Despre voluntariat și călătorii

Vrei să vezi lumea şi nu ai bani? Ai auzit că poţi să te plimbi în lumea întreagă prin intermediul programelor de voluntariat şi vrei să afli mai multe? Citeşte povestea noastră şi află detalii despre voluntariat şi călătorii alternative. Am făcut o listă de argumente pro şi contra voluntariatului din punctul nostru de vedere, pentru a-ţi permite să decizi dacă acesta este sau nu un mod potrivit de a călători pentru tine.

Am plecat în Malaezia în ianuarie 2014 pentru a lucra ca voluntari pe o insulă. Acasă era frig şi mohorât şi viaţa pe o insulă exotică era visul nostru (şi al multor altora) de multă vreme. Programul l-am selectat dintr-o multidudine de gazde şi job-uri de pe WorkAway, astfel încât să se muleze pe dorințele noastre. Adriana a voia să înveţe câte ceva despre bucătaria crud-vegană şi era foarte interesată să aloce cât mai mult timp muncii de voluntariat. Cristi avea mare nevoie de internet ca să poată ţine activ business-ul de acasă, dar nu era dispus să presteze prea multe ore de muncă în plus. La aceste cerinţe s-au mai adăugat și câteva legate de confort, că deh, nu mai avem 20 de ani…

Sunt mai multe site-uri care facilitează legătura dintre gazde/proiecte şi voluntari: helpx.net, wwoof.net, workaway.info. Noi l-am folosit pe ultimul pentru că este mai bine organizat decât HelpX şi pentru că prezintă proiecte din mai multe domenii de activitate. Woof-ing-ul are posibilități de muncă doar în ferme organice sau legate de agricultură. Pentru a putea lua legătura cu gazdele pe workaway, trebuie să plateşti o taxă – 23 euro de persoană sau 30 euro pentru cuplu (sau 2 prieteni) pentru 2 ani, timp în care poţi participa la oricâte proiecte doreşti. Nu e necesar să plăteşti din prima. Întâi îţi faci cont, vezi dacă există proiecte de care ai fi interesat în ţara în care vrei să mergi. Când te-ai hotărât, plăteşti taxa ca să poţi trimite mesaje gazdelor. Până să trimiți primul mesaj trebuie să ai profilul complet, astfel încât posibila gazdă să afle ce fel de om eşti şi ce aptitudini ai.

Despre cum să completezi profilul WorkAway

Screenshot exemplu profil workaway
Exemplu profil WorkAway

Indiferent ce site şi ce program de voluntariat alegi, e bine să iei în calcul câteva lucruri. Din experienţa noastră, nu toate gazdele răspund în timp util. E bine să începi să cauţi cu cel puţin două luni înainte şi să selectezi cu prioritate proiectele care au referinţe bune de la alți voluntari.

Odată ce ai luat legătura cu gazda, trebuie să stabileşti prin mesaje toate detaliile viitoarei colaborări – data şi modul în care ajungi la destinaţie, unde vei dormi, dacă stai singur sau vei împărţi camera/cortul/coliba/patul cu alte persoane, dacă eşti vegetarian sau dacă sunt ei, ce se aşteaptă de la tine şi ce aştepţi tu de la ei, etc. Cu cât ştii mai multe despre ceea ce urmează să faci, despre gazdă, proiect şi despre locul respectiv, cu atât îţi va fi mai uşor să te adaptezi.

O conversaţie pe Skype e un mod foarte bun de a comunica şi cunoaște viitoarea gazdă. Vei simţi imediat dacă sunteţi compatibili, dacă este o persoană serioasă şi astfel să poţi lua informat o decizie. Trebuie să ai în vedere că vei fi departe de casă şi poate fără ajutorul gazdei va fi dificil să te descurci – dar nu imposibil. Noi ne-am luat biletele de avion abia după ce toate detaliile au fost puse la punct: ore de muncă, metode de transport, cazare, mâncare, acces la magazine, internet, etc.

PRO și CONTRA

Ajuns la destinaţie vei constata, ca de obicei în viaţă, că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg şi îţi recomandăm să fii înţelegător şi împăciuitor. În general oamenii sunt bine intenţionaţi; problemele apărute sunt datorate în mare parte faptului că nu comunicăm în limba nativă (deseori de ambele părţi); sau există diferenţe culturale pe care pur şi simplu trebuie să le accepţi. În perioada voluntariatului am întâlnit oameni interesanţi şi incredibil de diferiţi (gazde, alți voluntari, localnici), care, prin religia, educaţia, atitudinea şi modul lor de gândire, experienţele prin care au trecut, și-au lăsat amprenta asupra felului în care privim şi înţelegem lumea. Recomăndăm cu căldură voluntariatul, măcar pentru acest motiv, dacă nu pentru faptul că reduce semnificativ cheltuielile de călătorie!

Şi, ca să te poţi decide mai uşor, o să încercăm mai jos să-ţi spulberam o parte dintre temeri, luând în discuție fiecare argument pro şi contra.

CONTRA: Munca-i muncă!

Carnețel cu munca de voluntariat
Carnețel de voluntar (ore și activități)

Numărul de ore pe care trebuie să le lucrezi poate varia. Site-urile de intermediere recomandă 4-5 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, însă unele gazde pot cere mai mult (sau mai puțin). De asemenea, munca depusă nu va fi întotdeauna plăcută, chiar dacă ai discutat şi negociat anterior implicării tale în proiect ce vrei și ce nu vrei, ce poţi şi ce nu poți. Uneori va fi nevoie să te trezeşti dimineaţa prea devreme sau să munceşti în grădină pe vreme ploioasă sau să lucrezi într-o zi mai multe ore decât aţi discutat iniţial. Este recomandat să discuţi toate aceste situaţii cu gazda. O gazdă serioasă va veni cu soluţii mulţumitoare. Până la urmă, totul este o negociere.

Noi am notat cu atenţie numărul de ore muncite şi tipul de muncă prestată într-un carnețel. S-a întâmplat să muncim mai multe ore în unele zile, dar ne-am luat apoi mai multe zile libere – lucru care ne-a permis să facem călătorii la distanţe mai mari. Dacă gazda locuieşte la ţară sau departe de localităţile pe care vrei să le vizitezi, tipul acesta de înţelegere te va avantaja.

PRO: Înveţi lucruri noi.

Indiferent dacă alegi să faci lucruri pentru care ai o specializare, lucruri la care până atunci doar visai, sau poate chiar unele la care nu te-ai mai gândit până acum – vei avea parte de experienţe care te vor îmbogăţi. Vei învăţa să te descurci cu resurse limitate şi să te gospodăreşti mai bine. Chiar dacă uneori vei face munci pe care lumea le consideră înjositoare, vei vedea că şi acestea au rolul lor în a te forma. Uneori munca mecanică are beneficii; vei avea mai mult timp să te gândeşti la „nemurirea sufletului” pentru că nu mai depui efort intelectual, iar seara vei pica rupt de oboseală şi nu vei mai diseca inutil firul în patru. Există avantaje clare și în exercițiul fizic zilnic pe care-l capeți aproape fără să vrei.

CONTRA: Voluntariatul nu e o vacanţă în sensul clasic.

Adică nu o să poţi sta toată ziua pe plajă sau la piscină ca la hotel. A fi voluntar presupune să munceşti câteva ore pe zi în cadrul unui proiect sau să ajuţi la treburile gospodăriei atâta vreme cât locuieşti cu o familie. Vei fi membru al comunităţii/familiei respective şi vei avea obligaţii şi responsabilităţi. În schimbul îndeplinirii îndatoririlor primeşti cazare şi (opțional) masă. Abia după îndeplinirea atribuţiilor, poţi să te consideri în vacanţă.

Săpat șanț cu târnăcopul
Cristi sapă cu târnăcopul un șanț pentru toaleta înfundată…

PRO: Trăieşti ca un localnic şi ai acces la locurile mai puţin turistice.

În general, gazda înţelege că poate nu ai venit doar pentru a participa la proiect şi, pentru că îşi doreşte o colaborare bună cu voluntarii prezenţi şi viitori, va avea grijă să îţi lase suficient timp pentru a te distra şi a vizita împrejurimile. Să nu te surprindă dacă vor vrea chiar să vină cu tine şi să-ţi arate locuri şi obiceiuri despre care tu altfel nu aveai cum afla. Practic, după ceva vreme, poţi considera că ai trăit ca un localnic în locul respectiv.

CONTRA: Dificultăţi de adaptare datorate diferenţelor culturale.

Ceea ce la noi acasă pare normal, în alte părţi ar putea fi considerat mai mult sau mai puţin inadecvat sau ciudat. La fel de ciudate or să ţi se pară şi ţie obiceiurile localnicilor. Şi nu vorbesc aici doar despre Asia sau Africa. Am întâlnit „ciudăţenii” şi în Europa. De fapt, dacă stăm bine să ne gândim, fiecare dintre noi avem un prieten care din cel puţin un punct de vedere este considerat un „ciudat”. Fiind educaţi în medii diferite şi cu experienţe personale diverse, oamenii pe care îi întâlneşti sunt „altfel”. Trebuie să înveţi să te adaptezi şi să comunici cu deschidere, cu îngăduinţă. Vei vedea cum, la rândul tău, vei fi tratat cu toleranţă şi bunăvoinţă. Există o lege a universului care are grijă să răspundă binelui cu bine.

În Asia, unde la început totul pare atât de diferit de acasă, ne-am simţit de mai multe ori urzicaţi de atitudinea localnicilor, prea înceată sau neconformă cu așteptările noastre. Am înţeles că nu aveam neapărat dreptate şi că totul se întâmplă de fapt în mintea noastră. Din punctul lor de vedere, ei nu erau nici înceţi şi nici neconformi, ba mai mult, nu înţelegeau deloc motivul supărării noastre.

PRO: Vei deveni expert în resurse umane.

Vei avea ocazia să relaţionezi cu persoane de toate vârstele din alte ţări, într-un alt mediu decât cel cu care eşti obişnuit şi în altă limbă decât cea nativă. Îţi vei dezvolta abilităţile de comunicare verbală şi non-verbală în aceeaşi măsură. Şi ştii ce este foarte interesant? Nici măcar nu vei realiza când se întâmplă. Transformarea va fi lină şi mai puţin obositoare decât dacă ai plăti pentru training-uri plictisitoare.

Lecția de permacultură, grup de voluntari
Lecția de permacultură: voluntarii își iau notițe despre plantele locale

CONTRA: Gazda se folosește de tine.

Cu siguranţă gazda beneficiază de pe urma muncii pe care o depui. Se poate întampla ca uneori, având multe pe cap, să uite de înţelegerea făcută, să îţi ceară să faci ceva ce nu-ţi place, sau, cum ni s-a întâmplat nouă, să te pună să lucrezi prea multe ore pentru că apar urgenţe. Nu o să spun că este plăcut. Nici că trebuie să faci ceva ce nu îţi place doar pentru că ţi se oferă un pat şi mâncare! Aşa cum am menţionat mai sus, e important să discuți liber şi deschis cu gazda. Vei vedea că întotdeauna dreptatea există de ambele părţi. Şi de n-o fi să fie aşa, eşti liber să pleci. Dar pune în balanţă şi faptul că, fără această înţelegere, nu ai fi ajuns să călătoreşti în locuri atât de îndepărtate de casă.

PRO: Realizezi că în schimbul muncii tale poţi primi alte beneficii.

Dacă ai apucat să fii angajat măcar o lună în viaţa ta, mi-e greu să cred că nu te-ai gândit că eşti „folosit” de către angajator, care te pune să respecți un set de reguli stricte cuprinse în fişa postului – pe când gazda este flexibilă şi deschisă negocierilor. De la angajator primeşti bani, uneori insuficienţi şi neadaptaţi numărului de ore muncite – de la gazda unui proiect de voluntariat primeşti casă şi masă, legume şi fructe proaspete, croaziere cu barca lui sau acces nelimitat la piscină. De asemenea, există şi alte beneficii care îi motivează pe voluntari: să aprofundezi o limbă străină cu un vorbitor nativ, să înveţi să găteşti de la localnici sau de la bucătarul șef al hotelului, să capeți experienţă practică în permacultură, navigare pe mare, construcţii naturale, etc!

CONTRA: Întrerupi cariera (lucru care ar putea fi trecut la fel de bine și la PRO)

Uneori voluntariatul dă foarte bine în CV, alteori nu – depinde de angajator. Indiferent că faci voluntariat imediat după terminarea studiilor sau între două slujbe, la întoarecere există posibilitatea să te apuce frustrarea când vezi că foştii colegi s-au angajat „mai bine” sau au fost avansaţi. Te vei îndoi că ai luat decizia bună şi chiar s-ar putea să ai dreptate. Dar nu vei ştii cu siguranță decât peste ceva vreme, pentru că doar timpul va face ordine în ceea ce ai simţit şi învăţat ca voluntar.

PRO: Alege un proiect care te poate ajuta în carieră.

Pentru că voluntariatul îţi oferă oportunitatea de a face ceea ce-ţi doreşti, poţi să alegi între ceva ce vine ca o continuare normală a dezvoltării tale profesionale sau nu. Dacă la un moment dat ai regretat că nu te-ai facut dresor de circ sau scafandru, acum ai ocazia să-ţi împlineşti visul. S-ar putea să-ţi schimbi stilul de viaţă şi jobul sau să te întorci la scoală pentru a aprofunda. Unul dintre avantajele experienţei de voluntariat este faptul că-ţi poate oferi o privire de ansamblu asupra vieţii tale şi a lumii în general.

CONTRA: Voluntariatul nu este pentru oricine.

Unora le place jazzul, altora nu, fără să putem explica prea bine celorlalți afinitățile proprii. La fel se întâmplă și cu voluntariatul. Pur si simplu, pentru unii voluntariatul reprezintă ceva ce nu ar face niciodată. Daca totuși ai decis că vrei sa încerci un proiect de voluntariat, acesta trebuie sa fie personalizat în funcție de nevoile tale. Astfel vei minimiza șansele de eșec și vei putea beneficia efectiv de pe urma acestei experiențe. Chiar și așa s-ar putea să nu fi fericit de felul în care decurg lucrurile și să închei definitiv relația cu voluntariatul. Din punctul nostru de vedere, este o încercare care modelează personalitatea și, într-un fel, ne pare rău ca nu am descoperit mai devreme această oportunitate.

PRO: Voluntariatul deschide ochii, inima și o lume întreagă de posibilități.

Cristi pe postamentul de lemn pe care l-a construit singur
Cristi pe postamentul de lemn pe care l-a construit singur

Indiferent de momentul sau vârsta la care te-ai decis să fii voluntar și indiferent pentru ce perioadă, înseamnă că o parte din tine e hotărâtă să facă o schimbare. Pentru noi schimbarea au adus-o călătoriile. Voluntariatul a fost doar o formă de a prelungi durata de ședere și de a economisi bani. Însă ne-a deschis ochii și ne-a făcut mai optimiști, mai încrezători în noi înșine. Cum altfel ai putea să te simți după ce ai trecut învingător peste o mulțime de situații inedite?

CONTRA: Voluntariatul nu e tocmai gratuit.

Nu vorbesc despre programele de „voluntariat pentru CV” unde trebuie să plătești o sumă ca să participi. Acestea sunt pentru alt fel de situații, pentru alt fel de oameni, cu alte nevoi. Iau in calcul doar acele programe unde nu există taxe de participare, dar care, la rândul lor, presupun unele cheltuieli: biletul de avion, asigurarea medicală (dacă optezi pentru asta), activitățile extra și distracțiile costă bani pe care trebuie să îi scoți din buzunar, chiar dacă ai cazare și masă oferite în cadrul proiectului. Va trebui sa ai ceva bani puși deoparte dacă vrei să ieși la o bere sau să vizitezi obiective turistice în zonă.

PRO: Work and Travel

Pentru cei care nu își pot permite perioade lungi de călătorie în sistemul de voluntariat, există țări care oferă tinerilor viză Work & Travel. Am cunoscut oameni care au muncit în Australia ca să adune bani pentru următoarele călătorii și, desi aveau acum destule economii în cont, foloseau în continuare sistemul de voluntariat. Pe de o parte pentru a prelungi perioada de călătorie, dar și pentru că atunci când stai la hotel este foarte greu să-ți faci prieteni. Farmecul călătoriei stă și în oamenii pe care îi întâlnești, nu doar în locurile pe care le vezi.

CONTRA: Este voluntariatul o pierdere de vreme?

Dacă îți imaginezi că o perioadă de voluntariat va fi ca o călătorie spirtuală în care instantaneu ajungi să te cunosti sau să te regăsești, atunci s-ar putea să fii dezamăgit. Schimbarea nu se produce peste noapte. E foarte posibil ca la sfârșitul călătoriei să fii la fel de pierdut sau debusolat ca la începutul ei. Nu vei fi găsit neapărat răspunsul la întrebările tale și nici nu vei fi aflat ce trebuie să faci în continuare cu viața ta. E important să privești voluntariatul ca experiență de viață și atât. Nu te aștepta la schimbări bruște și nu-ți seta așteptări prea mari pentru ca apoi să fii dezamăgit. Ai răbdare și, odată cu trecerea timpului, vei vedea că nu ai pierdut vremea. Sau poate ai pierdut-o. În cel mai rău caz vei fi vizitat câteva locuri noi.

PRO: Înveți să te descurci în orice situație cu resurse limitate.

A avea un plan de rezervă pentru cazuri de urgență înseamnă mai puțin stres. Însă lipsa unui plan nu este dezastruoasă. Am plecat în India pentru două luni, dar ne-am făcut toate rezervările pentru cazări și trenuri doar pentru prima lună. Apoi am improvizat. A fost un test. Am lăsat hățurile controlului și am devenit mai abili la rezolvarea problemelor, reale și prezente.

Creveți în bucătăria bărcii
Adriana gătește creveți în bucătăria ambarcațiunii

CONTRA: Puternică implicare emoțională.

Dacă lucrezi într-un proiect care presupune lucrul cu copii, de exemplu, cu siguranță îți va veni greu să te desparți de ei, chiar și după o perioadă scurtă de voluntariat. Adriana a fost de două ori implicată în scurte vizite la cămine de copii și de fiecare dată s-a simțit atașată de ei și tristă la plecare. Alteori este frustrant să vezi că ceilalți voluntari nu sunt la fel de implicați ca tine în proiect și nu pun la fel de mult suflet în ceea ce fac. Important este să te concentrezi pe ceea ce vrei, să înțelegi că motivația este diferită pentru fiecare și să îți păstrezi pe cât posibil detașarea emoțională.

PRO: Reactivează entuziasmul.

Orice proiect ai alege și în orice domeniu ai presta muncă de volutariat, bucuria unui nou început te va mobiliza și impulsiona. Te vei simți revigorat și dornic să încerci lucruri noi. Te vei simți liber de povara facturilor și a îndatoririlor de acasă. Nu spun că vei fi complet lipsit de griji și responsabilități, ci doar că cele apăsătoare vor fi suspendate temporar. Când ești voluntar ai liber la entuziasm fără ca nimeni să se uite strâmb la tine.

CONTRA: Ești departe de familie și de cei dragi.

Nu vei mai avea parte de canapeaua confortabilă și nici de mâncarea gătită cu drag de mama. S-ar putea chiar să nu mai ai parte de momente de intimitate pentru tine însuți sau, din contră, să te trezești prea singur. Mai ales de sărbători, ți se va face un dor nebun de casă, de familie, de prieteni. Dar trece.

PRO: Voluntariatul poate îmbunătăți relația cu propria familie.

Când stai cu o familie-gazdă ești în acelasi timp și angajat și oaspete, o situație cel puțin ciudată care poate aduce și beneficii și frustrări. Vei asista la certuri și împăcări, vei vedea din exterior dinamica și viața unei familii sau comunități, interacțiunile dintre membri, lucru care poate avea la întoarcere efecte pozitive asupra relației cu propria ta familie.

Pisică în șezlong
După o zi de muncă, Cristi și Poseidon în șezlonguri pe măsură

Am discutat pe parcursul acestui articol despre voluntariat așa cum l-am încercat noi, prin intermediul site-urilor care facilitează acest gen de experiențe. Există multe feluri și multe nuanțe atunci când vorbim de voluntariat. Pe aceste site-uri poți găsi eforturi din partea unor indivizi sau organizații dezinteresate, care au realmente nevoie de oameni implicați pentru o cauză cât se poate de onestă sau disperată, familii care vor să primească o mână de ajutor cu casa, gradina sau copiii, dar și persoane care folosesc sistemul pentru a găsi oameni dispuși pentru un fel de muncă la negru. Voluntarii sunt și ei de multe feluri și culori: oameni inimoși care cred în cauza pentru care își oferă ajutorul, călători care vor să combine munca și plimbarea, petrecăreți cu chef de distracție în locuri exotice și așa mai departe. E alegerea ta spre ce fel de experiențe vrei să te îndrepți; varietatea proiectelor este realmente uimitoare.

P.S. Chiar acum suntem plecați ca voluntari în sudul Turciei, pentru că aici e mai cald decât acasă!

 

 

Cristi si Adriana

El e freelancer bine înfipt în IT și, în acelasi timp, designer, semi-fotograf și snowboarder începător. Ea e o frumusețe de fată, duce în spate tot greul relației, se ocupă de socializare și rețele sociale, și, în plus, gătește excelent. Împreună fac echipă bună pentru că, relativ de curând, au realizat că mai există lucruri interesante în viață și în afară de carieră, casă, masină, copii și contul din bancă. Acum vor sa vadă lumea.

  Currently at home   Dec 23, 2023
 1. Suna frumos cand o spuneti voi, cel mai potrivit ar fi sa incerc si eu intr-o buna zi. Am mai auzit de workaway.info dar nu stiam daca e safe, sa inteleg ca insula din Malaezia a fost voluntariat prin workaway, dar tot prin warkaway sunteti in Turcia?

 2. Salutare,
  Corect, workaway în Malaezia, workaway în Turcia, deși acum suntem mai mult house-sitter-i decât voluntari. O să scriem în curând și despre asta…

 3. Inteleg ca acum ati plecat prin trusted house sitters ?? :)) Ati gasit greu house to sit? Am vazut ca sunt multi care au super referinte si ca mai ales astea pe la mare se dau destul de repede. In Malaezia ati fost la dna aceea capitan? Elen sau ceva? Ne bate gandul si pe noi , mai e un resort pe insula care primeste voluntari . Enjoy !!

 4. Salut Vali,
  Suntem plecați tot prin WorkAway, deși proiectul este de „house-sitting”. Nu am găsit greu, de fapt nu am căutat deloc, ci am fost invitați de gazde :)
  În Langkawi, într-adevăr, am fost la Eva. Dacă vrei mai multe detalii, scrie-mi pe email. Mai există un proiect, Panorama Resort, gard în gard cu Eva. Am stat de vorba cu voluntarii de acolo, putem să vă dăm câteva informații, dacă vreți :)

 5. Să renunț sau nu la tot ce am și să plec departe? :-) Îmi dați de gândit… Aștept povești detaliate din Turcia :-)

Comments are closed.