Cum să-ți faci singur foișor de lemn

Adriana: „Auzi, nu vrei să ne facem o casă? Dacă e foarte ieftină, închiriem garsoniera și ne acoperim rata la bancă.”
Cristi: „Ete na, e super greu să-ți faci o casă. Hai să facem întâi un foișor de lemn. Dacă ne iese ăla, ne mai gândim.”

Și-am început timid. Între timp l-am și terminat… Poate că ne-a luat trei luni (muncind doar weekend-urile), dar foișorul e gata. Nu am avut un plan foarte clar și am mai făcut ajustări pe parcurs, dar suntem mulțumiți de rezultat. Avem mai multe poze decât cuvinte. Dar am lăsat notițe pe ici pe colo pentru cei interesați.

Am creat un model 3D în Google Sketchup, care a servit ca bază.

Model foisor in sketchup

Am construit o ramă pentru podea care se va sprijini pe 6 cubulețe de beton. Am inclus și mici cofraje la colțuri și am mutat rama cu totul pe locul dorit. Am făcut asta ca să nu pierdem vremea cu masurători și boloboace. Am pus rama jos, am însemnat locurile pentru săpat, am mutat rama, am săpat, am pus rama la loc și am turnat betonul.

Pentru că am găsit ușor scânduri de 3 și 4 m, foișorul are o bază de 3 x 4 m.

Platformă podea foișor de grădină

Podea foișor din lemn

Nisip pentru fundație foișor

Tăiat lemn foișor de grădină

Podea de lemn pentru foișor de grădină

Până la urmă am dublat numărul scândurilor transversale din rama de podea. Probabil avem traverse la fiecare 40 de cm.

Cofraj beton foișor de lemn

Cubulețele de beton au latura de cam 25 cm și stau pe jumătate în pământ. Cât betonul era încă moale, am înfipt în fiecare câte o tălpică de metal în formă de „L” care va servi drept suport pentru cei 6 stâlpi.

Talp de metal pentru stâlp foișor

Fundație beton pentru foișor de grădină

Toate scândurile și toți stâlpii au fost cumpărați din Hornbach, fără excepție. Am încercat să găsim alternative, dar, sincer, calitatea lăsa de dorit. Și nu că am fi fost noi foarte pretențioși, dar până și cheresteaua uscată din Hornbach se mai burtește și se mai sucește cum vrea ea. Lemnele pe care le-am văzut la vânzare pe centură erau foarte departe de ceea ce ne doream noi: prea ude, prea strâmbe, prea crăpate, chiar dacă la jumătate de preț. Avem prețurile mai jos, dar, ca idee, un stâlp de 8 pe 8 cm și 3m lungime costă 24 RON în Hornbach. Am transportat cu mașina proprie cam tot, până la 4m lungime.

Fiecare stâlp și scândură a fost șlefuit temeinic cu un șlefuitor electric. Fără el, munca noastră ar fi fost de 10 ori mai grea. Chiar și-așa, cred ca rămânem cu rumeguș în plămâni pe viață.

Șlefuire lemn cu șlefuitor electric

Am făcut mici degajări pentru „L”-urile de metal și pentru ca totul să se potrivească perfect.

Stălp foișor cu dalta

Tăieturi lemn stălpi foișor

Am pierdut vreo două zile și cu „învechirea” lemnului. Adică înțeparea lui repetată cu un cui pentru a crea impresia găurelelor lăsate de cari, lovirea cu ciocanul folosind cuie ruginite, șuruburi, piulițe, chei și alte obiecte contondente, sau zgărieturi și tăieturi cu dalta. Când îl vopsești cu baiț sau lazură, „rănile” astea tind să iasă în evidență. Efectul e subtil, dar interesant.

Învechire lemn cu un cui ruginit

Lemn vintage cu urme de cuie

Învechire lemn cu un șurub

Protejat lemn cu lazură

Am ridicat în picioare stâlpii și i-am unit cu traverse. Mi-ar fi plăcut să nu folosim deloc șuruburi, să îmbinăm totul doar cu lemn, dar s-a dovedit a fi peste puterile noastre. Așa că, șuruburi cât cuprinde, ascunse iscusit sub mici cepuri de lemn.

Pro tip: fă-ți un plan pentru orice tăiere a lemnului mai ales daca nu e de 90°. Fără unelte bune și potrivite, tăieturile la unghi devin frustrante foarte repede. Noi n-am avut de-a face decât cu 45° pentru întăriturile de la colțuri și tot a fost dificil. Cred ca data viitoare aș investi 800-1000 RON într-un tăietor fix cu disc care permite reglarea unghiului de tăiere. Deși oferă servicii de debitare, la Hornbach nu se fac decât tăieturi drepte.

Schelet foișor de lemn

Schelet foișor cu scânduri podea

Detaliu scândură podea foișor de lemn

Margine scânduri podea foișor

Au urmat câteva zile ploioase pe care le-am petrecut în cortișor (adică o încrucișare necuvenită între un cort și un foișor – pentru cei care prind mai greu glumele pe la petreceri).

Foișor de lemn și cort temporar

Foișor de lemn fără acoperiș

Foișor de lemn noaptea

Foișor de lemn protejat cu lazură

Structură acoperiș foișor de lemn

După cum spuneam, am fost atenți să ascundem rușinoasele șuruburi care ne aduceau aminte de eșecul nostru estetico-structural. Rezultatul a fost satisfăcător.

Șuruburi foișor de lemn

Ascundere șuruburi

Foișor în grădină

Foișor și suport de hamac

Pentru câteva săptămâni ne-am protejat de soare și ploaie cu un banner de la McDonalds sau cearșafuri și pături cocoțate precar pe viitorul acoperiș. Apoi, cu chin și cu ajutoare, am făcut acoperișul efectiv. E din OSB foarte subțire (0,8 cm) ales pentru prețul foarte scăzut, dar nu tocmai cunoscut pentru rezistența sporită sau aspectul tocmai plăcut. Dacă cineva se hotărăște să facă ceva asemănător, nu putem decât recomanda un OSB mult mai gros, care nu „face burtă” atât de ușor.

Schiță acoperiș foișor

Probabil schița de mai sus nu are sens decât cu explicații: în stânga-sus avem acoperișul văzut din față, cu pantă înspre stânga; dedesubt avem un detaliu de îmbinare dintre o traversă de acoperiș (scândura verde) și un stâlp transversal de 8cm grosime (pătrățelul portocaliu); în dreapta avem acoperișul privit de sus și un calcul inițial (greșit) de necesar plăci OSB. Acoperișul are 6 x 4 m. O placă OSB are 1,25 pe 2,5 m.

Ne-am gândit mult și bine cum să ne protejăm de ploaie. Am trecut prin smoală, șindrilă, stuf, banner publicitar și țigle din cutii de bere. Ne-am oprit la deloc-romantica membrană bituminoasă. 100 de lei pentru o rolă de 10m cu o lățime de 1m. Are o suprafață albastră simpatică (ardezie) și este incredibil de greu de montat pe căldură. Sfatul cel mai prețios pe care îl putem da celor care vor să deruleze un sul de membrană bituminoasă pe un acoperiș: alegeți-vă o zi răcoroasă sau o să vă plângeți de milă în timp ce scoateți bitum de sub unghiuțe timp de 2 zile. Partea lipicioasă e protejată de o folie transparentă care ar trebui dată jos în timpul aplicării. De la căldura, folia se lipeste de bitumul devenit ciocolată și, în loc să se dezlipească, se rupe. Chin. Durere. Lacrimi. Înjurături.

În mod normal, membrana bituminoasă se lipește cu arzătorul, așa cum pârlim porcul. Nu am făcut asta, pentru că nu aveam porc. Am lăsat totul pe seama soarelui. Se pare că a funcționat.

Acoperiș bituminos pentru foișor

Membrană bituminoasă cu ardezie acoperiș foișor

Acoperiș din bitum pentru foișor

Proiectul părea încheiat odată terminat acoperișul. Totuși, ne-am dat seama că ploaia nu vine întotdeauna de sus și, combinată cu vântul, te face ciuciulete, chiar dacă te credeai protejat în foișor. Așa că, între timp am adăugat un „gărduț” din lambriuri și perdele verticale prinse cu arici. Combinația protejează satisfăcător de ploaie și vânt.

Apoi a venit timpul pentru decorațiuni. Plănuim să desenăm și să sculptăm stâlpii, dar momentan nu am făcut decât mici tentative timide. Ne-am făcut totuși un sistem de iluminat bazat pe led-uri și sticle de Grolsch, care-și face toți banii pe timp de noapte.

Decorațiuni foișor de lemn

 

Lumină pentru foișor

Foișor de lemn noaptea

Foișor făcut complet din lemn

Cât a costat?

Întrebarea românului bine ancorat în realitate este „dar cât ați dat pe el?”. Fix 2800 RON, sau 640 EUR.

Se poate mai detaliat? Da.

Foișor lemn Dimensiuni Cant UM Preț/UM Preț total
Stâlpi verticali 8x8x300 6 buc 23.55 141.3
Stâlpi transversali 8x8x300 3 buc 23.55 70.65
Stâlpi acoperiș 8x8x300 4 buc 23.55 94.2
Stâlpi colțuri 3 buc 23.55 70.65
Ramă scândură podea 2.2x12x400 4 buc 15 60
Traverse scândură podea 2.2x12x300 12 buc 12.5 150
Lambriuri 2m 1.25×9.6×200 2 pachet 45 90
Lambriuri 3m 1.25×9.6×300 1 pachet 65 65
Scânduri podea 2.2x15x400 22 buc 19 418
Suprafață acoperis OSB 0.8x250x125 10 buc 40 400
Traverse scândură acoperiș 2.2x10x400 16 buc 12.5 200
Membrană bituminoasă 10mx1m 4 buc 102 408
Adeziv bituminos 6.5 kg 160
Tălpici metal 6 buc 10 60
Etrieri 6 buc 1 6
Ciment 40 kg 0.45 18
Șuruburi, șaibe, cuie, capse 151.92
Tratament lemn Proxilin 4L  1 buc 49
Diluant lac  1 buc 17
Lazură Baufix 5L  1 buc 50
Lazură lemn  1 buc 50
Lemn balustrade 8x8x300 3 buc 23.55 70.65
TOTAL

2800.37

Dacă crezi că te ajută, poți să descarci modelul de foișor (sketchup)

Update după un an: foișorul stă în picioare bine-mersi, a avut și zăpadă pe acoperiș, a trecut prin ploi și vânturi. Poate s-a mai decolorat lazura și ar mai merita un strat nou, mai ales pe podea, dar în rest arată impecabil.

Update după încă un an, februarie 2019: totul e ok, am decis să-l închidem pe două laturi cu lambriuri și pe alte două cu plastic ca să-l folosim ca depozit pe timp de iarnă; membrana de plastic nu e ieftină, dar efectul e interesant; toate geamurile se pot rula foarte ușor în sus vara; poze noi un pic mai jos.

Foisor de lemn închis cu plastic Închidere foișor cu membrană de plastic transparentă

Așa că, challange completed, ca să zic așa. E greu doar în doi și sunt unele etape unde e chiar imposibil. Dacă nu aveam ajutoare în momentele cheie nu l-am fi terminat nici până astăzi. Așa că mulțumim colaboratorilor. Dar se poate. Și acum că e gata… ni s-a părut ușor :) Așa că facem o casă.

 

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  În America de sud, noua noastră Asie   Nov 15, 2019
 1. Multumim pentru informatiile pe care ni le oferiti si felicitari pentru proiectul reusit. N-am prea inteles cu energia electrica cum a-ti procedat. Eu deja va vedeam pe energie verde cu panouri solare si eoliana. Mult succes in continuare!

 2. Multumim pentru descrierea detaliata si pt. pozele sunt profesionale.
  Intrebarea mea e daca ati fost multumit de lacul Baufix avand in vedere ca e foarte ieftin si cu cate straturi se da?

  1. Salut,
   A funcționat cum trebuie, după mine. Se cheamă „lazură” ceea ce-am folosit noi, nu e tocmai un lac. Și nu e lucios după aplicare. L-am dat în două straturi și a ieșit un maro închis plăcut. Cam cum ne așteptam. Nu pare să ofere o super-protecție, poate și pentru că nu am finisat prea bine suprafața înainte de a trata lemnul.
   În schimb, avem un suport de hamac făcut de noi pe care l-am tratat cu 4-5 straturi, pentru că a stat afară în ploaie multă vreme. Acolo a devenit mult mai închis la culoare iar suprafața lemnului nu se mai udă, face broboane care alunecă apoi. Presupun că depinde de nivelul de protecție pe care ți-l dorești.

 3. felicitari, lucrarea voastra m-a inspirat, lucrez la un proiect similar dar pe structura din teava rectangulara si placa din beton…am o intrebare, vad in lista de materiale doua tipuri de lambriu, dar pe care nu le vad aplicate nicaieri…ultima poza nu este cu foisorul in varianta finala, acesta a mai suferit modificari estetice ? cred ca o eventuala inchidere pe contur cu o balustrada ar aduce mai mult cu ideea casica de foisor…

  1. Spor la treabă atunci!
   Foișorul nostru a suferit unele modificări, din „cutie cu perdele”, în bucătărie, în atelier. A stat gol peste iarnă, „despuiat” de perdele și mobilier și acum se umple iar. Lambriurile există deja pe două laturi, sub o „balustradă” de lemn de 80×80 cm. Atâta doar că nu am adăugat noi poze mai recente. Practic am închis foișorul pe două laturi până la aproximativ 1 metru. Dacă tranziția spre atelier va continua, probabil îl vom închide de jur împrejur. Dar sigur punem poze noi până atunci.
   Numai bine!

 4. SAlut!

  Am in lucru un foisor in genul celui descris de tine si m-am lovit de tratarea lemnului.
  Din devizul tau observ urmatoarele „tratamente”: lazura baufix, proxilin si alta lazura fara nume
  Poti detalia te rog daca le-ai dat una peste alta sau au fost pentruzone diferite….la partea de tratarea lemnului nu am inteles nimic…
  Practic acum caut in disperare un tratament ieftin si eficace pt tot foisorul!

  1. Salut Răzvan,
   Tot foișorul a fost tratat cu lazura Baufix nediluată. În plus, ne-am gândit noi că ar fi o idee bună să tratăm structura de sub podea mai întâi cu Proxilin. Un fel de extra-protecția anti-insecte. În rest, doar lazură. Dacă o dai în mai multe straturi, se închide la culoare și creează un strat dur din ce în ce mai gros pe lemn. După un an, zonele tratate într-un singur strat s-au decolorat și pătat pe alocuri. Zonele tratate cu cel puțin 2 straturi sunt mult mai stabile.

 5. Felicitari pentru realizare! Vreau sa incerc construirea unui astfel de foisor. Ma puteti ajuta cu schita in format digital (Sketchup)? Multumesc frumos!

 6. Toată stima pentru încrederea in puterile voastre si pentru ambitia de a nu va lasa la mâna lui ,, Dorel „.Am sa folosesc experiența voastră. Mulțumesc mult !

 7. Sunteti niste oameni extraordinari. Genul care ma face sa fiu mindru ca sunt roman. Bravo! Aveam 2 saptamini sa ma hotarasc daca sa cumpar o bucatica de pamint linga oras. Acum nu mai stau pe ginduri. Am sa fac investitia chiar daca vreo 3 ani nu o sa am bani de construit casa. Ajunge si un foisor sau ”atelier” pentru inceput. Va mutumesc ,mi-ati fost de un real ajutor.

  1. Salut Marian,
   Acum avem o casă, dar ne aducem aminte cu mare plăcere de zilele (și nopțile) petrecute în foișor, pe vremea când acoperișul lui era singura protecție anti-soare (și anti-ploaie) de pe terenul nostru.
   Construirea lui a fost interesantă, plăcută și plină de învățături noi. Sunt sigur că o să fie la fel și pentru tine.
   Felicitări pentru decizie și mult succes!

 8. Pe langa informatie, atat de pretioasa, am savurat și povestea. Voi incerca si eu cu sotia, vara asta, aceași aventura, deci pregatirea este esentiala, fizica si psihică. Multumesc.

 9. Sunteti foarte buni, empatici, sinceri, rabdatori si meticulosi! Felicitari pentru modul de realizare, descrierea operatiunilor si pozele afisate! Se vede ca v-ati documentat destul de bine si ca aveti talent. Succes in continuare si informati-ne si pe noi despre realizarile voastre. Multumim!

 10. Felicitari !!! Pe scurt: vreau si eu sa-mi fac un foisor. Prenumele meu: Cristian, prenumele sotiei Adriana. Interesanta potrivirea…. nu ? Vom vedea ce va iesi insa articolul vostru e….cum tre sa fie.

 11. In primul rand va felicit pentru ce ati reusit.
  Am o intrebare: cum ati montat in beton stalpiide sustinere? Nu am inteles. Ati folosit profile de feronerie?

  1. Salut Ovidiu,
   A fost simplu: în betonul încă moale, am înfipt câte un suport metalic. Poate se numesc „profile de feronerie”, dar nu sunt sigur.
   Ca sa nu se afunde in beton, le-am sprijinit delicat cu niște șipci. Stâlpii stau la 2cm distanță față de beton.
   Suporții de care vorbesc arată așa:
   |__
     |

 12. Salut!
  Foarte bun articolul, in sensul ca este foarte explicit (materiale utilizate, costuri, etape de constructie, explicatii de rigoare etc.)…
  Din ce am cautat si implicit gasit pe internet, articolul vostru este cel mai practic pentru a face pe cont propriu un foisor…
  Felicitari!

 13. Pentru inchiderea adecvata a verandelor OblonKompact ofera inchideri terase prin sistemele noastre foarte profesioniste cu rulouri transparente incasetate sau neincasetate sau incasetate sau folie cu capse si bride sunt perfecte pentru izolarea de verande si soproane, iar OblonKompact este o firma profesionista si prompta.

  1. Foarte interesant rezultatul final, felicitări! Cu totul alt stil, dar foarte atractiv. Avem și noi în plan un foișor versiunea 2, undeva în vara asta, unul mai mare, circular și poate cu un loc de făcut focul. Dar schițele nu sunt gata încă. Mulțumim pentru link.

 14. Fix dupa modelul vostru am facut si eu foisorul si a iesit super tare. Oricum am luat ideea de baza la care am mai adaugat eu! (gard de jur imrejur pana la buric)
  Nu am poze dar poate am sa fac si am sa revin)

 15. Am facut si eu un foisor dupa schema voastra (putin modiicata) si a iesit super! Bravo!!!
  L-am facut tot deasupra pamantului si am folosit teava PVC in care am infipt lemnul pe care se sprijina centrul foisorului. Am evitat ingroparea lemnului in pamant ca sa nu putrezeasca. Pacat ca nu am facut poze…am fost plin de praf deoarece am netezit tot lemnul cu flexul si smirghel.

  1. Hmm… Din păcate nu. Le-am primit de la cineva care are casa plină de leduri si cred că le ia de pe site-uri gen aliexpress sau ebay. La noi nu am vazut niciodată exact modelul ăla. Dar sunt sigur că merge cu bandă de leduri, tăiată în bucățele și bucățelele lipite cum trebuie între ele. Electrician expert (sau măcar bun) nu sunt nici pe departe… :)

 16. Salut Cristi & Adriana.
  Am gasita acest articol si mi-a placut ce vad, ce si cum ati realizat si doresc sa-mi construiesc si eu ceva asemanator.
  O intrebare am daca se poate raspunde. Ati facut demersuri si ati obtinut si o aprobare, autorizare a constructiei (fosisor) sau…..ati dat drumul la lucrare si asa. Intreb deoarece in ziua de azi pentru orice construiesti, orice infigi in pamant sau orice cana de beton ce o torni iti trebuie cel putin din partea primariei o aprobare.

  Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

© Copyright 2011 - 2019 cristisiadriana.ro. Toate drepturile rezervate. v4.0