta nu a făcut excepție: limitare de viteză la 90, 70, 50, 40, 90, 40 km/h și așa mai departe. Altă trăsătură importantă a drumurilor bulgărești o reprezintă hopurile de beton plasate strategic. Le-am evitat cu succes când am fost în Grecia cu un 4×4 și fără succes când am fost în Turcia cu Megane-ul (incident soldat cu înlocuirea unui burduf de planetară și un drum de întoarcere în care am tot injectat cu seringa ulei de transmisie în cutia de viteze). Anul ăsta am fost atenți și le-am escaladat pe toate ca niște experți. Impresia noastră despre drumurile bulgărești se păstrează neschimbată: atenție la polițiști și la hopuri. În total, București-Bansko prin centura Sofiei, 7 ore.

Apartamentul

Am luat cheia cu numărul 220 de la paznicul complexului, un bătrânel semi-ursuz care ne-a arătat cu degetul geamul apartamentului. După ce-am dat un tur complet al etajului 2 fără să găsim ușa, am ales să intrăm la F2, că seamănă cu 220. Cheia s-a potrivit și-am intrat în cea mai micuță cameră pe care am văzut-o vreodată. 4 pe 4 cu tot cu baie, bucătărie și canapea. Dezavantajul a fost că trebuia să trecem prin pat de la baie la bucătărie, avantajul a fost că era cald și bine.

Pârtiile

După cum bine știți, sau ar trebui să știți dacă vă plac sporturile de iarnă, bulgarii au pârtii mai frumoase, mai late, mai lungi și mai bine dotate decât ale noastre. Se laudă cu 75 de km de pârtie, vreo 10 telescaune și gondolă, restaurante pe pârtie, tunuri de zăpadă.

Trebuie să vedeți palpitantul filmuleț de mai jos pentru senzații tari de amator cu placa. În plus, pe viitor o să verificăm și planul de învățământ nu doar review-urile de pe tripadvisor: am prins săptămâna cu vacanța copiilor, așa că pe pârtie se vorbea mai multă română decât bulgară și era plin de copii ciripitori, câteodată mai rapizi decât noi…

Hartă pârtii Bansko
Poză luată de pe banskoski.com

Împrejurimile: Bania și Razlog

O vizită în Bansko poate fi însoțită de o plimbare până în Bania, la piscinele cu apă termală. La Hotel Aquilion pentru 20 de leva duminică după masă am avut tot spa-ul numai pentru noi doi. Am alternat satisfăcător băița în piscina exterioară cu sauna uscată, baia rece cu sauna cu aburi aromați de lavandă. Sau relaxare în colac pe piscina închisă, unde fiecare mișcare a noastră afectează reflecția razelor de soare pe perete, într-un dans hipnotic care te duce cu gândul la haosul (sau ordinea) universală. Suntem liniștiti și mulțumiți.

În Bania poți să vizitezi băile romane și la cele turcești, iar în Razlog complexul Izgreva (cu piscină afară), Lidl și service auto unde am schimbat un bec de far.

Plite cu inducție în Blagoevgrad

Întâi aruncăm o privire asupra cartierului vechi Varoșa de la ultimul etaj al mall-ului central. Dar scopul nostru principal e să vizităm magazinele de electronice: căutăm convectoare, boiler și plită cu inducție pentru căsuța de paie. Îmbinăm utilul cu plăcutul. Până la urmă nu cumpărăm nimic, dar plecăm cu un braț de pliante în bulgară ca să ne facem research-ul online.

Prețuri

Cazarea a costat 200 euro pentru 8 nopți într-un mini-studio suficient de aproape de gondolă cât să poți merge cu clăparii în picioare. Plus 30 euro cleaning fee. Cam mult pentru cei 16 mp, iar booking.com are o bubă și nu ne-a informat corect asupra extra taxelor (bubă de care o să mă plâng în curând). Nu ni s-a mai pretins avansul rambursabil de 50 de euro.

Mini-bucătăria a fost de mare ajutor pentru bugetul nostru redus. Prețurile la un restaurant din centru sau de lângă pârtie încep de la 20 de leva pentru o porție. Nu ne-am lăsat deloc convinși de cele câteva cuvinte în română cu care încercau să ne agațe omniprezenții hustlers: „pește proaspăt, mâncare tradițională” – aproape țipau după noi de la intrarea în restaurant. Nu regretăm nimic.

Carrefour market și numeroasele magazine Aldo din Bansko au o ofertă dezamăgitor de anostă și cu prețuri de stațiune. Noroc cu Lidl-ul din Razlog, unde gama de produse e foarte asemănătoare cu cea de acasă.

La spa am fost în Bania pentru că, în Bansko, la Infinity SPA Hotel, intrarea este 28 leva de persoană, iar la Premier 30. Nu zic, e aproape, dar nu se compară cu apa termală din Bania. Daca nu agreezi sauna, te poți bălăci pentru doar 7 leva în piscina rustică a complexului Izgreva din Razlog.

Urcările pe pârtie costă 58 de leva pe o zi intreagă de persoană, sau 48 de leva pentru jumătate de zi (după 12:30) – urcări/coborâri nelimitate. Un leva e azi 2.3 RON.

Totalul? 560 EUR pentru 9 zile în doi oameni, cu tot cu taxe de pod, vignetă, mâncare, cazare, pârtii și benzină.

Apropo de prețuri, Bansko pare să fie într-o curbă ascendentă! Îmi aduc aminte foarte clar prețuri din 2008 de 250 EUR pentru apartament cu 3 camere, 5 nopți, de împărțit la 4-6 oameni, cu tot cu bucătărie.

Video

Nu suntem nici pe departe pricepuți la editare video. Din păcate, asta nu înseamnă că nu încercăm. Am făcut mai jos un mix de tip ghiveci cu momente (care ni se par nouă) importante din Bansko și împrejurimi.

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Currently at home   Dec 23, 2023
  1. Ah, ce dor mi-a fost sa va citesc! Foarte fain si video-ul, ma determina sa le mai dau si eu o sansa muntilor si sa merg cateva zile la ski, la vecini.
    Chiar m-am intrebat, de multe ori, in ce stadiu se afla casuta cu paie si ma bucur sa aud acum ca n-ati renuntat la ea.

  2. Asigură-te că ninge mai inainte, când am plecat noi de acolo parcă era vară :)
    La căsuță nu renunțăm, nu renunțăm! Ba chiar am mai făcut progrese, dar n-am apucat să scriem nimic încă. Foarte curând, totuși!

  3. Hahaha! Ați uitat să menționați c-ați avut carpetă pe perete în cameră! :-)) Și v-am văzut pupându-vă + în costume de baie. Eu nu-s gurmandă, dar mâncarea din Bulgaria chiar e delicioasă (bine, nu aia de pe pârtie). Tavernele bulgarilor le-am recomandat până și austriecilor. :-P

  4. Am avut carpetă, am avut, era bună să nu stai cu spatele lipit de perete :) Mâncare în Bulgaria am mai gustat, inclusiv în Bansko. E bună, n-am ce zice, mai ales dacă găsești un restaurant mai retras și mai liniștit!

Comments are closed.