Cum să economisești bani – o serie de idei

Crezi că suntem curajoși – chiar un pic nebuni – și că nu vei putea niciodată să călătorești ca noi? Atunci citește articolul acesta, este special pentru tine. Ne-am gândit să inițiem o serie de articole în care să punctăm și mai clar scopul acestui blog: vrem să încurajam oameni obișnuiți să creadă în puterile lor și să călătorescă, să indrăznească să vadă dincolo de spațiul și de confortul cu care sunt obișnuiți și să experimenteze.

Sunt mulți care mărturisesc cu părere de rău că ei nu pot călători pentru că nu au bani. Ghici ce? Nici noi! Doar prioritizăm și economisim. O să îți împărtășim câteva dintre metodele personale despre cum să economisești bani ca să călătorești mai mult, metode care pe noi ne-au ajutat în ultimii ani.

Monede la borcan
Colecția noastră de monede la borcan

Recunoaștem, am călătorit tot timpul ieftin. La început o făceam de nevoie și tânjeam după camera de hotel de 4 – 5 stele, pentru că asta vedeam în filme și în reclame. Apoi, deși sumele alocate vacanțelor au crescut și ne-am fi putut permite, am continuat să călătorim în acealași fel. Astfel am putut vizita mai multe locuri sau am prelungit perioada de ședere. Am început timid cu câteva vizite scurte la vecinii noștrii bulgari și unguri, apoi ne-am avântat în prima experiență vest-europeană însoțită de participarea la festivalul Rock Werchter 2008. Scurtă incursiune în universul belgian și olandez ne-a plăcut și am continuat cu Italia (Roma, Bologna, Modena, Florența), Grecia (Thasos) și Croația. Din 2011 ne documentăm parțial călătoriile aici (vezi arhiva), iar India a venit ca un pas normal în schema noastră de a „descoperi lumea” la preț redus. Cele mai mari reduceri de cheltuieli au fost totuși atinse în perioada de voluntariat în Malaezia.

De ce să călătorești? Nici măcar nu este neapărat necesar, dar fii sincer și recunoaște că îți dorești să vezi locuri noi și poate oameni diferiți. Cred că ni se trage din curiozitatea cu care ne naștem și care stă la baza dezvoltării noastre ca indivizi. Dar nu intrăm acum în detalii. Despre beneficiile călătoriilor în general o să ne facem timp să îți povestim pe larg într-un alt articol. Pentru moment îți spunem doar că cel mai important lucru pe care l-am învățat până acum – valabil nu doar în călătorii, ci și în restul timpului – este că poți face orice îți dorești! Inclusiv să călătorești mult și cu bani puțini. Noi nu suntem cu nimic speciali și reusim să călătorim destul de mult (după cum cred unii), chiar dacă prea puțin (față de cât am vrea noi).

Iată câteva dintre metodele pe care le aplicăm pentru a putea să călătorim mai mult. Toate soluțiile oferite mai jos sunt testate personal și funcționează.

Pentru vacanță

Pentru acasă

Mai mult, publicăm cât se poate de detaliat cheltuielile zilnice din locurile pe care le vizităm. Deseori includem totaluri, categorii, medii zilnice, câteodată grafice!

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Currently exploring Colombia by motorcycle for a couple of months   Nov 15, 2019