Ce este CouchSurfing și cum călătorim noi

Ce este Couch Surfing?

Este un sistem care îți permite să cunoști oameni din toată lumea, să te duci să stai la ei în casă sau să primești oameni la tine.
„Couch Surfing” înseamnă în primul rând ideea de „a te muta din casă-n casă, preferabil din prieten în prieten”. Pe site ei spun ca este „your ticket to explore the world”, sau „hospitality exchange network”. Mulți o să spună că e un mod ieftin de a călători prin lume.

Ce e Couch SurfingCum am aflat de CS

Ne-am făcut cont pe CouchSurfing pe 27 noiembrie 2010. Cu câteva luni înainte auzisem de la un prieten despre un site care îți permite să „te duci și să stai la oameni în casă”.
Evident, câteva luni de zile am ignorat complet recomandarea. Suntem prea sceptici, prea constienți de potențialele riscuri și prea bine ancorați în realitate ca să credem aberații de genul ăsta.

Până la urmă ne-am făcut totuși un cont și am încercat să completăm cât mai sincer o pagină de profil. Nu e primul formular de genul ăsta pe care-l completăm, unele întrebări sunt comune („Personal Description”, „Music, Movies, Books”, „Philosophy”), altele sunt legate de călătorii („Locations Traveled”), iar altele erau noi și ciudate: „Type of People I Enjoy”, „Teach, Learn, Share”, „Couch Information”.
Le luăm totuși pe rând și reușim să completăm toate câmpurile cu mici ezitari și poticneli (Ce poze alegi să arăți comunității? Cum te descrii ca să pari plăcut, dar să fii sincer în același timp? Ce scrii la „One Amazing Thing I’ve Seen or Done”?). Oricum, ne descurcăm onorabil și suntem mulțumiți de rezultat. Poți să ne vezi profilul aici, dar trebuie să fii logat pentru asta.

Aș zice că primul contact cu site-ul a fost un pic ciudat și că nu aveam cine știe ce așteptări, dar astăzi putem spune că e o parte importantă din felul nostru de a călătorii.
Ce este Couch Surfing

Cum funcționează CouchSurfing

Oameni din toată lumea (peste 3 milioane de membri astăzi) se înscriu pe site și oferă găzduire sau călătoresc stând în casele altora. E foarte simplu. Nu este vorba de un sistem bazat pe reciprocitate individuală. Adică nu sunt obligat să primesc o persoană la care am fost găzduit, și oricum, lucrul asta se întâmplă destul de rar. Nouă ni s-a întâmplat de câteva ori pentru că am rams prieteni cu mulți dintre oamenii pe care i-am întâlnit.

Te-ai hotarat la o destinatie, să spunem Spania și vrei să încerci un mod alternativ de a călători. În primul rând vrei să cunoști oameni, pentru că ești satul de roiurile de turiști zgomotoși care iau cu asalt aceleași și aceleași monumente, plaje, muzee, ruine, hoteluri și aeroporturi. Vrei informații de la un localnic, care să te ajute să te descurci într-un oras străin, care să-ți dea sfaturi despre poliție, despre biletul de tramvai, zonele râu-famate, mâncarea tradițională, obiceiuri, probleme sociale, viața de noapte, etc.
Un licalnic îți poate oferi mult mai multe informații decât o cărticică sau wikipedia.

După ce-ai ales destinația, să zicem Malaga, îți planifici cât de cât ruta: vreau să stau 3 zile pe lângă Malaga, la plajă, 3 zile prin Alpujarras pentru că am auzit că e un parc național mișto, 3 zile pe lângă Granada, 2 zile lângă Sevilla, una în Cadiz și pe urma înapoi la aeroport. Te uiți pe o hartă, identifici orașele prin care vrei să treci sau în care vrei să stai și pe urmă te duci pe CouchSurfing și faci o căutare. E bine să faci asta cam cu 2-3 săptămâni înainte de plecarea planificată, uneori chiar mai devreme pentru locurile foarte turistice. Noi folosim Google Maps, e foarte simplu să-ți creezi propriile harți, poți să pui pe ele puncte, descrieri, rute. Uite de exemplu harta noastra pentru Slovacia și harta pentru Spania.

In general nu vrei sa-ti planifici intreaga excursie pornind de la locurile unde gasesti un pat liber. Iti faci un plan si apoi vezi daca sunt oameni pe care ii poti intalni acolo. Daca e vorba de bani, exista si hosteluri ieftine si corturi.

Căutarea în site te lasă să alegi o destinație, status-ul oamenilor (yes/maybe/cofee or drink), numărul maxim de oameni pe care-i primesc în casă, etc, etc. În funcție de filtre primești rezultate. Ordinea în care sunt afisate rezultatele e o combinație de mister și magie neagră. Nu e garantat că primul e bun și ultimul e prost. Trebuie să citesti profilul fiecăruia și să te decizi pe cine ai vrea să întâlnești.

Sunt câteva semne de profile/oameni de evitat, deși nu e neaparat o regulă:

 • nu au nici o poză la profil
 • descrierile sunt incomplete sau lipsă
 • nu au prieteni sau nu au referințe
 • mai rău: au referințe negative (citeste cu atenție referințele negative, nu sunt toate demne de luat în seamă) – dar dacă vezi 5 referințe negative, fugi!
 • nu răspund la request-uri de găzduire (procentul de la „couchsurf requests replied to” e mic – noi personal nu trimitem la oameni care au sub 50% pentru că investim prea mult timp în a citi profilul și a compune o cerere personalizată.)

Când te-ai hotarat, trimiți un CouchRequest, sau o „cerere de găzduire”. Aici regulile sunt pur și simplu de bun simț: fii clar, fii respectuos, explică cine ești și de ce vrei să stai în casa lui, spune-i planurile tale și leagă-te de chestii din profilul omului: aveți ceva regizori de film preferați în comun, ați călătorit în același tări, aveți același job, aceleași interese? Orice, dar fii sincer și oferă informații pe larg. 5 rânduri sunt prea puțin. Adresează-te folosind numele mic (nu username-ul), scrie scrisorica așa cum ai învățat la scoală, cu formule de început și încheiere, cu cap și coadă. Evident, în functie de ce ai scris tu acolo, omul se hotărăște dacă vrea sau nu să-și piardă timpul cu tine, dacă ești interesant, dacă ești „safe”. Nu uita că o să-ți citească probabil întreaga pagină de profil, pe care vrei să o completezi cum trebuie.

Pagina de profil

Luând pe rând câmpurile ce trebuie completate, vă spunem câteva dintre alegerile și recomandările noastre:

1. Username, first name, last name, email, phone, birthday, ethnicity, etc

Noi recomandăm cu să oferi date reale. Diferența dintre CS și alte rețele sociale este simplă: pe CS scopul este să întâlnești fațâ în față oamenii cu care inițial te-ai conectat virtual. Având în vedere că tot sistemul e bazat pe încredere reciprocă, probabil e o idee bună să pornești relația într-un mod cât mai sincer și mai deschis.

2. Location

Cred ca e destul de evident până acum că nu prea are sens să dai o adresă falsă în faza asta.

3. Travels

Aici poți pune ce vrei, cum vrei. Unii nu le pun deloc, dar fiind un site cu și pentru călători, noi am recomanda să introduci încetișor măcar căteva din locurile vizitate.

4. Languages

Aici alegi limbile pe care le cunoști și, foarte important, gradul de cunoaștere al limbii (beginner | intermediate | expert). Nu te subevalua dar, atenție mare, dacă nu te poți uita la filme în engleză fără subtitrare în română, dacă nu ai citit măcar o carte în engleză (nu ma refer la un comic book) și dacă nu ai ceva ani de studiu al limbii în spate, poate că nu e o idee bună să alegi „Expert”. Nu de alta dar, după cum spuneam, scopul e să întâlnești oameni față-n față și, în final, chiar să porți conversații interesante cu ei într-o limbă străină.
Două variante bazate pe experienta noastră:

 • A) Nu e neapărat nevoie să știi o limbă străină. Am fost găzduiți de oameni care nu vorbeau o boabă de engleză sau română și cu care ne-am putut întelege excelent pentru că erau foarte primitori și expresivi;
 • B) Am cunoscut pe cineva care trecuse „English – Expert” la profil, dar care avea un vocabular limitat cam la 20 de cuvinte. Conversația a fost foarte dificilă și experiența mai puțin plăcută.

Atenție! Atunci când cineva te caută pe CS și limbile din profilul lui nu sunt compatibile cu limbile din profilul tău (sau dacă sunt compatibile doar la nivel „beginner”), atunci îi apare un mic mesaj roșu care spune „language barrier exists!”.

Preview pagina de profil CouchSurfing Cristi si Adriana

5. Personal description

Zona conține mai multe câmpuri:

Current mission – Orice-ți trece prin cap. Ce ai de gând să faci în anii următori, ce e important pentru tine, ce te definește? Atenție că apare tot timpul în susul paginii tale de profil, ca un fel de slogan personal. Apare și în rezultatele căutărilor.

Occupation – N-ai decat să treci „Traveler”, „Nomad” sau „Enjoying life”. Noi am preferat să trecem job-urile reale. Cu cât știi mai multe informații despre persoana pe care vrei să o întâlnești, cu atât poți evalua mai bine gradul de compatibilitate. Chiar dacă nu ne place, jobul ne reprezintă (intr-adevar, doar într-o mică măsură).

Education – la fel ca mai sus

All about you – Probabil partea dificilă pentru mulți. E important să te descrii sincer. Felul în care te prezinți atrage oameni asemănători cu tine. Ai ales să lași zona asta goală? Foarte probabil vei atrage alți oameni cu profile „goale” despre care nu știi nimic și pe care este foarte greu să-i evaluezi în vederea unei întâlniri.

Notă: Tot vorbim de „întâlniri”. Couchsurfing nu are nici o treaba cu dating-ul. N-ai decât să încerci, dar o să fi dat la o parte de întreaga comunitate ca un ciorap murdar. Și rupt în călcâi. Oamenii de acolo nu vor tolera avansuri sau insinuări. Eu nu zic că nu există ocazionale cuplari și acuplări pe CS, dar regulile sunt extrem de clare în privința asta și, mai mult, comunitatea pur și simplu nu funcționează așa.

Revenind, e bine să te descrii clar în zona asta. Cineva care te primește în casa lui sau care vrea să vină să stea la tine, este probabil interesat să știe dacă ești în cluburi pănă la 5 dimineața, îți plac mașinile rapide și femeile cu sâni mari sau poate ești genul căruia îi place natura, sunetul păsărelelor și tricotatul. Sau na, prespun că exista oameni și între acestea două extreme.
În orice caz, pe cât posibil, e bine să eviți e descriere sumară de genul „I like to travel, I am open-minded and easy-going”. Majoritatea pe CS cam așa e oricum.

How I participate – zona asta a fost întotdeauna mai greu de înteles pentru noi, dar am ales să scriem exact ce putem oferi: un loc de dormit, poate o plimbare, poate o paranghelie.

Couchsurfing experience – S-ar putea să fie „none” momentan, dar poate ai incercat să dormi prin casele prietenilor și altă dată? Poate prin liceu, excursii neorganizate, petreceri cu final neașteptat, orice călărit de canapele relevant.

Interests – Ignorată de mulți, e o zonă extrem de importantă, pentru că va completa „all about you”. Ce pasiuni și hobby-uri ai? Ce faci în casă când plouă afară? Unde te duci în weekend-uri?

Personal philosophy – Aici chiar e la liber. Unii dau citate din Kierkegaard, alții din Fight Club, alții pun un mesaj personal despre cam cum vad ei lumea și viața, ce așteptări au, bucurii, dorințe, scopuri.

Movies, Music, Books – Foarte simplu dar, dacă e completată cum trebuie, îți spune multe despre cât de compatibil ești cu alte persoane. Și îti spune și că n-ai mai citit de mult.

People I enjoy – E ca o invitație către genul de oameni care îți plac și pe care ai vrea să-i cunoști.

Teach, Learn, Share – „Pot să explic cum se crosetează în 4 ochiuri cu scăzătură la început de rând. Aș vrea să învăt să bat la tobe.” – evident, totul în engleză.

Amazing thing done/seen – Trece ce vrei. Unii trec cascada Niagara, alții își trec nevasta, alții river rafting, alții faptul că sunt încă în viață și că mai exista încă dragoste pe pământ. Fără mișto, trece ce vrei.

Your opinion – Parerea ta despre proiectul CS. Când îți faci contul nu o să ai habar despre ce e vorba, scrie că ești încă la început și nu ai o parere, dar nu uita să schimbi textul peste câteva luni!

Cristi fiind web developer, se prinde el foarte repede că site-ul te lasa să bagi ceva HTML în text, așa că facem mici ajustări, îmbunatățiri și înfrumusețări, adăugăm o culoare, o poză, o măslină. Profilul nostru e un CV decent și curat, fără cazier.

6. Photos

Recomandam din tot sufletul sa pui poze cu tine, cu fața ta (de preferat să nu fi ascuns(a) sub par sau o mare pereche de ochelari de soare), în situații reale, cu prietenii tăi, în călătoriile tale. Nu pune o singură poză, lumea vrea să știe cine ești. Și tu ai vrea acelasi lucru. Încearcă să alegi pozele cu bun-simt – vrei să se vada ce fel de om ești, dar nici nu vrei să atragi violatori (apropo, violatorii nu prea folosesc CS).

Momentan CS are un sistem… hai să zicem ciudat, ca să nu zicem stupid de ordonare a și management al pozelor. Fii totuși atent(a) la câteva lucruri:

 • Alege poza principală (e ca un avatar, o sa te reprezinte pe întregul site, e prima impresie despre tine);
 • Alege o „Couch Image”. Nu pune o poză cu pisica sau cu turnul Eiffel. Pune o poză cu camera și canapeaua (patul, salteaua) pe care le poți oferi (dacă le poți oferi);
 • Pune descrieri la poze;
 • Dacă ai de gând să pui zeci de poze, organizează-le pe folder-e.

Exemple poze profil CouchSurfing

7. Couch

Status-ul canapelei pe CouchSurfingCouch Availability – Este imperios necesar să setezi „Yes” daă ești sigur și nerăbdător să primești oameni, „maybe” dacă locuiești cu parinții și trebuie să cer acordul lor sau ai un program complicat, „cofee or drink” dacă nu vrei să primești oameni în casă, dar vrei să te întâlnești cu ei, „no” dacă în momentul asta pur și simplu nu ești disponibil pentru întâlniri sau găzduire și „traveling” atunci când ești traveling. Dacă nu faci asta, nu e bine. Alege-ți status-ul cu cap pentru că de el depinde în rezultatele căror căutări apari și câți oameni te contactează. („Last Minute Couch” îl explicăm altă dată)

Preffered gender – NU se referă la orientarea ta sexuală! Este deseori folosit de fete care vor să găzduiască doar alte fete pentru că se simt mai în siguranță așa. Este folosit și într-un mod care nouă nu ne place de câtre băieți care spera la „Lucrul-al-carui-nume-nu-l-menționăm”. Dar până la urmă spune care este sexul persoanei pe care preferi să primești în casă. Încă odată, nu se referă deloc la orientarea ta sexuală.

Maximum surfers – Nu e gândit ca și numarul maxim de locuri din autobuz. Gândește-te câți oameni s-ar simți confortabil la tine în casâ/pat și cu câți oameni te-ai simți tu confortabil în casă.

Wheelchair accessible – dacă ai rampă și tot ce trebuie pentru acces cu căruciorul. Nu de Cora, celalalt, pentru oameni cu dizabilități.

Current photo – Ai ales-o deja în pasul anterior. Sper că nu ți-ai pus o poza cu pisica.

About your couch – Ai acolo o listă de întrebări extrem de utile care te ajută să descrii condițile de cazare. Nu fi zgârcit, dă explicații clare! E important pentru oameni să stie ce capată când vin la tine: o să doarmă cu tine pe un pat de paie într-un pod dezafectat, sau au propria camera cu baie și jacuzzi? Scrie clar despre zona în care stai, cum e transportul în comun, dacă fumezi sau nu, dacă ai 6 pisici sau stai lângă o centrală nucleară. Lumea vrea să știe lucrurile astea.

Sleeping arrangements – shared bed / shared room. Fii foarte clar în zona asta: trebuie să împartă cu tine patul sau camera? Dacă o să pui „depends” descrie mai jos foarte clar ce vrei să spui. De ce depinde? De prezenta celor 4 colegi de cameră ai tai? De numarul de couchsurfer-i pe care i-ai acceptat? Sau de dispoziția ta personală? Fii clar!

Directions to your home – Aici trebuie să fii și mai clar decât mai sus. Nu-ți fă probleme, tu vei alege cui trimiți informațiile astea, dar lumea trebuie să înteleagă clar cum ajunge la tine acasă. Descrie mijloacele de transport în comun, distanțele, dă exemple, unde e aeroportul, gara, stația de autobuz. Poți sa-i iei tu de la aeroport? Tot aici e o idee bună să incluzi și numarul de telefon. Fii clar și descriptiv, informațiile astea ajung doar la cei pe care îi alegi tu.

8. Diverse

În plus, pagina ta de profil o să conțina niște date importante despre tine, afișate în susul paginii:

Niște iconite – dacă ești verified member, sau ambasador (veterani care contribuie la proiect), sau ai plătit o donație (CouchSurfing este era o organizație non-profit bazată pe munca unor voluntari. E treaba ta dacă vrei să le dai bani sau nu. Nu se mai acceptă donații acum. Pe vremea când ne-am facut noi cont, am donat 13 EUR. În schimb, primești primeai o carte poștala cu un cod, bagi bagai codul și aparea o iconiță în plus, de „Verified Member”. Unii aleg să nu o facă niciodată, pentru alții e importantă iconița.)

Verified memberdaca ai plătit donație și ți-ai verificat adresa și numele. Acum se cheamă „Pioneer”.

Vouched for – dacă ești băiat (sau fată) de treabă, membri mai vechi îți dau la un moment dat cate un „vot de încredere” sau „vouch”. Dacă primești 3 din astea, poși la rândul tău să le dai și altora. Ideea este simplă: „vouch” înseamna „am încredere în omul ăsta și garantez pentru el”.

Couch available – Da, nu, poate, cafea, etc
Couchsurf requests replied to – La cât la sută dintre cererile de găzduire răspunzi? Nu contează câte „accepți”, răspunsul poate fi pozitiv sau negativ. Contează să raspunzi. Până la urmă e vorba de reguli elementare de conduită și bun simt. Sistemul e deștept și îți trimite inștiințări și pe email, deci nu trebuie să intri zilnic pe site. Acest număr spune cât de implicat ești în toată treaba asta și cât ești de serios.
Last login – când te-ai logat ultima oara și de unde (poți să dezactivezi chestia asta, noi preferăm să o păstrăm, e o informație utilă în plus)
Member since  – Dacă profilul e bun nici nu mai contează, dar deseori vrem să știm de când are omul cont
Profile views, age, gender, membername, occupation, education, grew up in, ethnicity, website – Exact ce ai completat deja la profil

Prieteni și referinte

Da, poți să ai prieteni ca și pe facebook. Nu interacționezi cu ei în același mod și sistemul e mult mai simplu. Dar, în general, dacă ai avut o experiență pozitivă găzduind sau stând la cineva acasă, poți să adaugi persoana ca prieten și completezi și câteva date adiționale: când v-ați întâlnit, ce fel de prieteni sunteți, v-ați întâlnit față în față (foarte important pentru climatul de încredere de pe site), cât de bună a fost experiența, cât de bine îl cunoști, etc. Sistemul de prieteni și sistemul de referințe sunt conceptele care fac CS să funcționeze. Pentru că, spre deosebire de facebook, pe lângă numarul de prieteni, contează și calitatea legăturii și, mai mult, faptul că ai întâlnit personal oamenii respectivi.

Împreună cu „prietenii”, referințele sunt zona profilului care îți oferă cele mai multe informații despre o persoană. E ca și cum lumea ți-ar da un „review”, sau un „rating”. Fără referinte, CS nu ar putea funcționa. Și pentru că e dificil să dai sau să primești referințe „false”, ele chiar contează. Le citești pe toate (dacă există) și îți faci o idee foarte clară despre ce fel de relații a avut persoana respectiva cu alți vizitatori sau gazde.

Prima întrebare care ne-a venit în minte când am aflat despre CS a fost: dar e sigur? Pai, nimic nu e sigur pe lumea asta. Dar, dacă urmărești sistemul de referințe și îți exersezi la un nivel minim mintea și bunul-simț, nu prea are de ce să nu fie sigur.
Mai mult decât atât, realizezi foarte repede că nimeni nu ar călători din Australia până în Romania ca să-ți fure ție televizorul.

Parerea noastra

Nouă ne place. Eu fiind timid și antisocial din fire, e un exercițiu excelent pentru mine. Adriana și-a îmbunătățit enorm engleza și știe rețete noi de mâncare. Până astazi am găzduit peste 30 de persoane și am stat la 10 gazde. Cu toți am rămas prieteni foarte buni. Cu 3 ne-am revăzut. În total am cunoscut peste 100 de oameni noi. Avem prieteni acum în Australia, Franța, America, Belgia, Italia, Anglia, Suedia, Slovacia, Portugalia, Spania, Brazilia, Norvegia, China, Venezuela. Am călătorit în Sicilia, Slovacia și Spania folosind CS. Deci cu siguranță funcționează, știm asta de multă vreme. Am întâlnit studenți, oameni de 65 de ani, vegetarieni, homosexuali, hitchhikeri, diverse religii, meserii variate, atitudini diferite. Am discutat despre 1000 de subiecte și am aflat despre feluri diferite de a trai, de a munci și de a privi viața.

Pentru noi, CouchSurfing e ceva mai mult decât un pat gratis. Este despre toleranță și despre a întelege că toti suntem diferiți și că asta e un lucru bun.

Oameni întalniți

Am avut plăcerea să cunoaștem zeci de persoane prin sistemul CouchSurfing. Printre cei pe care i-am găzduit (sau ne-au găzduit) se numără:

 • Tom, Lyn și David din Australia
 • Bob, Wes și Grace din US
 • Benjamin din Belgia
 • Giussi si Roberto din Pachino, Sicilia
 • Daniele din Palermo
 • Kate și Julie din UK
 • Marc și Maelle din Franța
 • Hoi To din Hong Kong
 • Rohiman din Venezuela
 • Magnus și Gustav din Suedia
 • Andrey din Rusia
 • Dana, Dusan și Marek din Slovacia
 • Alexandre și Ana din Portugalia
 • Miguel și Ana din Portugalia
 • Guillermo din Spania
 • Ana și Simone din Brazilia
 • Oskar și Matilde din Suedia
 • Sharon din Taiwan
 • Ina, Anna, Isabella și Gerd din Austria
 • Jana din Cehia
 • Simon din Maroc
 • Luis și Angel din Spania
 • Mateusz din Polonia
 • Ilze din Letonia
 • Efi și Vasilis din Grecia
 • Grace din US
 • Mattia, Thomas și Paolo din Italia
 • Haleh, Christel și Jessica din Canada
 • Gordon din China
 • Anne-Laure , Geoffrey și Charlotte din Franța
 • Anja și Dennis din Slovenia și Franța
 • Merieke și Jonas din Germania

Link-uri

Site-ul CouchSurfing: www.couchsrufing.org
Profilul nostru pe CS (trebuie să ai cont)
Citește neparat zona oficială despre couch surfing

Ești membru CouchSurfing sau ai de gând să-ți faci un cont? Ne-ar placea foarte tare să aflăm părerea sau gândurile tale! Lasă-ne un comentariu mai jos.

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Currently exploring Colombia by motorcycle for a couple of months   Nov 15, 2019
 1. Salut, in primul rand felicit intiativa voastra de-a explora lumea alaturi de CS, deoarece foarte putini romani accepta sa calatori in asa mod sau sa se cazeze in hosteluri. Dar as avea doua intrebari pe care doresc sa va intreb:
  1. S-a dat vreun hostel drept persoana fizica pe CS?
  2.Am auzit ca CS v-a implementa un sistem cu plata pentru cazarea pe canapea, este adevarat?

  Toate cele bune.

 2. Salutari!
  1. Stim ca exista persoane fizice sau juridice care incearca sa capete avantaje de pe urma CouchSurfing. Noi nu am avut niciodata probleme in sensul asta pentru ca sunt destul de usor de identificat astfel de persoane (sistemul de referinte chiar functioneaza). De obicei exista persoane care detin un hostel sau bed&breakfast in zonele turistice si care in extra-sezon sunt implicati si in CS. Unii de placere, altii cauta profit. Sunt totusi sigur ca promovarea unui hostel pe CS nu va functiona, pentru ca nu e ca un „fan page” pe facebook unde doar dai un like, aici comunitatea chiar da la o parte usor profilele nepotrivite prin referinte.

  2. Sunt multe zvonuri acum de cand CS nu mai este organizatie non-profit. Si sunt mai multe comunitati de genul asta online, unele implementeaza un sistem de donatii/plati, altele sunt gratuite.
  Suntem siguri ca vor veni schimbari majore in CS acum ca si-au schimbat statutul. Dar nu stim exact la ce sa ne asteptam si momentan, ne bucuram de ce are sistemul de oferit :)

 3. Salutare, sunt noua pe CS. Sunt din Republica Moldova. Vreau sa aflu mai multa informatie de la oamenii care au calatorit si au intilnit diferite natiuni. Vreau sa va felicit ca ati reusit sa calatoriti in atitea tari si ca ati avut ocazia sa primiti la gazda atitea natiuni. CRed ca e un lucru foarte frumos in aleasi timp foarte interesant! :) Cum as putea sa va vad pe CS?

 4. Buna Anastasia. Daca esti membra CS poti sa ne vezi profilul aici. Status-ul nostru e „Traveling” pentru ca plecam in curand la plimbare din nou :) Spune-ne ce informatii te intereseaza mai exact si incercam sa-ti raspundem aici.

 5. Couchsurfing-ul iti da sansa sa cunosti localnicii, sa dormi in casa lor, ceea ce mie cel putin mi se pare un lucru extraordinar. Practic te integrezi in peisaj, devii mai mult decat un turist. Iti poate schimba viata, perceptiile despre alte tari/popoare; si da, nu este doar un loc gratis de dormit.

  Inceputul nostru pe CS este timid, am gazduit doar. Am participat la un singur meeting in Viena de anul nou si a fost o experienta WOW. Ne-am strans vreo 30 de oameni din toate colturile lumii si ne-am inghesuit intr-un pub pe care l-am asediat. O sigura iesire la cafea in Brasov cu o tipa din Grecia si un tip din US. Sunt putine experiente dar le-am trait intens. Si nu ne oprim aici!

 6. Corect. Noua ne place tare, de-abia asteptam sa-l incercam din nou, pentru ca in India e foarte dificil… Dar am renuntat de ceva vreme sa mai incercam sa convingem lumea de avantajele CouchSurfing-ului, pentru ca am realizat ca pur si simplu nu e pentru toata lumea. Cunoastem multe persoane, inclusiv printre prietenii apropiati, care nu pot sau nu vor sa-l incerce. Cateodata e vorba de „comfort”, de senzatia ca depinzi de gazda, alta data e vorba frica, etc. Dar asta e un lucru bun pana la urma. E bine ca exista moduri diferite de a calatorii, pentru oameni diferiti.
  La intalniri nu prea am avut ocazia sa participam, probabil e un fel de „nivelul urmator” pentru noi, am ajuns doar o singura data la un „language exchange” in Granada si atat.
  Oricum, noi suntem pe deplin multumiti de cum au decurs lucrurile pana acum, nu am avut experiente negative si de-abia asteptam sa ne intoarcem in „sistem”!
  Salutari si succes!

 7. Am intrat intimplator pe blogul vostru! Nici nu am apucat sa vad daca sunteti din Bucuresti. Am parcurs rapid si am inceput sa citesc pentru ca nu stiam ce este couch surfing-ul! Foarte tari comentariile voastre! Am ris cu lacrimi… am si recitit de dragul comentariilor! Despre CS nu am inca o parere. Pe voi,de exemplu, v-am primi cu mare drag. Cu si mai mare drag am vrea sa calatorim impreuna cu voi! Sotul meu lucreaza in India dar noi nu am fost in vacanta in India si dupa parerea lui nici nu ar trebui sa o facem prea curind! In fine, e primul comentariu trimis cuiva, dar, realmente mi-au placut mult comentariile voastre!

 8. Buna Cristiana si bine ai venit! Multumim frumos pentru aprecieri. Suntem din Bucuresti si, momentan, inca in Bucuresti… Am vrea sa fim pe o plaja, undeva, dar trebuie sa mai asteptam putin :) Nu ne-am gandit la planuri noi pentru India, desi este foarte probabil ca ne vom intoarce acolo la un moment dat. Tinem legatura!

 9. Am si eu 2 intrebari . Ce te faci cind nu cunosti foarte engleza sau si practic de loc limba tarii gazda ( italiana, spaniola etc) ?

  Cum voi comunica cu persoanele care ma cazeaza ? Cite ceva la general vb , dar discutii interesante nu le poti duce ca nu stiu suficient limba .

  Rezulta ca in afara de merci, buna ziua si la revedere nu poti vbi nimik .

  2. Are rost sa lasi la persoanele care ma cazeaza documente, bani , Ipad etc . care sunt garantiile ca nu ramin fara ele sau fara o parte de bani si nu am certuri /litigii cu stapinii casei ?

  As dori sa aflu mai multe despre securitatea bunurilor si banilor , documentelor de la dvs

  Va multumesc

 10. Salut Vitalie,
  De obicei e necesara o limba comuna, chiar la nivel de incepator… Altfel, cred ca experienta poate avea de suferit.
  Garantii in adevaratul sens al cuvantului nu exista. Este doar o intelegere nescrisa ca te afli printre oameni de treaba.
  Cred ca e important de inteles ca „surfing-ul pe canapea” are ca scop principal schimbul cultural sau de experienta. Luat doar ca si „cazare gratis” conceptul are de suferit.
  Pot sa-ti spun doar ca experientele personale (peste 60 de schimburi pana acum) au fost in general conform sau peste asteptari.

 11. Salutare frumos siteul vostru da mi si mie cateva detali cum pot utiliza couchsurfing merci mult (stelu)
  E-mail ul meu este
  Stelyannvan@gmail. Com

 12. Buna! Auzisem de aceasta comunitate, fara a-i sti numele. Azi v-am descoperit.V-am citit si recitit. Cu siguranta voi deveni membru, dupa ce aprofundez cu sotul subiectul. Va multumesc pentru tot ce impartasiti din experienta voastra.

 13. Eu n-am intrat o perioada foarte lunga de timp pe contul de couchsurfing. Asa ca, odata reintrata am vazut procentul de 0 (zeroooo!!) la requesturile de cazare. Am crezut ca daca trimit vreun mesaj sau ceva inapoi se schimba lucrurile. din pacate la fel de…zero a ramas:(

 14. Bună Ana, cred ca de fapt vorbești despre „rata de răspuns la request-uri”, adică la câte cereri de cazare ai răspuns. Nu cunoaștem exact algoritmul de calcul, dar cred că dacă nu verifici contul din când în când (CS ar trebui să trimită și email-uri de notificare), procentul scade la zero. Nu ai cum să-l ridici decât așteptând vreo 6 luni (se resetează la un moment dat) și având grijă să răspunzi la cereri (chiar dacă raspunzi negativ). Dacă nu ai timp să verifici contul, pune la status „Travelling” și nu vei mai apărea în căutări.
  Sper că-ți sunt de folos informațiile!

Comments are closed.