Cinque Terre: Corniglia

După o pauză de câteva ore în Vernazza, nevoia de adrenalină ne-a împins mai departe. Am continuat traseul către Corniglia, următorul sătuc de pe listă. Ne simțeam puternici și invincibili. Calculele noastre ne plasau pe străduțele umbroase ale Cornigliei peste o oră și jumătate. Dar ne-am supraevaluat condiția fizică și am subevaluat dificultatea traseului. După o serie interminabilă de suișuri și coborâșuri, pe o caldură sufocantă, rămași fără apă și mâncare, cu buze uscate și mușchi întinși la maxim, cu moralul la pământ și complet lipsiți de speranță, cădem pradă extenuării și ne prabușim pe marginea potecii, în praful cald, în slow-motion, mână în mână, spunându-ne „te iubesc” din priviri, pentru ultima oară, în timp ce totul se face negru… Pe lângă noi trec grupuri de turiști grași care manânca Snickers sau fumează… Suntem brusc salvați de o revelație năucitoare: realizăm că Adriana mai are o sticlă de apă în rucsac și un sandwich cu brânză! Ne ridicăm lazarian din praf și, revigorați, zburdăm prin livezi de măslini și vii terasate. Ajungem în scurt timp în Corniglia.

Drumul spre Corniglia, Cinque Terre, Italia

Cinque Terre este un Parc Național pe coasta de vest a Italiei, parte din Liguria. Este faimos în primul rând pentru cele 5 sate/orașe înșirate de-a lungul coastei: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore. Este unic și superb pentru că întreaga coastă a fost artificial terasată timp de mai multe generații, creând mii de kilometri de ziduri de piatră, îmbinate ingenios, fără vreun fel de mortar. Satele sunt conectate prin poteci de picior înguste și șerpuitoare, unde am petrecut ore intregi, urcând scări de piatră, printre măslinii și viile cățărate pe pantele abrupte.

Intrarea în sat se face pe un fel de alee săpată între viile localnicilor. Am fi ratat-o cu ușurință dacă nu ne-ar fi ajutat portarul unei parcări. Corniglia e un borgo micuț cu străzi înguste mărginite de ziduri de piatră, amintit în Decameronul lui Boccaccio. Este situat cam la 100 m deasupra mării și dacă vrei să ajungi la una dintre cele două plaje micuțe de la poalele versantului, trebuie să fii destul de viteaz și să te încumeți să cobori cele aproximativ 400 de trepte. O altă variantă (aleasă de noi) este să iei microbuzul până la gară (inclus în cardul de transport).

Magazin cu suveniruri în Corniglia, Cincue Terre, Italia

Pizzerie în Corniglia, Cinque Terre, Italia

Oameni pe stradă în Corniga, Cinque Terre, Italia

Corniglia ni s-a părut mai mic și mai puțin spectaculos decât celelalte sate. Este înțesat de magazine de suveniruri (aranjate de altfel cu mult bun gust) și o piață centrală minusculă, în care sunt înghesuite 3 terase și o biserică. În spatele bisericii, cu poarta desenată direct pe peretele lăcașului de cult, e un teren de fotbal pietruit pentru micii enoriași. De pe teren, peste parapetul de piatră, vezi marea.

Stradă în Corniglia, Cinque Terre, Italia

Corniglia, Cinque Terre, Liguria, Italia

Magazin de suveniruri în Corniglia, Cinque Terre, Italia

Pe una dintre străduțe sunt săgeți către aeroport. Le urmăm curioși și ajungem la „aeroportul” desenat cu cretă pe o mică terasă, aproape ca un balcon, unde sunt instalate telescoape cu plată. Dedesubt e întinsă marea, în lateral se vede Manarola.

Străzile înguste ale satului Corniclia, Cinque Terre, Italia

Biserică din Corniglia, Cinque Terre, Liguria, Italia

Clădiri vechi și străzi înguste în Corniglia, Cinque Terre, Liguria

Turiști pe străzile înguste din Corniglia, Cinque Terre, Liguria

O altă atracție a Cornigliei ar putea fi considerată și gara. Cu o priveliște superbă asupra mării și țărmurilor, străjuită de două tuneluri negre, gara Corniglia e mică și cochetă. O să luăm trenul înapoi spre Monterosso și apoi Vernazza, pentru a-i poza micul port pe înserat. Zăbovim în sate și bântuim trenurile pâna târziu în noapte. Apoi ne întoarcem la hotel, în La Spezia. Mâine e ziua noastră și avem programat, ca niște romantici autentici, o plimbare pe Via dell’amore și prin Manarola.

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Currently exploring Colombia by motorcycle for a couple of months   Nov 15, 2019